Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobić żeby nie pryskał???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobić żeby nie pryskał???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-06 13:37:23

Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: "Kropelka" <k...@u...niewinne.serwery.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "agi ( fghfgh )" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3E6740CF.3105F8F7@poczta.onet.pl...
> Spróbowalam. Zapach mnie odrzucil - w zwiazku z tym nie dokonczylam
> smazenia i na temat smaku sie nie wypowiem. Po raz drugi stwierdzam, ze
> wynalazki margarynowate nie nadaja sie dla mnie. Wbrew reklamie- pryska.

Hmmm... samej nie wachalam (bo po co). przy smazeniu mnie nie odrzuca (przy
smazeniu kotletow, ryb i innych takich bo np nalesniki bym nie ryzykowala).
. Co do pryskania czekalas az znikna babelki?

> agi
Kropelka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-06 13:46:44

Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: "agi ( fghfgh )" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Kropelka wrote:

> Hmmm... samej nie wachalam (bo po co).

Mam dziwny odruch. Jesli zapach jedzenia mi nie lezy- nie jestem w
stanie zjesc. Niezaleznie czy zapachnialo w trakcie przygotowania czy
juz na talerzu. Przy czym normalnie jem i lubie wszystko ( chyba, ze mi
wlasnie cos zawonieje nie tak ) z wyjatkiem watróbki.

> Co do pryskania czekalas az znikna babelki?

Tak.
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-06 14:09:19

Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: "Ewa Dacko" <e...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kropelka wrote:

> A co sadzicie o Ramie cullinese?? U mnie sprawdza sie bardzo dobrze.
> Pozatym moj TZ o wiele bardziej lubi rzeczy na niej usmarzone. I mi
> tez bardziej smakuja:-)
> Uzywalyscie tego wynalazku?

Ano, da się. Ale faktycznie smak i zapach nieco syntetyczne, a poza tym
tak jakoś nieapetycznie wygląda jak wystygnie, takie oka plastikowe.
Zostanę przy oleju winogronowym.

Pozdrawiam :)

Evva



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-06 17:34:30

Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: "Mietek" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Dzisiaj smażyłam rybki, w końcu się zdenerwowałam i przykryłam patelnię
> pokrywką. Było jeszcze gorzej!!! Tak pryskał, że musiałam zdjąć patelnię z
> gazu i czekać aż ostygnie, żeby zdjąc pokrywkę i wyjąć rybki. Już mnie
krew
> zalewa podczas każdego smażenia. Proszę pomóżcie :)))
Spróbuj przykryć siatką a nie przykrywką.
Woda z ryb przez nią spokojnie paruje a krople tłuszczu się zatrzymują.
pozdrawiam
Mietek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-07 10:24:45

Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Izunia wrote:
> Witam szanownych Grupowiczów!!!
> Proszę poradźcie, co mam zrobić żeby podczas smażenia ryb nie pryskał
> olej??? Przeważnie kupuję filety z mintaja. Podczas każdego smażenia, olej
> pryska po całej kuchni. Musielibyście widzieć jak wyglądają ściany ;)))
> Dzisiaj smażyłam rybki, w końcu się zdenerwowałam i przykryłam patelnię
> pokrywką. Było jeszcze gorzej!!! Tak pryskał, że musiałam zdjąć patelnię z
> gazu i czekać aż ostygnie, żeby zdjąc pokrywkę i wyjąć rybki. Już mnie krew
> zalewa podczas każdego smażenia. Proszę pomóżcie :)))
> Pozdrawiam IZA!
>
Pryskanie jest wynikiem tego, ze temperatura oleju jest sporo wyzsza
(zazwyczaj
smarzy sie w 160 st lub wyzej) od temperatury wrzenia wody. Po
zetknieciu sie z
olejem o takiej temperaturze, ktory na dodatek ma sporo wieksza od wody
pojemnosc
cieplna, nastepuje gwaltowne przejscie wody z cieczy w stan gazowy, a
jak wiadomo
gaz (para) ma duzo wieksza objetosc niz ciecz z ktorek powstal, stad
"mikrowybuchy" - rozprezajaca sie para wyrzuca otaczajacy ja olej.

Podstawowy sposoby zaradzenia sobie z tym problemem:
1. Sucha patelnia (przed nalaniem oleju, wytrzec, postawic na chwile
pusta na ogniu jesli trzeba)
2. Osuszyc to co sie na patelnie kladzie (reczniki papierowe sie do tego
dobrze nadaja
3. Zamrozone produkty najpierw rozmrozic i zostawic, zeby obciekly,
potem patrz 2.
3. Sol (byla o tym mowa), nie wiem dobrze, ale zdaje sie, ze w pewnym
stopniu "wiaze" wode"
4. Siatka (zatrzymuje pruskajacy olej, ale nie zatrzymuje pary)

Nie nalezy stosowac pelnych przykrywek, bo to pomaga tylko na czas kiedy
patelnia jest przykryta.para wodna skrapla sie na pokrywce i wraca na
patelnie. Jak podnosimy pokrywke, to jest jeszcze gozej.....
Truizmy, ale chyba czasami dobrze jest podsumowac...

Pozdr.,
Shrek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomysł na tort
SOS! (niskokaloryczny, do ryby...)
menu urodzinowe
co to jest tapioka?
a może Gorenje???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »