Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-16 12:19:43

Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa" <e...@w...pl> wrote in message
news:Gmqb8.698482$5G5.5131784@news.chello.at...
> a czy dziki ryz to to samo co ryz nie luskany? I jakie sa w ogóle zalety
> zdrowotne takich ryzów, czym sie róznia od zwyklego bialego ryzu?
> Ewa
Nie, to nie jest to samo, to nawet nie jest ryz, tylko nasienie jakiejs
trawy (nie pamietam nazwy a nie mam w domu zeby zobaczyc na opakowaniu).
Ugotowany sam nie smakuje dobrze (mnie w kazdym razie - gesty i ciezki), jak
go zawsze mieszam z bialym albo z brazowym. Czasem robie jarskie golabki z
wlasnie taka mieszanka, duzo smazonej cebuli i pieczarek, tez dobrze
usmazonych.
Ania
PS Nie wiem jak zalety zdrowotne sie roznia od ryzu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-16 17:25:02

Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Ewa wrote:
>
> a czy dziki ryz to to samo co ryz nie luskany? I jakie sa w ogóle zalety
> zdrowotne takich ryzów, czym sie róznia od zwyklego bialego ryzu?
> Ewa

Dziki ryz to zupelnie inna roslina niz bialy. Rosnie w Kanadzie, a
przynajmniej stamtad pochodzi, lacinska nazwa: Zizania aquatica.

Ja bardzo lubie smak dzikiego ryzu, bardzo orzechowy i intensywny. Lubie
go po ugotowaniu podsmazyc na masle z odrobina czosnku, lub zrobic
ciepla salatke z dzikiego ryzu, pomaranczy, rodzynek i orzechow
sprazonych w cukrze. Taka salatka dobrze pasuje do ciezkich mies lub
indyka. Jak kto ma, mozna do niej dodac surowe zurawiny.

Rowniez tabuleh jest dobra z dzikim ryzem zamiast kuskus.

Kaczka nadziewana dzikim ryzem i pomaranczami z duza iloscia pieprzu tez
byla dobra.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

GOTOWANIE TO SZTUKA
Dowcip,ale z elementem jedzeniowym ;-)))))
ajren kefir
pierogi z twarogiem
kuchnia - kolory ścian

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »