Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z ligawy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z ligawy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-19 20:40:25

Temat: Co z ligawy?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Cześć,
Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?
A może lepiej pieczeń, ale jak ją robić żeby była soczysta?
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-19 21:46:12

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 décembre 2005 ŕ 21:40:25, dans <do75rf$l4s$1@proxy.provider.pl> vous
écriviez :

> Cześć,
> Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
> proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?
> A może lepiej pieczeń, ale jak ją robić żeby była soczysta?

Nie da sie IMHO. Z zamrozonej ligawy mozesz zrobic, ewentualnie,
mielone.

Lepiej kupic karpia.



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-19 22:02:36

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>> Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
>> proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?
>> A może lepiej pieczeń, ale jak ją robić żeby była soczysta?
> Nie da sie IMHO. Z zamrozonej ligawy mozesz zrobic, ewentualnie,
> mielone.
> Lepiej kupic karpia.

http://tinyurl.com/bugkg

Może coś tam jednak znajdziecie dla siebie. Ja wtedy sobie odpuściłem, ale
kto wie...? ;)

M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-19 22:52:13

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 décembre 2005 ŕ 23:02:36, dans <do7alg$4cs$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

>>> Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
>>> proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?
>>> A może lepiej pieczeń, ale jak ją robić żeby była soczysta?
>> Nie da sie IMHO. Z zamrozonej ligawy mozesz zrobic, ewentualnie,
>> mielone.
>> Lepiej kupic karpia.

> http://tinyurl.com/bugkg

> Może coś tam jednak znajdziecie dla siebie. Ja wtedy sobie odpuściłem, ale
> kto wie...? ;)


Od tego czasu moje najczarniejsze przypuszczenia sie potwiedzily ;)

Chociaz moze tatar by z tego wyszedl. Ala tatar jakos
maloswiateczny...



Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-12-20 00:39:02

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>>> Lepiej kupic karpia.
>> http://tinyurl.com/bugkg
>> Może coś tam jednak znajdziecie dla siebie. Ja wtedy sobie odpuściłem,
>> ale kto wie...? ;)
> Od tego czasu moje najczarniejsze przypuszczenia sie potwiedzily ;)
> Chociaz moze tatar by z tego wyszedl. Ala tatar jakos
> maloswiateczny...

Chcesz powieedzieć, że _zamrożona_ ligawa tylko na tatar się nadaje?
Coś mi się nie zgadza, bo IMO na tatar to właśnie świeżutkie mięso
jedynie...

Pozdrawiam,

Maciek - nie obeznany z kuchnią :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-12-20 00:47:42

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 20 décembre 2005 ŕ 01:39:02, dans <do7jqr$712$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> Chcesz powieedzieć, że _zamrożona_ ligawa tylko na tatar się nadaje?
> Coś mi się nie zgadza, bo IMO na tatar to właśnie świeżutkie mięso
> jedynie...

Doskonale tatary wychodza z dobrego miesa _dobrze_ zamrozonego.
I dobrze odmrozonego, oczywiscie. Nie ulegajmy przesadom :)


Co do ligawy : jest to mieso tak twarde, ze tylko zamrozenie /
odmrozenie powoduje ze ma szanse zeby zrobic z tego cos innego niz
gulasz.



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-12-20 01:05:42

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
> Le mardi 20 décembre 2005 ŕ 01:39:02, dans
> <do7jqr$712$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :

Ojej, po francuskiemu tu piszą.
A ja właśnie 'słucham' Cirque Du Soleil... ;)

>> Chcesz powieedzieć, że _zamrożona_ ligawa tylko na tatar się nadaje?
>> Coś mi się nie zgadza, bo IMO na tatar to właśnie świeżutkie mięso
>> jedynie...
> Doskonale tatary wychodza z dobrego miesa _dobrze_ zamrozonego.
> I dobrze odmrozonego, oczywiscie. Nie ulegajmy przesadom :)
> Co do ligawy : jest to mieso tak twarde, ze tylko zamrozenie /
> odmrozenie powoduje ze ma szanse zeby zrobic z tego cos innego niz
> gulasz.

Paniał :)

M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-12-20 09:20:09

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:do75rf$l4s$1@proxy.provider.pl...
> Cześć,
> Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
> proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?
> A może lepiej pieczeń, ale jak ją robić żeby była soczysta?
> Ewa
Nie słuchaj ich, nie znają się. Zrób tak: ligawę rozmróź. Oblej octem. Obłóż
starannie cebulą. Dodaj liścia laurowego i kilka ziarnek czarnego pieprzu.
Przyciścij talerzykiem a na talerzyk jakiś ciężarek daj. Niech tak poleży ze 3
dni. Codziennie dwa razy obracaj. Po czym naszpikuj słoninką. Każdy paseczek
słoninki do szpikowania obtocz w mieszance soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku.
Osmaż na patelce. Włóż do gara, dodaj suszonych grzybów, cebuli (nie tej, w
której się macerowało - nowej), posól dość mocno i duś. Uważaj, aby nie dusić
zadługo, bo będzie za miękkie. Nieprawdą jest jakoby ligawa była twardym mięsem,
należy ją tylko odpowiednio przyżądzić. Na zrazy się nie nadaje. Za sucha.
Pozdrawiam - Agnieszka
P.S. Taka pieczeń jest u mnie ozdobą świątecznego stołu, podawana na zimno
wygląda i smakuje bosko.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-12-21 08:48:49

Temat: Re: Co z ligawy?
Od: "Magdalena" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:do75rf$l4s$1@proxy.provider.pl...
> Cześć,
> Mam 1,5 kg zamrożonej ligawy i chcę z tego coś zrobić na święta. Co
> proponujecie? Czy zrazy się z tego udadzą?

Jesli nie myle rodzajow miesa, to zawsze robie zrazy z ligawy i sa dobre.
Cienko kroje, mocno rozbijam, smaruje musztarda z obu stron, odkladam na
pare godzin a pozniej dlugo dusze.
Sa naprawde dobre.
Czasem nie zawijam zrazow, tylko platy miesa plus grzyby, plastry boczku i
ogorkow kiszonych dusze. Na koniec zageszczam i tez jest bardzo fajne.
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wywar z golonki
ajerkoniak/adwokat jakie mleko?
Brak internetu
kapusta wigilijna
szynka i?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »