| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-11 08:27:20
Temat: Ciasto ananasowe odwracane w mikrofali popełniłam:-)Znalazłam przypadkowo na stronie http://www.kuchnia.gery.pl/k27.php
przepis na _Ciasto ananasowe odwracane_ pieczone w mikrofali
Wczoraj sprawdziłam i...
... miałam chyba za dużą formę 25cm - ciasto zrobiło się zbyt plackate i
środek za kleisty, ale w smaku mniam:-). Piekłam na najwyższej mocy 11,5
min.
Dziś wypróbuję zrobić większą porcję ciasta - relacja w poniedziałek:-)
wklejam przepis:
Ciasto ananasowe odwracane
----------------------------------------------------
--------------------
1/4 filiżanki masła
1/3 filiżanki brązowego cukru
1 puszka plasterków ananasa (około 250 g)
4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone na połówki
1 1/4 filiżanki jasnej mąki
3/4 filiżanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/3 filiżanki miękkiego tłuszczu
1 jajo
sok z ananasa i mleko (razem 1/2 filiżanki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania :
Ogrzewać masło w okrągłym naczyniu (o średnicy 20 cm) przez 1 minutę, aż
się stopi (regulator mocy w położeniu WYSOKI).
Posypać cukrem.
Odsączyć ananasy (zostawić syrop) na papierowym ręczniku i rozłożyć w
naczyniu.
Przybrać wisienkami.
W małej misce ubijać przez 3 minuty mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
sól, tłuszcz, jajo, syrop i wanillę.
Ostrożnie polać masą owoce i ogrzewać przy regulatorze mocy nastawionym
na WYSOKI przez 9 - 10 minut.
Po skończeniu ogrzewania nakłuć ciasto wykałaczką i sprawdzić, czy się
upiekło (sucha wykałaczka).
Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając je i pozostawiając na nim przez
kilka minut naczynie, w którym się piekło.
Podawać gorące lub ciepłe.
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |