Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto do pizzy.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto do pizzy.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-24 17:36:27

Temat: Re: Ciasto do pizzy.
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Widzialem ciasto (i spozywalem wypiekow) drozdzowe wyrabiane termamix'em
> dlatego mozna poprobowac z wyrabianiem przez jakiegos robota kuchennego.
>
>
Tylko malakserem. Wrzucasz, wlaczas na kilka minut i gotowe. Naprawde
wychodzi swietne ciasto.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-24 21:31:46

Temat: Re: Ciasto do pizzy.
Od: "WaldemarW" <w...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



> > Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest
za
> > dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
> > Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
>
> W Pizza Hut nawet pracownicy nie wiedza jaka jest formula.
> Dostaja proszek w workach. Mieszaja odpowiednia porcje proszku z
odpowiednia
> iloscia wody i postepuja wedlug okreslonej procedury.
> Cala tajemnica wyrosnietego, puszystego ala nalesnikowego a jednak nie
> ciasta lezy w tej mieszance.
> Z reszta w Pizza Hut i nie tylko (Mc Donald itp) wszystko dostaja w
workach.
> Maszyny, ubrania, zarcie, gadzety wszystko dostaja z jednej firmy.

Zgadza się. Ja nie prosiłem o przepis ciasta jakie jest wyrabiane w PIZZYHAT
ale o to aby ciasto było takie jak wlaśnie w pizzeri.
Za poniższy przepis dzieki. Oczywiście spróbuję.


>
>
> Typowy przepis (ponizej) naprawde sie sprawdza. Trzeba tylko kontrolowac
> temperature podczas rosniecia (przed wlozeniem do pieca) i kosystencje
> ciasta. Ale takie rzeczy to kwestia wyczucia, praktyki.
> Aby zabic lekki posmak drozdzy polecam dodanie do ciasta przypraw, np.
> bazylii.
> Z praktyki wiem, iz istotne jest wygniecenie ciasta tak aby bylo mozliwie
> jednolite.
> Widzialem ciasto (i spozywalem wypiekow) drozdzowe wyrabiane termamix'em
> dlatego mozna poprobowac z wyrabianiem przez jakiegos robota kuchennego.
>
>
> przepis
> 2 szklanki maki, 40g drozdzy, 2 lyzki oliwy (najlepiej z oliwek), sol, pol
> szklanki letniej wody z lyzeczka cukru
>
> do szklanki z woda i cukrem wrzucamy drozdze i mieszamy
> zostawiamy az wyrosnie zrobi sie piana az bedzie pelna szklanka
> do miski przesiewamy make, robimy dolek, wlewamy drozdze ze szklanki i
> dodajemy oliwe
> wyrabiamy na jednolita mase, czym dluzej tym lepiej
> potem odstawiamy do cieplego miejsca na 30 minut
> w zimie stawialem na kaloryferze ale polecam inny sposob w garnku
> zagrzewamy wode, na garnku stawiamy miske przykrywajac sciereczka
> chodzi o to aby o ile to mozliwe ciasto przebywalo w temperaturze ok 20-30
> stopni
> jesli wszystko jest ok ciasto zwiekszy dwukrotnie swoja objetosc
> wtedy wyjmujemy ugniatamy i powtarzamy operacje
> po kolejnych 30 minutach wyjmujemy i formujemy placek
> mozna walkowac (tak wygodniej a ciasto i tak wyrosnie)
> placek ukladamy na blasze lub w foremce wysmarowanej oliwa
> ciasto tez smarujemy oliwa aby rzeczy ktore kladziemy n wierzch (zwlaszcza
> sos ) nie zrobily ciapy
> pieczemy ok 20-25 minut w temp ok 220 stopni
> dobrze jak piekarnik jest dobrze nagrzany i utrzymuje stala tempwerature
ok
> 220 stopni, trzeba go nagrzac wczesniej
> chodzi o to aby nie bylo tak ze pospeiechem nagrzewamy potem sie okazuje
ze
> przez chwile bylo prawie 300 potem zmniejszmy i robi sie 180
> ma byc stala - da sie zrobic i tyle
> i to wsystko
>
> calosc da sie zamknac w 2 godzinach ( przy odpowiedniej organizacji)
>
>
> niech zyje gotowanie !
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-25 07:19:31

Temat: Re: Odp: Odp: Ciasto do pizzy.
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:


> > Ciasto do pizzy walkujemy? Zgroza! Zgroza!
> >
> > Wladyslaw
>
> A dlaczego nie? ja tak zrobialm i wyszlo :)


Jakby to wyrazic? Jedni chodza do kina, inni sa zadowoleni z video.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 12:21:46

Temat: Re: Ciasto do pizzy.
Od: "Ania" <a...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja podam trochę inni przepis
tzw na oko
ok 5dkg drożdzy pokruszyć i dodać niecałą szklankę ciepłego mleka + szcypta
cukru, i odstawić aż zacznie buzować (ok 5-10 minut)
do makutry wsypać ok 1,5 szklanki mąki i szczyptę soli i troszkę oliwy (mogą
być ze dwie łyżki)
następnie powoli wlewać drożdże z mlekiem i wymieszać
jak będzie już miało jednolitą masę na zmianę dodawać mąki i oleju (ilość w
zależności od tego ile chcemy uzyskać ciasta)
wyrabiać ciasto należy do momentu aż zacznie się odklejać od ręki jeżeli nie
chce to dodać ojeju.
tak wyrobione ciasto pozostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia
blachę wysmarować olejem
nałożyć ciasto i uformować ( z wałkiem nie próbowałam ale to może być dobry
patent), porobić dziurki widelcem

żeby ciasto upiekło się równomiernie jak to co na cieście to można je włożyć
samo do nagrzenego piekarnika (180-200 st ) na jakieś 10 minut
a następnie wyjać i nałożyć coś tam na wierzch.
Potem piec następne 20 min

Jeżeli chcemy mieć grubsze ciasto trzeba poczekać aż drugi raz wyrośnie na
na blasze.

Życzę smacznego
Anka

WaldemarW napisał(a) w wiadomości: <890ckg$6sp$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
>dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
>Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
>
>Pozdrawiam
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krem do ptysiów i karpatki . PILNE :)
wmf - warszawa
Re: Re: duzo a lekko
Ostry gdzie jesteś?!?!?
Witaminki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »