« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-04 16:44:09
Temat: Coś z ... piersi kurczaka.Witam Wszystkich (po raz pierwszy) :)
Grupe czytam od jakiegos czasu, chociaz głosu jeszcze nie zabierałam ;)
A dzisiaj chciałam zapytać... co zrobic fajnego na niedzielny obiadek z
piersi kurczaka?
I przede wszystkim cos niezbyt czasochłonnego. :)
Dodam, ze w lodówce znajdzie się:
-dwie piersi z kurczaczka (pojedyncze)
-pieczarki
-żółty ser
-koncentrat pomidorowy
-białe wino połwytrawne
-cebula
-czosnek
-masa przypraw (kolekcjonerka) :D
(Dodam, że ostatnio był gulasz z piersi kurczaka w pomidorowym sosie z
bazylią)
Ktos ma jakis pomysł (zanim odeśle mnie do archiwum)? ;)
Wielkie dzięki.
-Ani
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-04 17:38:41
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.Polecam "Kurczaka na ananasie" chińszczyzna ale wyborna (podaję za książką
"Kuchnie świata - Anny Vydrovej")
400g mięsa z piersi kurczaka
2 białka
100g kompotu anansowego (surop z puszki z ananasa w krążkach)
100 ml bialego wina (masz odpowiednie)
3 łyżki smalcu
1 łyżeczka glutasolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g selera
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka octu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
sól
Pokrajać mięso w kawałki, panierować w białku ubitym z solą i mąką
ziemniaczaną, odstawić na chwilę. Smażyć na rozgrzanym smalcu, stale
mieszając po czym odstawic w ciepłe miejsce. Na reszcie smalcu osmażyć seler
pokrajany w słupki. Dodać kompot z ananasa, wino, szczyptę glutasolu, sół i
cukier do smaki, ocet, imbir i sos sojowy. Wszystko zagotować dodać mięso i
gotować 3-4 minuty. Podawać z sosem sojowym do induwidualnego użytku + ryż
na sypko.
Przepis sprawdzony - paluszki lizać. Wbrew pozorom szybko się robi.
Pozdrawiam
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
k...@o...pl
GG 2046561
Użytkownik "Ani" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blmtdk$ao4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam Wszystkich (po raz pierwszy) :)
>
> Grupe czytam od jakiegos czasu, chociaz głosu jeszcze nie zabierałam ;)
> A dzisiaj chciałam zapytać... co zrobic fajnego na niedzielny obiadek z
> piersi kurczaka?
> I przede wszystkim cos niezbyt czasochłonnego. :)
> Dodam, ze w lodówce znajdzie się:
> -dwie piersi z kurczaczka (pojedyncze)
> -pieczarki
> -żółty ser
> -koncentrat pomidorowy
> -białe wino połwytrawne
> -cebula
> -czosnek
> -masa przypraw (kolekcjonerka) :D
>
> (Dodam, że ostatnio był gulasz z piersi kurczaka w pomidorowym sosie z
> bazylią)
>
> Ktos ma jakis pomysł (zanim odeśle mnie do archiwum)? ;)
> Wielkie dzięki.
>
> -Ani
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-04 17:47:16
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.pokroić kurczaka w kawałki, jak na schabowe, lekko rozbić, na środek serek
żółty, pieczaraka, zawijamy jak zrazy, w bułeczkę tartą , smażymy. albo w
sosik. możliwości jest multum.
pozdr.
adaś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-04 20:02:46
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.co zrobic z piersi ?
> I przede wszystkim cos niezbyt czasochłonnego. :)
> Dodam, zajdzią się dwie piersi (pojedyncze)
> -białe wino połwytrawne
==========
- Ocvzywiście wypić wino! I drugie, jak się znajdzie!
- Zdjąć stanik vel biustonosz.
- Nabrać pary w piersi, aby sutki stanęly.
- Przeżywać orgazm..., aż do końca.
Ale po co te instrukcje. Każdy ksiądz je objaśni....
Po za, tym NTG :-}}}}
ha, ale dopcip!
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-06 09:43:09
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.> 1 łyżeczka glutasolu
Co to jest "glutasol"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-07 14:43:52
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.Użytkownik "Małgosia" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:blrdnv$n59$1@flis.man.torun.pl...
> > 1 łyżeczka glutasolu
> Co to jest "glutasol"?
>
******
"polepszacz smaku" często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej - głowny
składni m. in.Vegety
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
k...@o...pl
GG 2046561
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-07 17:30:13
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.
Użytkownik "Grzegorz J" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bluj6v$mmn$1@news.onet.pl...
> "polepszacz smaku" często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej - głowny
> składni m. in.Vegety
>
czyli glutaminian sodu
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-08 12:35:59
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.Martka <b...@w...pl> napisał(a):
>
> czyli glutaminian sodu
>
czyli w domu można sobie go podarować:)
Aga
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-08 12:48:23
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.waldek <x...@o...pl> napisał(a):
> co zrobic z piersi ?
> > I przede wszystkim cos niezbyt czasochłonnego. :)
> > Dodam, zajdzią się dwie piersi (pojedyncze)
> > -białe wino połwytrawne
> ==========
> - Ocvzywiście wypić wino! I drugie, jak się znajdzie!
> - Zdjąć stanik vel biustonosz.
> - Nabrać pary w piersi, aby sutki stanęly.
> - Przeżywać orgazm..., aż do końca.
> Ale po co te instrukcje. Każdy ksiądz je objaśni....
>
> Po za, tym NTG :-}}}}
> ha, ale dopcip!
>
> waldek
> ==========
Czy ten tekst to też ty napisałeś?
cyt.
========
Przyłączm się.Zamiast tego wulgaryzmu psującego apetyt proponuję:
- bardzo- niezwykle- ogromnie- wyjątkowo- nieprzyzwoicie- nadzwyczajnie
- niezmiernie- bezmiernie- wielce- głównie
a nawet ostatnio modne, choć kompletnie nielogiczne:
- strasznie (ale już nie: upiornie :-)- niesamowicie
Jeśli tego mało to można użyć sienkiewiczowskiego
- okrutnie (Skrzetuski okrutnie kochał Helenę)
waldek
========
Jeśli tak to ja już nic z tego nie rozumiem.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 16:25:32
Temat: Re: Coś z ... piersi kurczaka.Pyszne sa tez piersi normalnie upieczone na patelni na to dajemy krzek
ananasa i "przykrywmy" zóltym serem i do piekarnika {tak zeby sie serek
stopil).Bylo pyszne.
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |