| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-07 08:08:13
Temat: Ciasto francuskieBłagam Was podajcie przepis na ciasto francuskie i dokładny opis wyrabiania
go.
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-07 09:45:38
Temat: Re: Ciasto francuskiePrzytaczam przepis podany przez - DanaB
Ciasto Francuskie
25 dkg masla, 25 dkg maki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej maki, soli i wody wyrobic niezbyt geste, gladki ciasto (jak na
pierogi), owinac w folie, odstawic do lodowki na godzine.
Rozwalkować ciasto na grubosc ok. 1/2 cm . Mocno schlodzone maslo pokroic na
4 plastry wzdłuz dlugiego boku, ulozyc na ciescie obok siebie. Boki placka
zalozyc na maslo jak koperte, rozwalkowac i jeszcze raz zlozyc. Skladanie i
walkowanie powtorzyc 3-4 krotnie. Odlozyc do lodowki na 1 godzinę. Znowu
rozwalkowywac i składać 3-4 razy i do lodowki na godzinę. Mozna to powtarzac
z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje nalezy robic to bardzo ostrym nozem, aby
nie zlepic brzegow, poniewaz nie beda sie dobrze "listkowaly". Ciasto piecze
sie bardzo krotko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnowac,
bo błyskawicznie sie przypala. Blachy do pieczenia nie nalezy smarowac
tluszczem jedynie splukac zimna woda.
---
--
Pozdrawiam
Joasia_Annetka T.
gg 24 77 27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-07 18:34:20
Temat: Re: Ciasto francuskieWielkie dzięki !!!!
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |