| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-01 15:40:03
Temat: Re: Chleb
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:e0m6j2$jub$1@atena.e-wro.net...
>a chleb z mieszanki z Lidla, pojawiły się we Wrocławiu, już widzę, jak
>ładnie wypukły bochenek się zapadł, nie traficznie, ale jednak. ktoś odkrył
>powody zapadania się takiego chleba?
>
> --
> JackOss - a po co mi sygnatura?!
Za dużo wody/mleka/ drożdży...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-02 12:04:23
Temat: Re: Chleb> Zmienia się ilość mąki i gatunek.Ja daję zamiast masła olej - ok. 3,4
> łyżek.
Zmniejsz ilość oleju do 1 łyżki, najwyżej dwóch, też miałam problem z kruszeniem
chleba na początku, a poza tym "siadanie" chleba to chyba urok pieczenia w
maszynie, moja znajoma też miała z tym kłopot, wykorzystała wszystkie rady
zawarte w instrukcji i nic to nie dało, teraz wzięła się na sposób, ciasto
wyrabia w maszynie, a piecze tradycyjnie, w foremce w piekarniku i już jest
wszystko ok.
Jeśli chodzi o długość wyrabiania ciasta, generalnie zależy to od ilości dodanej
mąki żytniej, im jej więcej tym krócej wyrabiamy ciasto, około 5 minut, natomast
chleb na mące pszennej wymaga dłuższego mieszania, około 15-20 minut. Ja piekę
chleb z dodatkiem mąki żytniej w proporcji 150 g mąki żytniej i 350 g mąki
pszennej, chleb wyrabiam 5 minut za pierwszym razem i za drugim również po 45
minutach. Chleb z samej mąki żytniej miesza się tylko do połączenia składników.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
P.S. Adres jest dobry tylko z pułapką. Trzeba wyciąć USUŃ_TO.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |