Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-07-21 10:28:09

Temat: Re: Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Tatiana napisał(a):
5 jaj, 18dag cukru, 18dag tortowej.
> białka sztywno + cukier + żółtka + mąka na końcu lekko wmieszać.
A żółtka takie nieutarte - całe po prostu wrzucać ???

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-07-21 12:02:54

Temat: Re: Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?
Od: "Anet" <a...@t...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


ikselka napisał(a):
> Tatiana napisał(a):
> 5 jaj, 18dag cukru, 18dag tortowej.
> > białka sztywno + cukier + żółtka + mąka na końcu lekko wmieszać.
> A żółtka takie nieutarte - całe po prostu wrzucać ???

Przepis Magdy:

Podam ci przepis na moj biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie
zmienisz w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac
maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki

cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera.
Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.


Koniec cytatu.


Anet

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-07-21 15:01:04

Temat: Re: Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?
Od: Tatiana <y...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 21 Jul 2006 03:28:09 -0700, Waćpanna lub waćpan ikselka, w wiadomości
<news:1153477689.109253.223490@75g2000cwc.googlegrou
ps.com> zawarł, co
następuje:

> Tatiana napisał(a):
> 5 jaj, 18dag cukru, 18dag tortowej.
>> białka sztywno + cukier + żółtka + mąka na końcu lekko wmieszać.
> A żółtka takie nieutarte - całe po prostu wrzucać ???

Tak. Wychodzi rewelacyjny. Proporcje na formę 27cm.
Ubite białka ubijasz z cukrem, jak na bezy. Jak rozbity, to do tego żółtka,
szybciutko mieszają się do masy. I na końcu mąka. Forma smarowana masłem,
niesypana. Pieke w 175 stopniach, na termoobiegu. W zależności od dnia - ok
20 minut, pół godziny.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-07-21 20:58:08

Temat: Re: Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Tatiana napisał(a):
Wychodzi rewelacyjny. Proporcje na formę 27cm.
> Ubite białka ubijasz z cukrem, jak na bezy. Jak rozbity, to do tego żółtka,
> szybciutko mieszają się do masy. I na końcu mąka. Forma smarowana masłem,
> niesypana. Pieke w 175 stopniach, na termoobiegu. W zależności od dnia - ok
> 20 minut, pół godziny.
Dzięki , to może jednak sobie kupię tego Boscha :-) , pozdrawiam !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-07-24 09:51:13

Temat: Re: Ciasto biszkoptowe a robot kuchenny - jak to zrobić ?
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

hej,

jeśli oprzesz sie na genueńskim biszkopcie nie potrzebujesz dwóch mis.
ubijasz całe jajka z cukrem i tyle. wychodzi na to samo

pozdro piotr

Użytkownik ikselka napisał:
> Przymierzam się do zakupu robota kuchennego Bosch Mum - idąc za
> Waszymi radami , ale mam wątpliwość : jak zrobić w nim (i w innych
> robotach) ciasto biszkoptowe ? Chodzi o kwestię dodawania piany ,
> która musi być ubita w ostatniej chwili przed dodaniem , bo inaczej
> opadnie . A misa jest tylko jedna i w niej jest ciasto . No to jak to
> rozwiązujecie ? Czy ktoś ma robot z dwiema misami ? Czy da się
> dokupić drugą misę ?
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: # Ziola na zime
Kurs dekoracji stołu- gdzie?
Sos brazylijski/argentynski (???)
Cukina z rusztu
atrkcyjnie arbuzik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »