Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-06 21:23:10

Temat: Chleb
Od: "Ka" <k...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Widziałam, że był ten wątek, ale już mi "zjadło" jego część. Zajrzałabym do
archiwum, ale mam kiepskie łącze i ciągle mnie wyrzuca ze stronki.

Chciałam prosić o przepis na chleb, aby upiec w domu.
Będę wdzięczna za szczegółowy opis.
Pozdrawiam
Kasia
p.s.
Czy da się kupić mąkę razową?
K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-07 11:39:46

Temat: Re: Chleb (P)
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Chciałam prosić o przepis na chleb, aby upiec w domu.
> Kasia
> Czy da się kupić mąkę razową?

Witam!
Make razowa (pszenna i zytnia) w Lublinie mozna kupic w sklepie wegetarianskim. Na
pewno w innych miastach tez.
Ja pieke w domu chleb co dwa, trzy dni. Nie ma nic piekniejszego niz zapach swiezego
chleba! Polecam wszystkim.
No to teraz przepisy:

Chleb zytni z maslanka
6dkg drozdzy
2 lyzki miodu
1/2 litra maslanki (kefiru)
60dkg maki zytniej razowej
40dkg maki krupczatki
1 lyzeczka soli
Drozdze rozgniesc w misce z miodem. Dolac ciepla maslanke, wymieszac. Wsypac make
zytnia, wyrobic ciasto (dobrze wymieszac).Oproszyc maka, odstawic na 1/2 godz. w
cieple miejsce, zeby wyroslo. Dodac krupczatke, sol, zagniesc. Przykryc i odstawic
do wyrosniecia. Uformowac chleb, wlozyc do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.
Odstawic, zeby uroslo. Nakluc widelcem, posmarowac ciepla woda. Odstawic jeszcze na
ok. 10 min. Piec 40 min w temp. 200 stopni.

Chleb pszenny:
5-6 szklanek maki pszennej (ja daje pol na pol z pszenna razowa)
2 szkl. cieplej (nie goracej!!) wody
5dkg drozdzy
1 lyzeczka miodu
3 lyzki roztopionego masla
1 lyzka soli
Do miski wlac 2 szkl. cieplej wody, dodac drozdze, lyzeczke miodu i 2 szkl. maki.
Wymieszac, odstawic na 1/2 godziny. Roztopic i ostudzic maslo. Do wyrosnietego
ciasta dodac 3 szkl. maki i sol. Zagniatac, dodac maslo i wygniesc.. Wlozyc do
foremki, albo podzielic na 12 kulek-buleczek. Wygladzic woda, posypas ziarnem
slonecznika, albo czym kto lubi. Wstawic do piekarnkia. Piec 30 minut w temp. 180
stopni.
Smacznego!
Agnieszka z Lublina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 13:46:27

Temat: Re: Chleb (P)
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Agusia (Lublin)" wrote:
> Witam!
> Make razowa (pszenna i zytnia) w Lublinie mozna kupic w sklepie wegetarianskim.
> Na pewno w innych miastach tez.

zgadza sie - najlepiej poszukac w sklepach wege - tu masz liste, ktora
dotychczas udalo nam sie zgromadzic:
http://www.vege.pl/str.php?dz=3 - we wroclawiu masz 19 sklepow, czyli jest
z czego wybierac :)

poza tym w zwyklych sklepach tez nieraz mozna dostac, zwl. w takich ktore
maja tez jakies nietypowe towary - wegetarianskie wlasnie, zdrowa zywnosc
generalnie....

pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 19:32:04

Temat: Re: Chleb
Od: "Ka" <k...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję bardzo za przepisy oraz rady.
Zobaczymy jak wyjdzie- trzymajcie kciuki...
Kasia
( z Wrocławia)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 19:51:25

Temat: Re: Chleb
Od: "Ka" <k...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze pytanie teoretyczne. Co tu jest w tym przepisie zakwasem chlebowym?
Moja mama chyba ma obsesję na tym punkcie i musi wiedzieć.
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 20:42:39

Temat: Re: Chleb
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Jeszcze pytanie teoretyczne. Co tu jest w tym przepisie zakwasem chlebowym?
> Moja mama chyba ma obsesję na tym punkcie i musi wiedzieć.
> Kasia

To nie sa przepisy na chleby na zakwasie. Podalam dwa przepisy latwe, ktore na pewno
wyjda i nie wymagaja wiekszych umiejetnosci i wysilkow.
A sam zakwas to jest maka zytnia z letnia woda, a w niektorych przepisach rowniez z
drozdzami. Odstawia sie taka mieszanine na kilka dni, zeby skwasniala i z tym robi
sie chleb. Jesli chcesz to podam przepis :-)
Pozdrawiam
Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 22:45:43

Temat: Re: Chleb
Od: "WMA" <w...@t...com> szukaj wiadomości tego autora

Podaj, bo chce porownac z moim, moze sie czegos nowego i smacznego naucze.

Wacek


"Agusia (Lublin)" <N...@p...fm> skrev i meddelandet
news:avfe0q$bfo$1@news.lublin.pl...
> Jeszcze pytanie teoretyczne. Co tu jest w tym przepisie zakwasem
chlebowym?
> Moja mama chyba ma obsesję na tym punkcie i musi wiedzieć.
> Kasia

To nie sa przepisy na chleby na zakwasie. Podalam dwa przepisy latwe, ktore
na pewno wyjda i nie wymagaja wiekszych umiejetnosci i wysilkow.
A sam zakwas to jest maka zytnia z letnia woda, a w niektorych przepisach
rowniez z drozdzami. Odstawia sie taka mieszanine na kilka dni, zeby
skwasniala i z tym robi sie chleb. Jesli chcesz to podam przepis :-)
Pozdrawiam
Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-08 16:12:13

Temat: Odp: Chleb (P)
Od: "Anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

U mnie po 30 minutach ten chleb jest jeszcze surowy i zupełnie biały. Na
pewno 30 minut, nie więcej?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-09 09:32:44

Temat: Re: Chleb (P)
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:avi43q$sov$1@news.onet.pl...
> U mnie po 30 minutach ten chleb jest jeszcze surowy i zupełnie biały. Na
> pewno 30 minut, nie więcej?
>
To wszystko jest 'na oko' i wyczucie. Sa przeciez rozne piekarniki. Ma byc lekko
brazowy i suchy. Mozna wetknac patyczek i sprawdzic.
Pozdrawiam.
Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-09 18:39:30

Temat: Re: Chleb
Od: "Ka" <k...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak, bardzo proszę podaj mi przepis na chleb bez drożdży. Znalazłam u siebie
taką starą książkę z przepisem na zakwasie to też napiszę.
To jest książka w której np.ilość jaj podawana jest w kopach....
Kasia




Użytkownik "Agusia (Lublin)" <N...@p...fm> napisał w
wiadomości news:avfe0q$bfo$1@news.lublin.pl...
To nie sa przepisy na chleby na zakwasie. Podalam dwa przepisy latwe, ktore
na pewno wyjda i nie wymagaja wiekszych umiejetnosci i wysilkow.
A sam zakwas to jest maka zytnia z letnia woda, a w niektorych przepisach
rowniez z drozdzami. Odstawia sie taka mieszanine na kilka dni, zeby
skwasniala i z tym robi sie chleb. Jesli chcesz to podam przepis :-)
Pozdrawiam
Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomóżcie
kuchnia włoska-pilne
Piersi Żu-Żu
OT: ananas w doniczce
PRZEPIS NA CIASTO AMBASADOR

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »