« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-24 21:42:28
Temat: Chruściki czyli faworki - się chwalę :-)Właśnie skończyłem robić. Wyszły super, z wielkimi bąblami, bardzo kruche.
400 g mąki
150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
6 żółtek (wybrałem jaja duże)
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
50 ml spirytusu
Ciasto trzeba dość długo wyrabiać metodą składania na pół - żeby wgnieść do
środka jak najwięcej powietrza.
Wychodzi sprężyste, ale nie twarde. Wałkowane baaardzo cienko - przez ciasto
widać słoje drewna na stolnicy.
Smażone na plancie na blado-złoty kolor.
Z podanych proporcji wyszły trzy kopiaste półmiski.
pozdr. turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |