Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co Wy na to?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co Wy na to?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-06 10:14:01

Temat: Co Wy na to?
Od: "Elek" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich. Pierwszy raz jestem na tej liście. Podzielę się przepisem,
który osobiście dopracowałem. Mam prośbę, jeśli macie jakieś sugestie
dotyczace ulepszenia, jestem zainteresowany.
Obiad wiosenno-letni:
-Kartofelki młode, jak najmniejsze (można też tak zrobić ze starymi, w
zimie) myjemy szorstką stroną gąbki, nie obieramy (tradycyjne ziemniaczki w
mundurkach). Wrzucamy do wody i pod koniec gotowania solimy. Nie można ich
rozgotować. Następnie odcedzamy i pozostawiamy w garnku na kilka min, aby
"zdębiały". Następnie przekrawamy na pół i na patelni roztapiamy trochę
masła. Układamy gorące jeszcze ziemniaczki mundurkami do dołu. Przyzłacamy i
obracamy kartofelki, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i
tymiankiem (ja kupuję suszony tymianek, w dużych torebkach, w sklepie
zielarskim (czasami nawet w aptece, bo jest o wiele lepszy od tego w
sklepach). Po posypaniu podrzucamy kartofelki tak aby dokładnie obtoczyły
się w "panierce". Nie smażymy już po dodaniu ziół. Pycha.
Oczywście wcześniej przygotowujemy kolejne składniki obiadu:
-Flądrę sprawiamy, (można użyc gotowych filetów) solimy i obtaczamy w mące,
i na bardzo gorący olej (przyzłacamy z jednej i drugiej strony)
-Surówka selerowo-porowa:
Świeży, średni seler obieramy i ścieramy na tarcę (duże oczka)
Pora kroimy na b. cienki plasterki. Mieszamy surówkę w misce z sokiem
wyciśniętym z całej cytryny, dodajemy kefir (nie jogurt naturalny) można do
smaku posolić i "pocukrzyć" :)
Smacznego Elek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-06 10:46:25

Temat: Odp: Co Wy na to?
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
no to wystartowałaś (łeś?). tutaj nigdy nie jest nudno! dziel się swoimi
przepisami ile wlezie.
kachna :)

Użytkownik "Elek" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3b1e0174@news.vogel.pl...
> Witam wszystkich. Pierwszy raz jestem na tej liście. Podzielę się
przepisem,
> który osobiście dopracowałem. Mam prośbę, jeśli macie jakieś sugestie
> dotyczace ulepszenia, jestem zainteresowany.
> Obiad wiosenno-letni:
> -Kartofelki młode, jak najmniejsze (można też tak zrobić ze starymi, w
> zimie) myjemy szorstką stroną gąbki, nie obieramy (tradycyjne ziemniaczki
w
> mundurkach). Wrzucamy do wody i pod koniec gotowania solimy. Nie można ich
> rozgotować. Następnie odcedzamy i pozostawiamy w garnku na kilka min, aby
> "zdębiały". Następnie przekrawamy na pół i na patelni roztapiamy trochę
> masła. Układamy gorące jeszcze ziemniaczki mundurkami do dołu. Przyzłacamy
i
> obracamy kartofelki, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i
> tymiankiem (ja kupuję suszony tymianek, w dużych torebkach, w sklepie
> zielarskim (czasami nawet w aptece, bo jest o wiele lepszy od tego w
> sklepach). Po posypaniu podrzucamy kartofelki tak aby dokładnie obtoczyły
> się w "panierce". Nie smażymy już po dodaniu ziół. Pycha.
> Oczywście wcześniej przygotowujemy kolejne składniki obiadu:
> -Flądrę sprawiamy, (można użyc gotowych filetów) solimy i obtaczamy w
mące,
> i na bardzo gorący olej (przyzłacamy z jednej i drugiej strony)
> -Surówka selerowo-porowa:
> Świeży, średni seler obieramy i ścieramy na tarcę (duże oczka)
> Pora kroimy na b. cienki plasterki. Mieszamy surówkę w misce z sokiem
> wyciśniętym z całej cytryny, dodajemy kefir (nie jogurt naturalny) można
do
> smaku posolić i "pocukrzyć" :)
> Smacznego Elek.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 20:25:42

Temat: Re: Co Wy na to?
Od: "Elek" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wystartowałem. Mój nick, to w rzeczywistości zdrobnienie imienia Eligiusz :)

Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9fktne$dbu$1@zeus.man.szczecin.pl...
> Witam!
> no to wystartowałaś (łeś?). tutaj nigdy nie jest nudno! dziel się swoimi
> przepisami ile wlezie.
> kachna :)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-10 16:06:55

Temat: Re: Co Wy na to?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Elek <e...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 06, 2001 10:25 PM
Subject: Re: Co Wy na to?


> Wystartowałem. Mój nick, to w rzeczywistości zdrobnienie imienia Eligiusz
:)
Zartujesz ... jak sie zyje z takim niecodziennym imieniem ? a przepisik
calkiem kuszacy :-)
Pozdrowienia
Herbatka
(ktora nie miala czasu czytac grupy i teraz odrabia zaleglosci za caly
tydzien i moze sie wydawac ze swoimi odpowiedziami nieco uwsteczniona)

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-14 20:37:03

Temat: Re: Co Wy na to?
Od: "Elek" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepraszam, że nie odpowiadam (cóż sesja), dzękuję za słowa otuchy :)).
Żyje się całkiem (nie)znośnie, bo na poczcie nie mogę czasami odebrać
przesyłki, a to u lekarza się zarejestrować (jakoś mnie przemianowują na
Euzebiusz, Remigiusz) :) Właściwie to więcej przez to kłopotów niż
przyjemności. Ale jest w tym trochę przekory :)))

> Zartujesz ... jak sie zyje z takim niecodziennym imieniem ? a przepisik
> calkiem kuszacy :-)
> Pozdrowienia
> Herbatka
> (ktora nie miala czasu czytac grupy i teraz odrabia zaleglosci za caly
> tydzien i moze sie wydawac ze swoimi odpowiedziami nieco uwsteczniona)
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tort marchewkowy
Ciasto najprostsze na swiecie
Bardzo proste ciasto z truskawkami!
Dzisiejsze obiady szkolne
Zupa \"kapuściana\"?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »