« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-05-02 16:54:07
Temat: Chleb bez ugniatania - mogę prosić o powtórkę?Witam.
Jakieś pół roku temu jedna z koleżanek przy okazji dyskusji o maszynach
do pieczenia chleba i moim nieudanym, niedogniecionym bochenku podała
przepis na chleb hmm jakby to określić - bardziej płynny, "mieszany".
Nie mogę odnaleźć tego przepisu. Jeśli ktoś może to namierzyć, albo może
autorka przeczyta ten post i wklei jeszcze raz ten przepis?
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-05-02 22:21:24
Temat: Re: Chleb bez ugniatania - mogę prosić o powtórkę?Wklejam ;-)
1 kg mąki pszennej i ok. 20 dag żytniej /np. razowej/ wsypać do miski.
Zrobić dołek, da którego wkruszyć 100 g świeżych drożdży. Posypać łyżeczką
cukru, zalać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać 3 łyżeczki soli i ok. 3 szklanki dodatków /otręby pszenne i
owsiane, płatki kukurydziane, owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika/.
Dodać ciepłej wody ok. 3 szklanki - tyle, by powstało gęste ciasto, które
jednak da się wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi
objętość, przemieszać i znów odstawić. Po ponownym wyrośnięciu i
przemieszaniu włożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek /sporych/. Wyrównać
powierzchnię mokrą ręką /i to jest jedyny moment, kiedy wsadza się do ciasta
łapska/. Piec w temp. 190 st. przez 1 godz. 50 min.
Część wody można zastąpić mlekiem albo maślanką. Można do ciasta dodać
kminek, namoczoną soję, podsmażoną cebulkę - co kto lubi.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |