| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-01 14:24:52
Temat: Cukier we krwiWitam!
Moja babcia ma podwyzszony poziom cukru we krwi,
który stale rosnie. Czy powinna zastosowac jakas diete (cukier z
napojow i potraw juz wyeliminowala), ktora przyniesie poprawe?
Viola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-09-06 17:43:26
Temat: Re: Cukier we krwi> Witam!
> Moja babcia ma podwyzszony poziom cukru we krwi,
> który stale rosnie. Czy powinna zastosowac jakas diete (cukier z
> napojow i potraw juz wyeliminowala), ktora przyniesie poprawe?
> Viola
Musi zrezygnować z węglowodanów szybko przyswajalnych - (o wysokim tzw.
indeksie glikemicznym). Im wyższy indeks tym większa "huśtawka" glukozy we
krwi.Trzustka (zapewne w nie najlepszym stanie) zmuszana jest do
maksymalnego wysiłku. Pełną tabelę indeksów podaję poniżej.
Widać z niej, że cukier (sacharoza) wcale nie jest najgorszy - równie
niebezpieczne dla Twojej babci są bułki, biały ryż itd.
Pozdrawiam,em.
----------------------------------------------------
-----
Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym:
Maltoza 110
Glukoza 100
Ziemniaki pieczone 95
Frytki 95
Mączka ryżowa 95
Skrobie modyfikowane 95
Puree z ziemniaków 90
Chipsy 90
Miód 85
Chleb wysoko oczyszczony
(hamburger) 95
Marchewka gotowana 85
Płatki kukurydziane, popcorn 85
Ryż krótko gotowany 85
Ciasto ryżowe 85
Ryż dmuchany 85
Bób gotowany 80
Dynia 75
Arbuz 75
Cukier (sacharoza) 70
Chleb biały (bagietka) 70
Zboża oczyszczone słodzone 70
Batoniki czekoladowe 70
Ziemniaki gotowane bez skórki 70
Coca-cola 70
Herbatniki 70
Kukurydza pękająca 70
Ryż biały 70
Kluski, pierożki 70
Rodzynki 65
Chleb razowy 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Buraki 65
Konfitury słodzone 65
Kaszka manna 60
Ryż długi 60
Banan, melon 60
Spaghetti białe
długo gotowane 55
Herbatniki piaskowe 55
-----------------------------------------------
Węglowodany o średnim indeksie glikemicznym
Chleb pełnoziarnisty lub z otrąb 50
Ryż pełnoziarnisty (brązowy) 50
Ryż długi Basmati 50
Groszek zielony w puszce 50
Słodkie pataty 50
Makaron pełnowartościowy
(zboża pełnoziarniste) 50
Spaghetti (al dente) 45
Świeży groszek zielony 40
Zboża pełnoziarniste bez cukru 40
Płatki zbożowe 40
Fasolka różowa 40
Świeże soki owocowe bez cukru 40
Pumpernikiel 40
Chleb żytni pełnoziarnisty 40
Chleb 100% pełnowartościowy 40
Galaretka z alg 40
Makaron z mąki z pełnego
przemiału (al dente) 40
--------------------------------------------------
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Figi, suszone morele 35
Kukurydza indiańska 35
Dziki ryż 35
Kwinoa 35
Marchewka surowa 30
Produkty z mleka 30
Sucha fasola 30
Soczewica brązowa, żółta 30
Groch arabski 30
Świeże owoce 30
Zielona fasolka 30
Makaron sojowy 30
Marmolada owocowa bez cukru 22
Soczewica zielona 22
Suszony groch 22
Czarna czekolada ( > 70% kakao) 22
Fruktoza 20
Soja, orzechy ziemne 15
Świeże morele 15
Warzywa zielone, pomidory
Bakłażany, cukinia, czosnek, cebula 15
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |