Data: 2000-03-08 12:21:46
Temat: Re: Ciasto do pizzy.
Od: "Ania" <a...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A ja podam trochę inni przepis
tzw na oko
ok 5dkg drożdzy pokruszyć i dodać niecałą szklankę ciepłego mleka + szcypta
cukru, i odstawić aż zacznie buzować (ok 5-10 minut)
do makutry wsypać ok 1,5 szklanki mąki i szczyptę soli i troszkę oliwy (mogą
być ze dwie łyżki)
następnie powoli wlewać drożdże z mlekiem i wymieszać
jak będzie już miało jednolitą masę na zmianę dodawać mąki i oleju (ilość w
zależności od tego ile chcemy uzyskać ciasta)
wyrabiać ciasto należy do momentu aż zacznie się odklejać od ręki jeżeli nie
chce to dodać ojeju.
tak wyrobione ciasto pozostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia
blachę wysmarować olejem
nałożyć ciasto i uformować ( z wałkiem nie próbowałam ale to może być dobry
patent), porobić dziurki widelcem
żeby ciasto upiekło się równomiernie jak to co na cieście to można je włożyć
samo do nagrzenego piekarnika (180-200 st ) na jakieś 10 minut
a następnie wyjać i nałożyć coś tam na wierzch.
Potem piec następne 20 min
Jeżeli chcemy mieć grubsze ciasto trzeba poczekać aż drugi raz wyrośnie na
na blasze.
Życzę smacznego
Anka
WaldemarW napisał(a) w wiadomości: <890ckg$6sp$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Moje albo jest za
>dużo wyrośnięte/6cm/ ale nie wyrośniew wcale.
>Chciałbym aby było takie jak np. w PizzyHat
>
>Pozdrawiam
>
>
|