Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-31 16:37:35

Temat: Chleb
Od: "ZB" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić z
kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny,
niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na
tą przypadłość???
Bardzo chętnie przyjmę wszelkie rady związane z domowym wypiekiem chleba .
Pozdrawiam.
Zdzisław.
Ps. stosuję się do przepisów zawartych w instrukcji obsługi.Jeszcze nie
jestem na etapie własnych eksperymentów, a szczególnie wypieku z zakwasu.
Będę wdzięczny za prosty przepis na zakwas.Moje urządzenie może piec chleb
do ok. 1 kg.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-31 16:41:24

Temat: Re: Chleb
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ZB" <t...@o...pl> wrote in message
news:42128$442d5ad1$57cf337a$28238@news.chello.pl...
> Witam.
> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić
> z kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny,
> niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na
> tą przypadłość???
> Bardzo chętnie przyjmę wszelkie rady związane z domowym wypiekiem chleba .
> Pozdrawiam.
> Zdzisław.
> Ps. stosuję się do przepisów zawartych w instrukcji obsługi.Jeszcze nie
> jestem na etapie własnych eksperymentów, a szczególnie wypieku z zakwasu.
> Będę wdzięczny za prosty przepis na zakwas.Moje urządzenie może piec chleb
> do ok. 1 kg.

Ile mieszadeł?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-31 17:26:29

Temat: Re: Chleb
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

ZB wrote:
> Witam.
> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić z
> kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny,
> niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na
> tą przypadłość???
>

Zacznij od maki. Jesli chleb sie kruszy, to z pewnoscia maka ma za malo
glutenu.

Tu bylo kilka dyskusji na temat systemu numerycznego nadanego mace,
ktory oznacza rozne zawartosci - glutenu, otrebow, itd.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-31 17:41:13

Temat: Re: Chleb
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie poradzić z
> kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest idealny, niestety
> po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się kruszy.
> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum" na tą
> przypadłość???

Na kruszenie chleba może mieć wpływ:
1) czas wyrabiania ciasta, jeśli za krótki ciasto będzie się kruszyć,
2) ilość użytego tłuszczu, ja na bochenek zawierający 0,5 kg mąki daję łyżkę
masła, to wystarczy,
3) zawartośc otrąb, nasion, płatków zbożowych, warto je przed dodaniem zaparzyć
lub namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Napisz przepis wg którego pieczesz chleb, ile trwa wyrabianie, czy ciasto jest
wyrabiane raz, czy dwa, znając więcej szczegółów będzie mi coś łatwiej poradzić.

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-31 17:44:20

Temat: Re: Chleb
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena Bassett" <n...@b...com> wrote in message
news:442D6645.3030601@bluemoonlavender.com...
> ZB wrote:
>> Witam.
>> Niedawno kupiłem urządzenie do pieczenia chleba.Sprawuje się b.
>> dobrze.Niestety mam pewien problem, nazywa się "kruszenie".
>> O ile sam wypiek chleba nie nastręcza problemów to nie mogę sobie
>> poradzić z kruszeniem się chleba. Bezpośrednio po upieczeniu chleb jest
>> idealny, niestety po upływie ok. 24 godzin przy krojeniu bardzo się
>> kruszy.
>> Czy ktoś z państwa parający się domowym wypiekiem zna jakieś "panaceum"
>> na tą przypadłość???
>>
>
> Zacznij od maki. Jesli chleb sie kruszy, to z pewnoscia maka ma za malo
> glutenu.
>
> Tu bylo kilka dyskusji na temat systemu numerycznego nadanego mace, ktory
> oznacza rozne zawartosci - glutenu, otrebow, itd.
>
> MB

Nawet czysty pszenny mi się nie kruszył.
Proporcje na 1250gr chleba:
400ml wody lub mleka - mleko do natychmiastowego wypieku
50 g masła lub margaryny
80 dag mąki
2-4 łyżeczek cukru - więcej - chleb ma ciemniejszą skórkę
3-4 łyżeczki soli
1/5 paczki świeżych drożdży.
opcjonalnie - jajko

Nasmarować mieszadła, nalać wodę lub mleko do formy, wbić jajko, wkroić
masło lub margarynę, wymieszać mąkę, cukier i sól dodać do formy, na wierzch
pokruszyć drożdże.
Można mieszać mąki:
jako pszenną: 20 dag krupczatki + 40 dag pszennej 550
20dag żytniej + 60dag pszennej
5dag mąki kukurydzianej + 5dag ziemniaczanej + 10dag żytniej + 60dag
pszennej
Ozdobniki (nie więcej niż 5 dag) do wymieszania z mąką:
mak, wiórki kokosowe, rodzynki mogą być mieszane ze sobą
kminek, czarnuszka, majeranek
zamiast samego masła cebulka zrumieniona około 55g


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-31 17:47:31

Temat: Re: Chleb
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e0jpt0$f1j$1@nemesis.news.tpi.pl...

na mniejszy bochenek - zmniejszyć ilość składników, np. zacząć od połowy i
zobaczyć czy się mieści, lub tylko wyrobić w automacie, przełozyć do formy,
przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i upiec w
piekarniku...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-31 18:26:01

Temat: Re: Chleb
Od: "ZB" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Informacja dla IZOLDY-chyba podałaś zły adres.

Witam.
Proces pieczenia w automacie trwa różnie: 40 min. ,1,5 godz. .3 godz.- i ten
używam.
Ciasto jest wyrabiane 2 razy - raz 10 min., a następnie po ok. 1 godz. -20
min.
Przepisy są z instrukcji - b. proste - np. woda-350 ml, masło-1 łyżka,
sól- 1 łyżeczka, cukier- 1-2 łyżeczki , mąka-np. 550 , 650, 720+650 -
540g, ziarna - 60g, drożdze-20 g,
Zmienia się ilość mąki i gatunek.Ja daję zamiast masła olej - ok. 3,4
łyżek.Otręb ani płatków nie moczę.Bardzo często, a właściwie w 90%ciasto
pięknie rośnie , a potem gdy zaczyna się pieczenie "siada" - nie wiem
dlaczego.
Tak w dużym skrócie wyglądają moje problemy. A może na podstawie tego co
napisałem znajdziesz "lekarstwo" na moje bolączki.
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-01 09:24:41

Temat: Re: Chleb
Od: G...@S...pro.onet.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 31 Mar 2006 20:26:01 +0200 I had a dream that ZB <t...@o...pl> wrote:
>Przepisy są z instrukcji - b. proste - np. woda-350 ml, masło-1 łyżka,
>sól- 1 łyżeczka, cukier- 1-2 łyżeczki , mąka-np. 550 , 650, 720+650 -
>540g, ziarna - 60g, drożdze-20 g,

IMHO za dużo drożdży. Ja na 500 g dawałbym nie więcej niż 10g drożdży.

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-01 09:29:01

Temat: Re: Chleb
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Grzegorz Janoszka" <G...@S...pro.onet.pl> wrote in
message news:slrne2shmp.14f.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
> On Fri, 31 Mar 2006 20:26:01 +0200 I had a dream that ZB <t...@o...pl>
> wrote:
>>Przepisy są z instrukcji - b. proste - np. woda-350 ml, masło-1 łyżka,
>>sól- 1 łyżeczka, cukier- 1-2 łyżeczki , mąka-np. 550 , 650, 720+650 -
>>540g, ziarna - 60g, drożdze-20 g,
>
> IMHO za dużo drożdży. Ja na 500 g dawałbym nie więcej niż 10g drożdży.
>
> --
> Grzegorz Janoszka

1/5 paczki (10dag) to 20g na 80 dag mąki...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-01 15:35:20

Temat: Re: Chleb
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

a chleb z mieszanki z Lidla, pojawiły się we Wrocławiu, już widzę, jak
ładnie wypukły bochenek się zapadł, nie traficznie, ale jednak. ktoś
odkrył powody zapadania się takiego chleba?

--
JackOss - a po co mi sygnatura?!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Małe paierowe foremki ???
<%><%><%><%>HOW TO BE FUNNY!<%><%><%><%>
>@>@>@>@>GET MORE CHICKS............LEARN GUITAR.............
polędwiczki
test - sorry!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »