| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-13 10:43:59
Temat: Ciasto do pizzy????Czy ktos wyprobowal w piekarniku jakies cienkie ciasto do pizzy, cos jak to
w PizzaHut. Wiem, ze nie bedzie takie samo, gdyz piec 400 stopni celsjusza
robi swoje, chodzi mi o jak najlepsze w 250-300 stopni.
Sam robie zawsze grube, ale ilez mozna, nie;-))))?
Mike
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-13 11:48:07
Temat: Odp: Ciasto do pizzy????
Użytkownik Maciej Lewczuk <m...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:PD3z4.17958$S...@n...tpnet.pl...
> Czy ktos wyprobowal w piekarniku jakies cienkie ciasto do pizzy, cos jak
to
> w PizzaHut. Wiem, ze nie bedzie takie samo, gdyz piec 400 stopni celsjusza
> robi swoje, chodzi mi o jak najlepsze w 250-300 stopni.
> Sam robie zawsze grube, ale ilez mozna, nie;-))))?
> Mike
2 szkl. mąki, pól łyżeczki soli, 3dkg świeżych drożdży.
Drożdż rozpuszczamy w pół szklanki letniej, przegotowanej wody i dodajemy
łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie to mieszamy z mąką i dodajemy soli.
Ja wyrabiam to wszystko mikserem i używam tych trzepaczek do ciasta
drożdżowego /takie świderki/. W trakcie wyrabiania należy dolewać
przegotowanej wody tyle aby ciasto całkowicie sie wyrobiło i nie było
rzadkie. Dodać w trakcie wyrabiania mikserem trzeba jeszcze trochę oleju 2-3
łyżki.
Jak to wszystko wyrobimy, dzielimy na dwie części i rozkladamy na dwóch
blaszkach / moje maja wymiary 20x38./ , smaruje to rzadkim przecierem
pomidorowym /rozpuszczam w wodzie przecier/ i odstawiam do wyrośnięcia.
Po pół godziny powinno podrość jakieś 1-2 cm. Wtedy nakładam to co masz:
ser, salami, pieczarki itd. i wkładam do gorącego piekarnika. Piekę 25-40
min w zależności od temperatury.
Mój syn mowi że pizza jest taka jak w PizzaHut.
Pozdrawiam
++++++++++ WaldemarW mailto: w...@g...pl ++++++++++
NOWY SĄCZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 15:42:16
Temat: Re: Ciasto do pizzy????
Użytkownik Maciej Lewczuk <m...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:PD3z4.17958$S...@n...tpnet.pl...
> Czy ktos wyprobowal w piekarniku jakies cienkie ciasto do pizzy, cos jak
to
> w PizzaHut. Wiem, ze nie bedzie takie samo, gdyz piec 400 stopni celsjusza
> robi swoje, chodzi mi o jak najlepsze w 250-300 stopni.
> Sam robie zawsze grube, ale ilez mozna, nie;-))))?
> Mike
>
>
>
Ja w domu korzystam ze standardowego piekarnika, tylko nieco "ulepszonego".
Mianowicie wlozylem do pieca kilka wypolerowanych cegiel szamotek ktore
najpierw rozgrzewam
"do czerwonosci" a nastepnie pieke w maksymalnie nagrzanym piekarniku pizze
kladac ja
bezposrednio na te cegly. Efekt jest niesamowity - nie do uzyskania przy
normalnym pieczeniu.
Czas pieczenia to okolo 5 min. a ciasto moze byc tak cienkie jak chcemy -
wedle uznania.
Bartek
PS .Oczywiscie mozna kupic (np. wysylkowo) specjalne kamienie do pieczenia
pizzy w piekarniku, ale kosztuja
one mase pieniedzy - a cegielki sa w miare tanie i dostepne w pierwszym
lepszym markecie budowlanym ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |