Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z pierniczkami wigilijnymi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z pierniczkami wigilijnymi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 36


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-11-21 21:47:35

Temat: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Już zaczynacie robić? Bo ja już nie mogę się doczekać ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-11-21 21:54:48

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Tess" <c...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:
> Już zaczynacie robić? Bo ja już nie mogę się doczekać ;-).

Ja co roku robię z innego przepisu i nieodmiennie kamienne wychodzą (nie
przesadzam z sodą, bo nie lubię jej smaku - może to o to chodzi?), bez
względu na to jak długo trzymałabym je wcześniej w szczelnie zamkniętych
słojach. To dziwne, bo o ile drożdżowe udaje mi się bez pudła, jestem chyba
antytalenciem w temacie pierniczków.

--
pozdrawiam
Tess


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-11-21 21:56:44

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Tess" <c...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

A zacznę piec pewnie za dwa tygodnie jakoś.

--
pozdrawiam
Tess (przynajmniej na choince ładnie wyglądają :>)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-11-22 19:24:57

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Gosia" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tess" <c...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fi29gt$f8b$1@inews.gazeta.pl...
>A zacznę piec pewnie za dwa tygodnie jakoś.
>
> --
> pozdrawiam
> Tess (przynajmniej na choince ładnie wyglądają :>)
>
>

Dzień dobry.

A czy można prosić o sprawdzony przepis?
dzieki wielkie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-11-22 19:47:35

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Gosia pisze:

> A czy można prosić o sprawdzony przepis?
> dzieki wielkie.
>

Ja robię od kilku lat wg przepisu na pierniczki Anki P. podawanego
kiedyś tu na grupie. Wygooglaj sobie, bo mi się nie chce wpisywać.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-11-22 21:01:23

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tess" <c...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fi29d9$eqb$1@inews.gazeta.pl...
> Ja co roku robię z innego przepisu i nieodmiennie kamienne wychodzą (nie

Ja w tym roku znowu piekę z przepisu teściowej. Są miękkie i cała rodzina je
uwielbia. Podaję przepis:
1 kostka masła
1,5 kg mąki
3 - 5 jaj
1/2 kg miodu
2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
1/2 kg cukru
przyprawa piernikowa
1 łyżka kakao

Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
Ciasto musi leżeć tydzień w temp. pokojowej.

Pozdrawiam
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-11-22 21:04:30

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Barbara K. napisał:
> Użytkownik "Tess" <c...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:fi29d9$eqb$1@inews.gazeta.pl...
>> Ja co roku robię z innego przepisu i nieodmiennie kamienne wychodzą (nie
>
> Ja w tym roku znowu piekę z przepisu teściowej. Są miękkie i cała rodzina je
> uwielbia. Podaję przepis:
> 1 kostka masła
> 1,5 kg mąki
> 3 - 5 jaj
> 1/2 kg miodu
> 2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
> 1/2 kg cukru
> przyprawa piernikowa
> 1 łyżka kakao
>
> Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
> Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
> Ciasto musi leżeć tydzień w temp. pokojowej.

Ja najbardziej lubie te lekko pogniłe marchewki ze śmietnika pod
bazarem. Maczam je w żygowinach meneli żeby nabrały troche procentów
i zapodaje je sobie analnie - błona w odbycie wchłania alkochol mam
banie jak w sylwestra w '78 :)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-11-23 08:08:17

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "ardena" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam pytanie. Czy to ciasto tak leżące sobie (powiedzmy w kuchni na blacie)
się nie zepsuje?
> Ciasto musi leżeć tydzień w temp. pokojowej.

Pozdrawiam
Bożena
ardena@nospam_epf.pl

"Najbardziej straconym dniem jest ten, w którym się nie śmiałeś" N.
Chamfort


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-11-23 09:05:16

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: Ziemo <n...@...mail> szukaj wiadomości tego autora

Tess pisze:
> medea wrote:
>> Już zaczynacie robić? Bo ja już nie mogę się doczekać ;-).
>
> Ja co roku robię z innego przepisu i nieodmiennie kamienne wychodzą (nie
> przesadzam z sodą, bo nie lubię jej smaku - może to o to chodzi?), bez
> względu na to jak długo trzymałabym je wcześniej w szczelnie zamkniętych
> słojach.

Podstawowy błąd, po zrobieniu (jak już skamienieją) zapakuj w jakis
karton, niekoniecznie bardzo szczelny i na dwór z nimi (w moim przypadku
na balkon). Poleżą, chwycą wilgoć i będą idealne.

--
Z

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-11-23 10:15:37

Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: "Tess" <c...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Gosia wrote:
> A czy można prosić o sprawdzony przepis?
> dzieki wielkie.

W tym roku zrobię chyba z przepisu wkn albo Pana Pazio (również bardzo
zachwalany na grupie)

http://gotowanie.wkl.pl/przepis290.html
http://www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr
=7037

--
pozdrawiam
Tess


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"krokiety" wigilijne
do panaSRAvvisty i jego klona - ykselky!
Och Slava!!!!
\\\V(***)V///
Ixelko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »