« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-10 20:04:34
Temat: Re: Ciepłe Lody (Ratunku)
> > Ludzie kochane, czemu Wy nie czytacie wątków z poprzednich dni.
> Przecież
> > ciepłe lody były tu niedawno wałkowane.
> > Zajrzyj do wątków 2 lutego i 5 lutego
> ----
> Ale przepisu nie podano, bo i nie sądzę, żeby ktoś go znał,
> oprócz małomiasteczkowych cukierenek nigdzie tego nie ma.
Własnie ze przepis podano a autorem pytania również była Iwona, wiec albo
robi sobie zarty albo nie zadaje sobie trudu by zajrzec do wlasnych
wątkow...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-10 20:05:24
Temat: Re: Ciepłe Lody to nie to samo co Płonące !"Basia" <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> Własnie ze przepis podano a autorem pytania również była Iwona, wiec
albo
> robi sobie zarty albo nie zadaje sobie trudu by zajrzec do wlasnych
> wątkow...
/było ciach ?? było !/
----
Basieńko, Wkn,
przepisu na ciepłe lody nie było,
był na PŁONĄCE !! a to nie to samo.
Te ciepłe lody to taki deser dla dzieci,
więc alkoholu być w nim z zasady nie może.
No chyba że chodzi o edukację .... ;-))
Iwona uprzejmie odpowiedziała na mój post,
potwierdzając zresztą moje domysły, że chodzi o piankę
w wafelku, jest to coś jakby pół-konfekcja cukiernicza.
Wasze wypowiedzi potwierdzają moją tezę,
że jest to wyrób mało znany i występujący raczej
na prowincji (bez obrazy).
Konia z rzędem temu, kto wiarygodny przepis dostarczy !!
:))
--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-10 22:15:16
Temat: Re: Ciepłe Lody to nie to samo co Płonące !
Użytkownik "Zowisia" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a46jsj$bdt$1@news.onet.pl...
>> Basieńko, Wkn,
> przepisu na ciepłe lody nie było,
> był na PŁONĄCE !!
\
> Konia z rzędem temu, kto wiarygodny przepis dostarczy !!
>
To bylo :-))), od Lidki................ czy Iwona probowala ten przepis????
Jesli tak to poprosze konia ;-)) (moze byc bez rzedu ) ;-).
Pozdr.
Adiola
wklejam :
Robilam cos takiego ,ale to bylo bardzo dawno temu .Przepis jest z glowy bo
papierek dawno zgubiny . Ale przepis sam w sobie jest dosc
prosty.Potrzebujesz :
2 szklanki bialka (z jaj )
2 szklanki cukru
lyzeczka kwasku cytrynowego
i zrobione z drucika oczko .
Odbierasz garsc cukru ,reszte zalewasz woda i gotujesz az powstanie gesty
syrop z cukru .Ktory to sprawdasz za pomoca oczka z drutu jak bedzie gotowy
to po zanurzeniu go w syropie mozesz wydmuchac ladne banki.W miedzy czsie
ubijasz bialka na sztywna piane w polowi e ubijania podsypujesz po brzegach
naczynia reszta cukru
Ubijasz chwilke , wsypujesz kwasek dajesz aromat np. cytrynowy izaczynasz
wlewac powolutku syrop ubijasz jeszcze chwilke i gotowe ..
Musze dopisac ,ze cukier podczas wlewania musi caly czas byc wrzacy
jak przestaniewrzec to go na gas . Jeszcze trzeba uwazac zeby cukier sie
nieskrystalizowal i kwasku wystarczy dac pol lyzeczki.
Kremem wypelniamy waflowe kubeczki posypujemy lub polewamy czekolada.
Lidka B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 00:05:33
Temat: Re: Ciepłe Lody były - skoro Adiola widziała !"Adiola" <a...@w...pl> napisał(a):
/.../ wielki ciach
> To bylo :-))), od Lidki................ czy Iwona probowala ten
przepis????
>
> Jesli tak to poprosze konia ;-)) (moze byc bez rzedu ) ;-).
> Pozdr. Adiola
> wklejam : /.../ wielki ciach kolejny
-----
Ja tego postu od Lidki nigdzie nie mam, słowo najhonorszu !!!!
- teraz wreszcie wiadomo, skąd nieporozumienie.
Ale Iwona też chyba go nie dostała, z winy jakiegoś
_skutecznego_ niezwykle wprost serwera ... (czyżby default ??)
No ale dzięki tobie zobaczy przepis swój jakże upragniony, wreszcie.
A konia daję ci najpiękniejszego, kasztana,
z krawatką i pęcinami białymi,
okiem wilgotnym w długie rzęsy oprawionym,
czarną grzywą rozwianą i ogonem jak pióropusz,
a rząd ci na nim gustowny, turecki, na siodle wykładka aksamitna,
rzemienie i okucia lśnią, a strzemiona kute ażurowe pozłacane ....
Hej !!!
:))))
--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 00:48:07
Temat: OT Do Zowisi ,co piekne konie rozdaje ;-)
Użytkownik "Zowisia" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a471vq$skd$1@news.onet.pl...
> "Adiola" <a...@w...pl> napisał(a):
>
> A konia daję ci najpiękniejszego, kasztana,
> z krawatką i pęcinami białymi,
> okiem wilgotnym w długie rzęsy oprawionym,
> czarną grzywą rozwianą i ogonem jak pióropusz,
> a rząd ci na nim gustowny, turecki, na siodle wykładka aksamitna,
> rzemienie i okucia lśnią, a strzemiona kute ażurowe pozłacane ....
Zowisiu droga :-)))), lzy wzruszenia zalaly me
oczy................piekny!!!......... i moj ci on!!!..........
naprawde!!........dziekuje :-).
Adiola wzruszona do glebi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 04:35:57
Temat: Re: Ciepłe Lody to nie to samo co Płonące !
>
> Konia z rzędem temu, kto wiarygodny przepis dostarczy !!
>
> :))
> --
> Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
>
>
Ostatni raz ten krem robilam w 1985 r czyli jak pisalam dawno
, dawno temu postanowilam go zrobic dzisiaj , nie z milosci do tego kremu
ale poprostu sprawdzic dokladnie proporcje .
Mialam 5 bialek to bylo 200 ml dalam dwa razy tyle cukru , ( bo 1: 1
wydawalo mi sie, ze bedzie za rzadkie .
reszte zrobilam tak jak podawalam wczesniej.Ten krem jest bardzo
slodki,wiec dodalam jeszcze soku z cytryny ,
Po takim deserze najbardziej smakowal ogorek kiszony ; ).
pozdrawiam
Lidka B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 08:45:11
Temat: Re: Ciepłe Lody były - Wkn tez widziała jednym okiem.
> A konia daję ci najpiękniejszego, kasztana,
> z krawatką i pęcinami białymi,
> okiem wilgotnym w długie rzęsy oprawionym,
> czarną grzywą rozwianą i ogonem jak pióropusz,
> a rząd ci na nim gustowny, turecki, na siodle wykładka aksamitna,
> rzemienie i okucia lśnią, a strzemiona kute ażurowe pozłacane ....
To ja też poproszę konia, bo jednak coś tam widziałam o ciepłych lodach i to
był ten przepis z głowy :-))
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 09:56:24
Temat: Re: Ciepłe Lody to nie to samo co Płonące !
Zowisia napisał(a) w wiadomości: ...
>Wasze wypowiedzi potwierdzają moją tezę,
>że jest to wyrób mało znany i występujący raczej
>na prowincji (bez obrazy).
Aha, np. w wiekszosci cukierni w Krakowie :)
A tak serio, sprobuje podpytac znajomego, moze cos bedzie wiedzial o tych
cieplych lodach. Na pewno do smaku dodawany jest tam kwasek cytrynowy, a dla
stabilnosci zelatyna. Tak mi sie wydaje.
Margola
>
>Konia z rzędem temu, kto wiarygodny przepis dostarczy !!
>
>:))
>--
>Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 16:27:16
Temat: Re: Ciepłe Lody były - Wkn tez widziała jednym okiem.
>
> To ja też poproszę konia, bo jednak coś tam widziałam o ciepłych lodach i
to
> był ten przepis z głowy :-))
>
> Wkn
Dzieki za konia.:- )
lidka B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 18:31:24
Temat: Re: Ciepłe Lody to nie to samo co Płonące !
Użytkownik "Adiola" <a...@w...pl> napisała w wiadomości
news:a46re5$525$1@pingwin.acn.pl...
[ciach]
> Robilam cos takiego ,ale to bylo bardzo dawno temu .Przepis jest z glowy
bo
> papierek dawno zgubiny . Ale przepis sam w sobie jest dosc
> prosty.Potrzebujesz :
> 2 szklanki bialka (z jaj )
[ciach]
Dziękuję :) Idę spróbować zrobić. Powiem czy wyszło.
Pozdrawiam
Iwona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |