Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co szczypie w serze? (żółtym)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co szczypie w serze? (żółtym)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-30 16:52:33

Temat: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupę :)

Jak wszyscy wiedzą, polskie sery żółte to loteria, za każdym razem inny ser.
I właśnie kupiłam taki żółty serek oznaczony gouda. Producent nieznany, bo ser
w kawałkach w moim lokalnym sklepie leżał. Szczypie w język, jak to określiła
córka. Piecze strasznie. Wygląda dość dziwnie, nagromadzenie w jednym miejscu
masy dziurek, które świecą się jakby mokre były (ale nie są). I przy dziurkach
szczypie bardziej. Pamiętam, że z 6 lat temu, jak się pierwsze sery śmietanowe
Lindhalsa pojawiały, był ser svecia i co jakiś czas ten ser miał takie same
dziurki (ale więcej), grudki i tak samo był piekący. ZTCW to podpuszczka jest
słodkawa, co więc szczypie w takim serze? Niedojrzały chyba jeszcze jest?

Pozdrawiam
Atunia zaintrygowana

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-01 11:09:43

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 30 Sep 2005 16:52:33 +0000 (UTC), "Atunia "
<a...@N...gazeta.pl> wrote:

>Witam Grupę :)
>
>Jak wszyscy wiedzą, polskie sery żółte to loteria, za każdym razem inny ser.
>I właśnie kupiłam taki żółty serek oznaczony gouda. Producent nieznany, bo ser
>w kawałkach w moim lokalnym sklepie leżał. Szczypie w język, jak to określiła
>córka. Piecze strasznie. Wygląda dość dziwnie, nagromadzenie w jednym miejscu
>masy dziurek, które świecą się jakby mokre były (ale nie są). I przy dziurkach
>szczypie bardziej. Pamiętam, że z 6 lat temu, jak się pierwsze sery śmietanowe
>Lindhalsa pojawiały, był ser svecia i co jakiś czas ten ser miał takie same
>dziurki (ale więcej), grudki i tak samo był piekący. ZTCW to podpuszczka jest
>słodkawa, co więc szczypie w takim serze? Niedojrzały chyba jeszcze jest?
>
>Pozdrawiam
>Atunia zaintrygowana


Sol jakas szczypie

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-01 11:21:30

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):


> Sol jakas szczypie

To chyba jakaś sól potasowa :>. Bo normalny chlorek sodu to ja mogę garściami
jeść i mnie nie szczypie.

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-01 13:43:22

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia napisał(a):
> słodkawa, co więc szczypie w takim serze? Niedojrzały chyba jeszcze jest?

dojrzalosc raczej nie ma nic do rzeczy.
daje 90% ze to chemia spryskana tak cie szczypie.

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-01 16:11:06

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chesky <c...@N...net.pl> napisał(a):

> Atunia napisał(a):
> > słodkawa, co więc szczypie w takim serze? Niedojrzały chyba jeszcze jest?
>
> dojrzalosc raczej nie ma nic do rzeczy.
> daje 90% ze to chemia spryskana tak cie szczypie.

Z zewnątrz to bym wiedziała, że to ten antybiotyk. Ale to w środku, w
dziurkach. Chemicznie ich chyba nie robią? ;) Swoją szosą to czy w .pl na
jakimkolwiek serze przyznają się do tego, że powłoka jest antybiotykowana?

Atunia


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-01 17:31:35

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia napisał(a):
> Ale to w środku, w
> dziurkach. Chemicznie ich chyba nie robią? ;)

nie zdziwil bym sie..

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-01 17:58:29

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


>
> Jak wszyscy wiedzą, polskie sery żółte to loteria, za każdym razem inny ser.
> I właśnie kupiłam taki żółty serek oznaczony gouda. Producent nieznany, bo
ser
> w kawałkach w moim lokalnym sklepie leżał. Szczypie w język, jak to określiła
> córka. Piecze strasznie. Wygląda dość dziwnie, nagromadzenie w jednym miejscu
> masy dziurek, które świecą się jakby mokre były (ale nie są). I przy
dziurkach
> szczypie bardziej. Pamiętam, że z 6 lat temu, jak się pierwsze sery
śmietanowe
> Lindhalsa pojawiały, był ser svecia i co jakiś czas ten ser miał takie same
> dziurki (ale więcej), grudki i tak samo był piekący. ZTCW to podpuszczka jest
> słodkawa, co więc szczypie w takim serze? Niedojrzały chyba jeszcze jest?

Czy to przypadkiem nie jest "gouda alternatywna"?
, kiedyś coś takiego kupiłem i była ma
ła dyyskusja na forum grupy. Wyróżnikiem jest cena . za 10 zet za kilo trudno
spodziewać się sera... :(((
Michał

>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-01 18:35:34

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

t...@p...onet.pl napisał(a):

> Czy to przypadkiem nie jest "gouda alternatywna"?
> , kiedyś coś takiego kupiłem i była ma
> ła dyyskusja na forum grupy. Wyróżnikiem jest cena . za 10 zet za kilo trudno
> spodziewać się sera... :(((

Niestety było już w kawałkach i nie w *markecie ino w półwiejskim społem,
ręcznie ktoś na kawałku metki nabazgrał, że gouda. Ale cena nie była
podejrzanie niska. Zresztą naprawdę ten posmak pieczenia pamiętam z sera
svecia, wtedy myślałam, że są dwie wersje svecii, łagodna i pikantna i nawet
tę pikantność lubiłam. Ale chciałabym wiedzieć, co to może być :)

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-01 19:02:23

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Michal" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> t...@p...onet.pl napisał(a):
>
> > Czy to przypadkiem nie jest "gouda alternatywna"?
> > , kiedyś coś takiego kupiłem i była ma
> > ła dyyskusja na forum grupy. Wyróżnikiem jest cena . za 10 zet za kilo
trudno
> > spodziewać się sera... :(((
>
> Niestety było już w kawałkach i nie w *markecie ino w półwiejskim społem,
> ręcznie ktoś na kawałku metki nabazgrał, że gouda. Ale cena nie była
> podejrzanie niska. Zresztą naprawdę ten posmak pieczenia pamiętam z sera
> svecia, wtedy myślałam, że są dwie wersje svecii, łagodna i pikantna i nawet
> tę pikantność lubiłam. Ale chciałabym wiedzieć, co to może być :)
>
>Wydaje mi sie, że to może być nadmiar kwasu mlekowego(E-270), użytego
do "utrwalenia" tego produktu seropodobnego. Podejrzenia o jon HCO3 są słabe
ze względu na jego nietrwałość, ale może się mylę...
Pozdrawiam
Michał

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-05 08:54:13

Temat: Re: Co szczypie w serze? (żółtym)
Od: "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Atunia " <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dhmceq$kfq$1@inews.gazeta.pl...

> Z zewnątrz to bym wiedziała, że to ten antybiotyk.

A skąd byś wiedziała? Jak się to rozpoznaje?

Margola Laik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Spam]żeliwne naczynia , garnki ,patelnie , rondle
Palnik gastronomiczny
Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!
czy ktoś był???
zapomnialam sparzyć jajka :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »