Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newspee
r.ebone.net!news.ipartners.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Onyszko" <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <890ckg$6sp$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Re: Ciasto do pizzy.
Lines: 65
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Message-ID: <Judt4.1149$WD.25627@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 24 Feb 2000 17:02:33 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.34.233
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 951411753 195.116.34.233 (Thu, 24 Feb 2000 18:02:33 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Feb 2000 18:02:33 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23715
Ukryj nagłówki
"WaldemarW" <w...@g...pl> wrote in message
news:890ckg$6sp$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
> dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
> Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
W Pizza Hut nawet pracownicy nie wiedza jaka jest formula.
Dostaja proszek w workach. Mieszaja odpowiednia porcje proszku z odpowiednia
iloscia wody i postepuja wedlug okreslonej procedury.
Cala tajemnica wyrosnietego, puszystego ala nalesnikowego a jednak nie
ciasta lezy w tej mieszance.
Z reszta w Pizza Hut i nie tylko (Mc Donald itp) wszystko dostaja w workach.
Maszyny, ubrania, zarcie, gadzety wszystko dostaja z jednej firmy.
Proponuje ekspeymentowac.
Typowy przepis (ponizej) naprawde sie sprawdza. Trzeba tylko kontrolowac
temperature podczas rosniecia (przed wlozeniem do pieca) i kosystencje
ciasta. Ale takie rzeczy to kwestia wyczucia, praktyki.
Aby zabic lekki posmak drozdzy polecam dodanie do ciasta przypraw, np.
bazylii.
Z praktyki wiem, iz istotne jest wygniecenie ciasta tak aby bylo mozliwie
jednolite.
Widzialem ciasto (i spozywalem wypiekow) drozdzowe wyrabiane termamix'em
dlatego mozna poprobowac z wyrabianiem przez jakiegos robota kuchennego.
przepis
2 szklanki maki, 40g drozdzy, 2 lyzki oliwy (najlepiej z oliwek), sol, pol
szklanki letniej wody z lyzeczka cukru
do szklanki z woda i cukrem wrzucamy drozdze i mieszamy
zostawiamy az wyrosnie zrobi sie piana az bedzie pelna szklanka
do miski przesiewamy make, robimy dolek, wlewamy drozdze ze szklanki i
dodajemy oliwe
wyrabiamy na jednolita mase, czym dluzej tym lepiej
potem odstawiamy do cieplego miejsca na 30 minut
w zimie stawialem na kaloryferze ale polecam inny sposob w garnku
zagrzewamy wode, na garnku stawiamy miske przykrywajac sciereczka
chodzi o to aby o ile to mozliwe ciasto przebywalo w temperaturze ok 20-30
stopni
jesli wszystko jest ok ciasto zwiekszy dwukrotnie swoja objetosc
wtedy wyjmujemy ugniatamy i powtarzamy operacje
po kolejnych 30 minutach wyjmujemy i formujemy placek
mozna walkowac (tak wygodniej a ciasto i tak wyrosnie)
placek ukladamy na blasze lub w foremce wysmarowanej oliwa
ciasto tez smarujemy oliwa aby rzeczy ktore kladziemy n wierzch (zwlaszcza
sos ) nie zrobily ciapy
pieczemy ok 20-25 minut w temp ok 220 stopni
dobrze jak piekarnik jest dobrze nagrzany i utrzymuje stala tempwerature ok
220 stopni, trzeba go nagrzac wczesniej
chodzi o to aby nie bylo tak ze pospeiechem nagrzewamy potem sie okazuje ze
przez chwile bylo prawie 300 potem zmniejszmy i robi sie 180
ma byc stala - da sie zrobic i tyle
i to wsystko
calosc da sie zamknac w 2 godzinach ( przy odpowiedniej organizacji)
niech zyje gotowanie !
|