| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-16 12:19:43
Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
"Ewa" <e...@w...pl> wrote in message
news:Gmqb8.698482$5G5.5131784@news.chello.at...
> a czy dziki ryz to to samo co ryz nie luskany? I jakie sa w ogóle zalety
> zdrowotne takich ryzów, czym sie róznia od zwyklego bialego ryzu?
> Ewa
Nie, to nie jest to samo, to nawet nie jest ryz, tylko nasienie jakiejs
trawy (nie pamietam nazwy a nie mam w domu zeby zobaczyc na opakowaniu).
Ugotowany sam nie smakuje dobrze (mnie w kazdym razie - gesty i ciezki), jak
go zawsze mieszam z bialym albo z brazowym. Czasem robie jarskie golabki z
wlasnie taka mieszanka, duzo smazonej cebuli i pieczarek, tez dobrze
usmazonych.
Ania
PS Nie wiem jak zalety zdrowotne sie roznia od ryzu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-16 17:25:02
Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
Ewa wrote:
>
> a czy dziki ryz to to samo co ryz nie luskany? I jakie sa w ogóle zalety
> zdrowotne takich ryzów, czym sie róznia od zwyklego bialego ryzu?
> Ewa
Dziki ryz to zupelnie inna roslina niz bialy. Rosnie w Kanadzie, a
przynajmniej stamtad pochodzi, lacinska nazwa: Zizania aquatica.
Ja bardzo lubie smak dzikiego ryzu, bardzo orzechowy i intensywny. Lubie
go po ugotowaniu podsmazyc na masle z odrobina czosnku, lub zrobic
ciepla salatke z dzikiego ryzu, pomaranczy, rodzynek i orzechow
sprazonych w cukrze. Taka salatka dobrze pasuje do ciezkich mies lub
indyka. Jak kto ma, mozna do niej dodac surowe zurawiny.
Rowniez tabuleh jest dobra z dzikim ryzem zamiast kuskus.
Kaczka nadziewana dzikim ryzem i pomaranczami z duza iloscia pieprzu tez
byla dobra.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |