« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-12 06:40:24
Temat: Cos dla milosnikow agrestuZnalazlam ciekawe przepisy z wykorzystaniem agrestu.
Kiedys bardzo mi smakowal agrest marynowany i juz wiem, jak
go zrobic:
1 kg niezupelnie dojrzalego agrestu,
25 dag cukru,
10 ml octu 10%,
po 0,3 g cynamonu, gozdzikow i pieprzu.
Agrest oczyscic, umyc, ponakluwac. Sparzyc goraca woda, oziebic
i nakladac do sloikow. Zrobic zalewe z 0,4 l wody, cukru, przypraw
i octu. Wrzaca zalewe dodawac do agrestu, pasteryzowac ok. 15 min.
w temp. 90C.
Drugi przepis jest na kruche ciasto z agrestem:
Skladniki:
12,5 dag maki,
7 dag margaryny,
30 dag cukru,
2 paczki cukru wanilinowego,
2 jajka,
1 kg agrestu,
2 lyzki maki ziemniaczanej.
Make posiekac z margaryna, dodac 5 dag cukru, paczke cukru
wanilinowego, 2 zoltka, zagniesc ciasto.
Pozostawic na 0,5 godz. w chlodnym miejscu.
Tortownice wylozyc rozwalkowanym ciastem, nakluc go widelcem
i upiec.
Dobrze dojrzaly agrest oczyscic, umyc, osaczyc i rozdrobnic.
Podsmazyc z 15 dag cukru, dodac rozprowadzona w paru lyzkach
wody make ziemniaczana, zagotowac.
Przygotowana mase wylozyc na upieczone ciasto, wyrownac.
Bialka ubic z pozostalym cukrem i paczka cukru wanilinowego na
sztywno i wylozyc na mase agrestowa.
Calosc zapiec, mozna podawac na goraco lub na zimno.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-12 06:42:04
Temat: Re: Cos dla milosnikow agrestu
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9ijgqm$g7n$1@news.lublin.pl...
> Znalazlam ciekawe przepisy z wykorzystaniem agrestu.
> Kiedys bardzo mi smakowal agrest marynowany i juz wiem, jak
> go zrobic:
>
> 1 kg niezupelnie dojrzalego agrestu,
> 25 dag cukru,
> 10 ml octu 10%,
> po 0,3 g cynamonu, gozdzikow i pieprzu.
>
> Agrest oczyscic, umyc, ponakluwac. Sparzyc goraca woda, oziebic
> i nakladac do sloikow. Zrobic zalewe z 0,4 l wody, cukru, przypraw
> i octu. Wrzaca zalewe dodawac do agrestu, pasteryzowac ok. 15 min.
> w temp. 90C.
A do czego podaje sie taki agrest?
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 06:43:42
Temat: Re: Cos dla milosnikow agrestu
>
> Drugi przepis jest na kruche ciasto z agrestem:
>
> Skladniki:
> 12,5 dag maki,
> 7 dag margaryny,
> 30 dag cukru,
> 2 paczki cukru wanilinowego,
> 2 jajka,
> 1 kg agrestu,
> 2 lyzki maki ziemniaczanej.
Czy tego cukru naprawdę ma być więcej niz mąki i tłuszczu razem wziętych?
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 06:58:40
Temat: Re: Cos dla milosnikow agrestuUżytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Czy tego cukru naprawdę ma być więcej niz mąki i tłuszczu
> razem wziętych?
Przeczytaj uwaznie przepis: 7 dag cukier idzie do ciasta,
15 dag do agrestu, a reszta, czyli 8 dag do piany z bialek.
Co do pytania, z czym mozna jesc marynowany agrest, to dokladnie
nie wiem... zalezy co fantazja podpowie ;-) Mnie smakuje sam :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |