| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-23 10:24:13
Temat: Ciasto do pizzy.Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-23 18:03:27
Temat: Odp: Ciasto do pizzy.> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
Ja wczoraj, jako ze jestem na diecie Montignaca (czy jakos tak) zrobilem
pizze na ciescie z maki razowej. Naprawde wyszla smaczna, ciasto troche
inne...
> Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
Tfu! Na psa urok ;)
--
Jakub Jewuła studio QbA
profesjonalne skanowanie diapozytywów i negatywów
35mm z nagraniem na CD http://www.studio-qba.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-23 18:12:37
Temat: Odp: Ciasto do pizzy.> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
> Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
>
> Pozdrawiam
Czesc
2 szkl. maki wsypac do miski. Dodac pol lyzeczki soli. 3dag swiezych drozdzy
kruszymy palcami wprost na make. Caly czas mieszajac dolewamy ciepla wode.
Do dokladnie wymieszanego ciasta dodajemy 2-3 lyzki oleju. Odstawiamy na 30
minut do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto walkujemy (podsypujac maka) na
placek ok. 30cm. Przed nalozeniem skaldnikow nakluwamy widelcem.
Ciasto jest chrupiace, nie za wysokie i bardzo mi smakowalo.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-23 21:09:39
Temat: Odp: Ciasto do pizzy.> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
Ja wczoraj, jako ze jestem na diecie Montignaca (czy jakos tak) zrobilem
pizze na ciescie z maki razowej. Naprawde wyszla smaczna, ciasto troche
inne...
> Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
Tfu! Na psa urok ;)
--
Jakub Jewuła studio QbA
profesjonalne skanowanie diapozytywów i negatywów
35mm z nagraniem na CD http://www.studio-qba.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 06:13:55
Temat: Re: Ciasto do pizzy.WaldemarW <w...@g...pl> wrote:
> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.
Gdzybym dostawal zlotowke za kazdym razem, kiedu ktos na tej liscie pyta
o ciasto do pizzy, nie musialbym pracowac.
> Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
Probuj dalej. Cwiczenie czyni mistrza. Prawdziwe ciasto do pizzy jest
zreszta, raczej, wlasnie, takie niewyrosniete.
> Chcia"bym aby by"o takie jak np. w PizzyHat
Ktore? Tam robia dwa -- na cienkim spodzie i na grubym spodzie. To
drugie to wynalazek amerykanski, niewiele majacy wspolnego z prwdziwa
pizza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 07:18:56
Temat: Re: Odp: Ciasto do pizzy.Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
> > Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.
> Wyrosniete ciasto walkujemy (podsypujac maka) na
> placek ok. 30cm.
Ciasto do pizzy walkujemy? Zgroza! Zgroza!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 08:13:36
Temat: Odp: Odp: Ciasto do pizzy.> Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
>
> > > Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.
>
> > Wyrosniete ciasto walkujemy (podsypujac maka) na
> > placek ok. 30cm.
>
> Ciasto do pizzy walkujemy? Zgroza! Zgroza!
>
> Wladyslaw
A dlaczego nie? ja tak zrobialm i wyszlo :)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 10:57:18
Temat: Re: Ciasto do pizzy.
Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> napisał(a) w artykule
<8917ue$iu2$1@zeus.polsl.gliwice.pl>...
> > Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest
za
> > dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
> > Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
> >
> > Pozdrawiam
>
> 2 szkl. maki wsypac do miski. Dodac pol lyzeczki soli. 3dag swiezych
drozdzy
> kruszymy palcami wprost na make. Caly czas mieszajac dolewamy ciepla
wode.
> Do dokladnie wymieszanego ciasta dodajemy 2-3 lyzki oleju. Odstawiamy na
30
> minut do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto walkujemy (podsypujac maka) na
> placek ok. 30cm. Przed nalozeniem skaldnikow nakluwamy widelcem.
> Ciasto jest chrupiace, nie za wysokie i bardzo mi smakowalo.
Na surowe ciasto nakładasz frukta, czy na upieczone już ciasto?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 14:04:58
Temat: Re: Ciasto do pizzy.Użytkownik Danka <d...@i...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:01bf7eb5$75e9cc20$0...@i...informtech.c
om.pl...
> Na surowe ciasto nakładasz frukta, czy na upieczone już ciasto?
Oczywista na surowe
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-24 17:02:33
Temat: Re: Ciasto do pizzy.
"WaldemarW" <w...@g...pl> wrote in message
news:890ckg$6sp$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
> Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
W Pizza Hut nawet pracownicy nie wiedza jaka jest formula.
Dostaja proszek w workach. Mieszaja odpowiednia porcje proszku z odpowiednia
iloscia wody i postepuja wedlug okreslonej procedury.
Cala tajemnica wyrosnietego, puszystego ala nalesnikowego a jednak nie
ciasta lezy w tej mieszance.
Z reszta w Pizza Hut i nie tylko (Mc Donald itp) wszystko dostaja w workach.
Maszyny, ubrania, zarcie, gadzety wszystko dostaja z jednej firmy.
Proponuje ekspeymentowac.
Typowy przepis (ponizej) naprawde sie sprawdza. Trzeba tylko kontrolowac
temperature podczas rosniecia (przed wlozeniem do pieca) i kosystencje
ciasta. Ale takie rzeczy to kwestia wyczucia, praktyki.
Aby zabic lekki posmak drozdzy polecam dodanie do ciasta przypraw, np.
bazylii.
Z praktyki wiem, iz istotne jest wygniecenie ciasta tak aby bylo mozliwie
jednolite.
Widzialem ciasto (i spozywalem wypiekow) drozdzowe wyrabiane termamix'em
dlatego mozna poprobowac z wyrabianiem przez jakiegos robota kuchennego.
przepis
2 szklanki maki, 40g drozdzy, 2 lyzki oliwy (najlepiej z oliwek), sol, pol
szklanki letniej wody z lyzeczka cukru
do szklanki z woda i cukrem wrzucamy drozdze i mieszamy
zostawiamy az wyrosnie zrobi sie piana az bedzie pelna szklanka
do miski przesiewamy make, robimy dolek, wlewamy drozdze ze szklanki i
dodajemy oliwe
wyrabiamy na jednolita mase, czym dluzej tym lepiej
potem odstawiamy do cieplego miejsca na 30 minut
w zimie stawialem na kaloryferze ale polecam inny sposob w garnku
zagrzewamy wode, na garnku stawiamy miske przykrywajac sciereczka
chodzi o to aby o ile to mozliwe ciasto przebywalo w temperaturze ok 20-30
stopni
jesli wszystko jest ok ciasto zwiekszy dwukrotnie swoja objetosc
wtedy wyjmujemy ugniatamy i powtarzamy operacje
po kolejnych 30 minutach wyjmujemy i formujemy placek
mozna walkowac (tak wygodniej a ciasto i tak wyrosnie)
placek ukladamy na blasze lub w foremce wysmarowanej oliwa
ciasto tez smarujemy oliwa aby rzeczy ktore kladziemy n wierzch (zwlaszcza
sos ) nie zrobily ciapy
pieczemy ok 20-25 minut w temp ok 220 stopni
dobrze jak piekarnik jest dobrze nagrzany i utrzymuje stala tempwerature ok
220 stopni, trzeba go nagrzac wczesniej
chodzi o to aby nie bylo tak ze pospeiechem nagrzewamy potem sie okazuje ze
przez chwile bylo prawie 300 potem zmniejszmy i robi sie 180
ma byc stala - da sie zrobic i tyle
i to wsystko
calosc da sie zamknac w 2 godzinach ( przy odpowiedniej organizacji)
niech zyje gotowanie !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |