« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-21 15:35:53
Temat: "Chrupki" z orzechów włoskich (jak zrobić ?)Hejka,
rzuciłem okiem w archiwum ale tam generalnie albo sałatki z orzechami
włoskimi albo ciasta z masą orzechową, a ja chciałbym z orzechów
włoskich zrobić coś a'la sezamki (z sezamu), czy kokosanki (z kokosu
:-) ).
Może ktoś ma jakiś pomysł.
Tak sobie myślę, że może by te orzeszki posiekać, lekko uprażyc na
patelni, no i potem jakoś skleić do kupy - pytanie brzmi: jak to
zrobić by całość nie powodowała "łamania jedynek, a może i kruszenia
trzonowych".
Z góry dzięki za smaczne porady.
--
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-21 18:00:20
Temat: Re: "Chrupki" z orzechów włoskich (jak zrobić ?)On Mon, 21 Jul 2003 17:35:53 +0200, "brow\(J\)arek"
<b...@w...pl> wrote:
>Hejka,
>
>rzuci?em okiem w archiwum ale tam generalnie albo sa?atki z orzechami
>w?oskimi albo ciasta z mas? orzechow?, a ja chcia?bym z orzechów
>w?oskich zrobi? co? a'la sezamki (z sezamu), czy kokosanki (z kokosu
>:-) ).
>
>Mo?e kto? ma jaki? pomys?.
>
>Tak sobie my?l?, ?e mo?e by te orzeszki posieka?, lekko upra?yc na
>patelni, no i potem jako? sklei? do kupy - pytanie brzmi: jak to
>zrobi? by ca?o?? nie powodowa?a "?amania jedynek, a mo?e i kruszenia
>trzonowych".
>
>Z góry dzi?ki za smaczne porady.
uprazyc te rozne orzechowe, a osobno zrobic karmel - woda +
cukier, grzac tak dlugo az zacznie zlocic sie i z lekka dymic -
natychmiast zalac te orzechy na natluszczonej blasze do
pieczenia. szybko, bo karmel sie pali strasznie szybko
(teperatura okropna, mnie keidys strzelila kropla na palec i
dalej sie gotowala...) oraz sztywnieje szybko.
jak zastygnie i polamac na wieksze kawalki (tak mowi przepis),
wlozyc do torby badz przykryc scierka i dobrze spalowac
tluyczkiem. ja klade do wora i to robie albo zostawiam luzem i
kazdy sobie odbija mlotem ile chce.
van pe, co robil takie z orzechow ziemnych bo rosly w ogrodzie ;)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-21 19:53:21
Temat: Re: "Chrupki" z orzechów włoskich (jak zrobić ?)
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfh35m$go9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak sobie myślę, że może by te orzeszki posiekać, lekko uprażyc na
> patelni, no i potem jakoś skleić do kupy - pytanie brzmi: jak to
> zrobić by całość nie powodowała "łamania jedynek, a może i kruszenia
> trzonowych".
Moja siostra "kleiła" orzeczy miodem. Jutro do niej zadzwonię to zapytam
dokładnie co i jak. Zęby od tego się nie łamały:-)
Pozdr.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-22 06:02:26
Temat: Re: "Chrupki" z orzechów włoskich (jak zrobić ?)A ja ze wszystkich orzechów robię takie cacko a ala marcepan ( z migdałów
też): mielę drobno w blenderze i dodaję midou (ok. łyżki) żeby się skleiło.
Formuje z tego batonik , wkładam do lodówki... odjazd ( a jaki zdrowy!!!)
koneserka
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfh35m$go9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hejka,
>
> rzuciłem okiem w archiwum ale tam generalnie albo sałatki z orzechami
> włoskimi albo ciasta z masą orzechową, a ja chciałbym z orzechów
> włoskich zrobić coś a'la sezamki (z sezamu), czy kokosanki (z kokosu
> :-) ).
>
> Może ktoś ma jakiś pomysł.
>
> Tak sobie myślę, że może by te orzeszki posiekać, lekko uprażyc na
> patelni, no i potem jakoś skleić do kupy - pytanie brzmi: jak to
> zrobić by całość nie powodowała "łamania jedynek, a może i kruszenia
> trzonowych".
>
> Z góry dzięki za smaczne porady.
>
>
> --
> brow(J)arek pozdrawia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |