« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-11 20:24:43
Temat: Maka kukurydzianaDrodzy grupowicze, czy ktos ma pomysl na wykorzystanie 2 kg maki
kukurydzianej?
Kolacze mi sie jakas polenta, ale to chyba z kaszki, prawda?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-11 22:53:11
Temat: Re: Maka kukurydzianaMożesz ją zużyć robiąc potrawę która nazywa się "BLINY".Robi sie je z
tartych ziemniaków i mięsa mielonego .Dużo ci naraz nie zniknie ale pomału a
potrawa jest naprawdę bardzo dobra.
--
---------------------------------
Pozdrowienia Bożena
---------------------------------
Użytkownik "AniaS" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9iicl5$ers$1@news.tpi.pl...
> Drodzy grupowicze, czy ktos ma pomysl na wykorzystanie 2 kg maki
> kukurydzianej?
> Kolacze mi sie jakas polenta, ale to chyba z kaszki, prawda?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 04:01:54
Temat: Re: Maka kukurydziana>Drodzy grupowicze, czy ktos ma pomysl na wykorzystanie 2 kg maki
>kukurydzianej?
Najlepiej zrobic chleb kukurydziany.Przepis mam gdzies z Internetu,zrobilam
pierwszy raz na Dzien Dziekczynienia i od tej pory zostawilam inne przepisy i
tylko z tego robie.
1,5 filizanki maki kukurydzianej
2,5 filizanki mleka
2 filizanki maki bialej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
2/3 filizanki cukru
2 jaja
1/2 filizanki oleju
W nieduzej miseczce wymieszac make kukurydziana z mlekiem i odstawic na piec
minut.W duzej misce wymieszac make biala,proszek,sol i cukier.Dodac do tego
zawartosc z malej miski,jajka i olej i wymieszac az bedzie gladkie.Wlac do
prostokatnej duzej formy i piec okolo 30-35 minut(sprawdzic czy patyczek
wychodzi czysty) w temperaturze 200 C(400 F)
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 06:41:26
Temat: RE: Maka kukurydzianaFrom: Bożena Kotecka
>
> Możesz ją zużyć robiąc potrawę która nazywa się
> "BLINY".Robi sie je z
> tartych ziemniaków i mięsa mielonego .Dużo ci naraz nie
> zniknie ale pomału a
> potrawa jest naprawdę bardzo dobra.
Zaraz, bliny to placki drożdżowe z mąki gryczanej podawane z kawiorem,
łososiem lub kwaśną śmietaną.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 10:52:37
Temat: Re: Maka kukurydzianaObawiam sie, ze maka kukurydziana w tym przepisie, to polenta, czyli
'grysik' kukurydziany. Mam przepis na chleb kukurydziany, i na 'pie' z
kukurydzianym wierzchem, i wszystkie te przepisy wymagaja polenty (cornmeal,
nie cornflour). Jedyne, do czego uzywam maki kukurydzianej, to kisiel,
krochmal, i zageszczanie sosow orientalnych (bo do innych uzywam maki
pszennej albo zasmazki).
ania
Lilibell555 <l...@a...com> wrote in message
news:20010712000154.12496.00003032@ng-ma1.aol.com...
> >Drodzy grupowicze, czy ktos ma pomysl na wykorzystanie 2 kg maki
> >kukurydzianej?
>
> Najlepiej zrobic chleb kukurydziany.Przepis mam gdzies z
Internetu,zrobilam
> pierwszy raz na Dzien Dziekczynienia i od tej pory zostawilam inne
przepisy i
> tylko z tego robie.
> 1,5 filizanki maki kukurydzianej
> 2,5 filizanki mleka
> 2 filizanki maki bialej
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka soli
> 2/3 filizanki cukru
> 2 jaja
> 1/2 filizanki oleju
>
> W nieduzej miseczce wymieszac make kukurydziana z mlekiem i odstawic na
piec
> minut.W duzej misce wymieszac make biala,proszek,sol i cukier.Dodac do
tego
> zawartosc z malej miski,jajka i olej i wymieszac az bedzie gladkie.Wlac do
> prostokatnej duzej formy i piec okolo 30-35 minut(sprawdzic czy patyczek
> wychodzi czysty) w temperaturze 200 C(400 F)
> Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-12 14:01:19
Temat: Re: Maka kukurydzianaa to nie to samo, co maka kartoflana? U nas do zageszczania
kisielu/kislu, sosow, etc uzywa sie maki kukurydzianej (corn
flour). Maka kartoflana jest w sklepach z roznymi dziwnymi
zagranicznymi jadalnymi rzeczami
Krysia
>Drodzy grupowicze, czy ktos ma pomysl na wykorzystanie 2 kg maki
>kukurydzianej?
>Kolacze mi sie jakas polenta, ale to chyba z kaszki, prawda?
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 07:31:32
Temat: Re: Maka kukurydzianaOn Fri, 13 Jul 2001 08:08:04 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw
Los) wrote:
>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>> a to nie to samo, co maka kartoflana? U nas do zageszczania
>> kisielu/kislu, sosow, etc uzywa sie maki kukurydzianej (corn
>> flour). Maka kartoflana jest w sklepach z roznymi dziwnymi
>> zagranicznymi jadalnymi rzeczami
>
>
>Jest krochmal kukurydziany zwany po angielsku corn flour, ale maka jest
>on tylko w takim sensie, jak maczka kartoflana, ktora jest krochmalem z
>kartofli (uwaga: rozne krochmale, mimo ze w sensie chemicznym to
>skrobia, to maja rozne wlasciwisci fizyczne i w kuchni czy gospodarstwie
>nie zawsze moga byc z powodzeniem zastepowane)
>
>Nastepnie jest kukurydza mielona, (corn meal) w roznych grubosciach.
>Jest wiec maka kukrydziana, uzywana do wypiekow i kaszka kukurydziana
>(corn meal) w tym gruboziarnista kaszka uzywana na polente.
>
>Wladyslaw
zaraz zaraz, albo nic nie rozumiem, albo pomylka w druku, albo w
Laroussie - corn meal i corn meal? Kukurydza mielona i kaszka
kukurydziana - czy to taka roznica jak miedzy...corn meal i corn
meal?
"meal" to cos zmielone, teoretycznie maka. wholemeal - to jest
penoziarnista maka, ktora raczej przypomina trociny.
chicken meal - to karma dla kurczakow, kasze przypomina.
no to jak??
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 16:37:33
Temat: Re: Maka kukurydzianaOn Fri, 13 Jul 2001 08:31:32 +0100, Krysia Thompson
>
>zaraz zaraz, albo nic nie rozumiem, albo pomylka w druku, albo w
>Laroussie - corn meal i corn meal?
>no to jak??
ciach
>Krysia
>K.T. - starannie opakowana
Larousss'y na samoloty!!! ;-)
Art.(Gruby)
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-15 07:50:40
Temat: Re: Maka kukurydzianaKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> On Fri, 13 Jul 2001 08:08:04 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw
> Los) wrote:
>
> >Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> >
> >> a to nie to samo, co maka kartoflana? U nas do zageszczania
> >> kisielu/kislu, sosow, etc uzywa sie maki kukurydzianej (corn
> >> flour). Maka kartoflana jest w sklepach z roznymi dziwnymi
> >> zagranicznymi jadalnymi rzeczami
> >
> >
> >Jest krochmal kukurydziany zwany po angielsku corn flour, ale maka jest
> >on tylko w takim sensie, jak maczka kartoflana, ktora jest krochmalem z
> >kartofli (uwaga: rozne krochmale, mimo ze w sensie chemicznym to
> >skrobia, to maja rozne wlasciwisci fizyczne i w kuchni czy gospodarstwie
> >nie zawsze moga byc z powodzeniem zastepowane)
> >
> >Nastepnie jest kukurydza mielona, (corn meal) w roznych grubosciach.
> >Jest wiec maka kukrydziana, uzywana do wypiekow i kaszka kukurydziana
> >(corn meal) w tym gruboziarnista kaszka uzywana na polente.
> >
Nic, pomylka, drugi raz corn meal bylo niepotrzebne.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |