« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-27 15:30:05
Temat: Curry przepisy dla Jolo L-LCzesc,
Moj moz jest Tamilem ze Sri Lanki, totez ich kuchnia rozni sie od polnocno
hinduskiej (np. jest mniej kremowa i do zageszczania uzywa sie mleka kokosowego
a nie smietany czy jogurtu).
Jak na razie zastartowalam z tlumaczeniem przepisow, ktorych skladniki
mam nadzieje sa dostepne w Polsce.
Jesli nie jestem pewna, czy przetlumaczylam dobrze, to podaje rowniez
angielska nazwe i zycze powodzenia!!!
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nowe smaki sa czasami trudne do
"zrozumienia", trwalo to dosc dlugo zanim naprawde rozsmakowalam sie
w hinduskiej kuchni. Teraz szukam wolnego czasu aby probowac nowych
przepisow, bo ciagle jednk wracam do tych wyprobowanych.
Z reguly sa one b.pracochlonne, totez gotuje na zapas i mroze je.
Te, ktore podaje czasami nie sa z jednego regionu (bede podawala pelna
nazwe i pochodzenie za kazdym razem) aczkolwiek mieszaja sie doskonale.
Mam na mysli to, ze z reguly podaje sie (oprocz ryzu, jednego z
hinduskich chlebow lub tez ryzowego makaronu) 2-3 curry, przy
czym miesne jest jedno (albo dla wegetarian cos z grochu czy
fasoli), a reszta to warzywne czy tez grochowo/fasolowe curry.
Jesli chodzi o proporcje skladnikow, to lepiej jest dac mniej przypraw
niz za duzo, bo potrawa staje sie gorzka, nie przesadzac z
prazeniem przypraw (j.w), wystarczy 1-2 min. na goracym oleju
(nie dymiacym).
Najlepiej gotuje sie w woku lub w garnku z grubym dnem.
Gdy sie zaczyna przypalac, to przelozyc do innego naczynia
- nie mieszac. Wyjatkiem jest cebula, gdy sie karmelizuje,
zwlaszcza smazona na oliwie mozna podlac paroma lyzkami wody i dalej
smazyc az do zbrazowienia.Nawet przypalona dodaje fantastycznego
aromatu, i w kuchni mojego meza (tamilow) uzywana wtedy jest jako
przyprawa dodawana pod koniec gotowania przed podaniem potrawy na stol.
Ponizej typowy zestaw na 4 porcje.
CHETTINAD PEPPER CHICKEN
(Koli Milagu Masala)
-Madhur Jaffrey's "Flavours of India"
"Another exsquisite dish from the Chettiar
community"
5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
Pasta z przypraw:
1,5 lyzki nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
8-10 pokruszonych strakow chili,
(mozna zastapic sproszkowana - 0,5 lyzeczki,
ja nie daje wiecej
niz 2 malutkie straczki, totez prosze uwazac,
bo ostrosci tej sie nie da nijak zlagodzic),
3 lyzki nasion kolendry,
1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
1,5 lyzeczki ziaren pieprzu,
1,5 lyzeczki maku,
5 zabkow grubo posiekanego czosnku
4 cm grubo posiekanego imbiru (1 duza lyzka
swiezegomielonego imbiru ze sloika,
nie zastepowac suszonym mielonym - nie
ten sam efekt),
0,5 lyzeczki kurkumy,
1,5-2 lyzeczki soli.
Pozostale skladniki:
3 liscie laurowe,
5 nasion zielonego kardamonu,
2,5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick)
(nie zastepowac cynamonem - nie to samo),
1 lyzeczka nasion kopru /fennel,
3 gozdziki,
1,5 lyzeczki urid dal(rodzaj soczewicy
lub grochu?),
15-20 lisci curry (jesli masz),
2 srednie cebule (175g), obrane i drobno
posiekane,
1 duzy pomidor, pokrojony,
1 kg kurczaka poporcjowanego, piersi na 3,
nogi na 2 kawalki (wszystko z koscmi),
oczywiscie mozna wykorzystac i pozostale
resztki ale bez podrobow.
WYKONANIE:
Przygotowac paste z przypraw.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju. Gdy goracy
dodac kmin/cumin, chili ( zesproszkowana uwazac,
bo moze wypalic oczy olejkami eterycznymi),
kolendre, koper /fennel,ziarna pieprzu, mak
(pod koniec, bo sie latwo przypala).Prazyc
na niezbyt goracym ogniu ok.2 min. , (gdy
poczujesz aromat to dodatkowo 1 min, az
zmienia odcien na ciemniejszy o kilka tonow).
Zemlec w mlynku do kawy. Przelozyc do
miksera, dodac czosnek, imbir, kurkume i sol
+ 6-8 lyzek wody. Zmiksowac na gladka mase,
odstawic.
Podgrzac pozostale 4 lyzki oleju w duzym garnku
, gdy dobrze rozgrzany dodac liscie laurowe,
kardamon, cynamon, koper, gozdziki i urid dal.
Smazyc az urid dal zczerwienieje, gdy nie mamy
tegoz, max.2 min. Dodac liscie curry, zamieszac
dodac cebule i smazyc do lekkiego zbrazowienia
na slabym ogniu.
Dodac paste z miksera. Smazyc przez nastepne
4-5 min, dodajac troche wody aby sie nie
przypalilo. Dodac pomidora, mieszac i smazyc
kolejne 3-4 min.
Dodac poporcjowanego kurczaka, dobrze
wymieszac. Dodac ok.600 ml wody, aby kurczak byl
przykryty woda. Zagotowac, zmniejszyc ogien,
gotowac 20-25 do miekkosci.
Wyjac mieso, zwiekszyc ogien, gotowac 6-8 min.
aby sos zgestnial. Wrzucic mieso z powrotem
do garnka, wymieszac, gotowac przez 5 min
przed podaniem do stolu.
Nieprawdaz, ze dlugie?
Jesli sie boicie ostrosci to zredukowac pieprz
, chili, koledre lub ( i ) imbir.
Albo zredukowac wszystkie przyprawy o polowe.
Ponizej 2 latwe bezmiesne curry, ktore jesli
zaserwujecie z powyzszym kurczakiem i ryzem
basmati (Tilda najlepszy), to bedzi to
typowy obiad tamilski (na codzien).
My natomiast czesto jemy te potrawe z
kurczaka tylko z ryzem, ale wtedy do curry tego dodaje
wiecej wody.
Fasola zielona
ok.40 dkg swieza lub mrozona, pocieta na kawalki,
1 lyzeczka nasion kopru /fennel,
1 lyzeczka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka gorczycy,
0,5 lyzeczki kurkumy
1 duza cebula drobno pokrojona,
2 lyzki oleju(z oliwy najlepszy),
1-2 lyzeczki przyprawy curry,
1 lyzeczka soli,
ew.1 lyzka przecieru pomidorowego .
Rozgrzac olej, zesmazyc cebule do jasnobrazowosci
(dodawac wode, jesli przywiera), dodac przyprawy
i sol, smazyc az gorczyca bedzie wyskakiwac z
patelni.Dodac fasole i pomidory, zalac woda
aby przykryla wszystko,gotowac do miekkosci.
W razie potrzeby podlewac woda.
Smakuje lepiej na drugi dzien.
Parappu
10 czubatych lyzek pomaranczowej soczewicy,
2 duze cebule,
3 lyzki oleju,
1 lyzeczka soli,
1 lyzka gorczycy.
Wstawic soczewice do gotowania, wody dosc
duzo, bo pecznieje (ok.1 l).
Posiekac, usmazyc cebule do jasnobrazowosci.
Podlewac delikatnie woda, gdy przywiera.
Dodac gorczyce i smazyc dopoki ta nie bedzie
wyskakiwac z patelni
Gdy soczewica jest rozgotowana, najlepiej
tuz przed podaniem na stol do goracej dodac
skwierczaca cebule i sol do smaku.
Gdy czas i warunki pozwola dodajcie do garnka przed podaniem na stol szczypte
ponizszej miesznki
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
Nastepne przepisy, gdy czas pozwoli.
Prosze o komentarze i pytania.
Iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-27 16:01:49
Temat: Re: Curry przepisy dla Jolo L-LIza - jestes wielka!
fennel - koper wloski
ja mam zadolowany w blizej niesprecyzowanym miejscu przepis /
skladniki na proszec curry i musi to byc albo ogolnowojskowy
przpeis - jako , ze curry to slowo TAK pgplne, ze nie wiadomo,
gdzie zaczac!, albo z innej czesci subkontynentu, skladnikow bylo
wiecej, choc w zasadzie byly te, co u Ciebie plus inne.
ktora nazwa jest bardziej politically correct - Ceylon czy Sri
Lanka? Czy to tam byla premierem pani Bandaraneike? Moze to
Madagaskar, ktory jest jakby blizej Zanizabaru, CZYLI korzennej
wyspy....juz czuje te aromaty i az glodnieje...
Pozdr
Krysia
>
>5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
>
>Pasta z przypraw:
> 1,5 lyzki nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
> 8-10 pokruszonych strakow chili,
> (mozna zastapic sproszkowana - 0,5 lyzeczki,
> ja nie daje wiecej
> niz 2 malutkie straczki, totez prosze uwazac,
> bo ostrosci tej sie nie da nijak zlagodzic),
> 3 lyzki nasion kolendry,
> 1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
> 1,5 lyzeczki ziaren pieprzu,
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 16:20:16
Temat: Re: Curry przepisy dla Jolo L-L
Użytkownik <i...@y...com> napisał w wiadomości
news:4238.00000000.3b8a677d@newsgate.onet.pl...
Hejka;-)))
Super przepisy, jestem imbiromaniakiem i wszystko co z imbirem
uwielbiam;-)))))))) Wykorzystam przepisy w najblizszym czasie;-))) Czekam na
nastepna dawke;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 21:07:46
Temat: Re: Curry przepis nr.2 dla Joli L-L
> ktora nazwa jest bardziej politically correct - Ceylon czy Sri
> Lanka?
wlasciwie uzywaja obie
Czy to tam byla premierem pani Bandaraneike?
tak, ale ona byla chyba shingalese - tzn tej innej narodowosci
Ponizszy przepis b.latwy i wyprobowany, aczkolwiek rowniez z ksiazki - i
b.smakuje Polakom
CHICKEN CHETTINAD
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki), 4 lyzki przecieru
pomidorowego, 6 lisci curry (gdy sa dostepne), 2 gwiazdki anyzowe, 1 lyzkesoku
z limonki, 2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 06:45:22
Temat: Re: Curry przepisy dla Joli L-L
Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@n...onet.pl...
> Czesc,
>
> Moj moz jest Tamilem ze Sri Lanki, totez ich kuchnia rozni sie od polnocno
> hinduskiej (np. jest mniej kremowa i do zageszczania uzywa sie mleka
kokosowego
> a nie smietany czy jogurtu).
> Jak na razie zastartowalam z tlumaczeniem przepisow, ktorych skladniki
> mam nadzieje sa dostepne w Polsce.
> Iza
Kochana Izuniu!
dzieki, dzieki, dzieki wielkie:))))
wnioslas tym nowy powiew do Naszej Kuchni:))) prawda, ludziska ?
.Nawet to o mleku kokosowym jest dla mnie nowoscia. Niedawno Waldus Krzok
polecal zageszczenie sosu przy jakims konkretnym przepisie bananem. A tu
prosze - mleczko kokosowe. Z tym curry bede startowac.Serdeczne dzieki.
Usciski dla Kai i Antosia.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 07:37:56
Temat: Re: Curry przepisy dla Jolo L-LIzunia jesteś wielka!!!
Nie rozumiem tylko dlaczego dla Joli? One miały być dla mnie...
Zacznę testować po niedzieli, bo jeszcze na kilka dni wyjeżdżam do nie mojej
kuchni...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:41:27
Temat: Re: Curry przepisy dla Joli L-LA gdzie sie podzal Waldek Krzok ?
Ktos go ostatnio widzial ?
Jezeli dobrze pamietam, to sie sie na niego jakis "nie-kucharz"
upolityczniony rzucil... i potem Waldek znikl... buuuu....
--
Niesz !
Jola L-L <j...@i...pl> a écrit dans le message :
9mffh0$7kf$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:4...@n...onet.pl...
> > Czesc,
> >
> > Moj moz jest Tamilem ze Sri Lanki, totez ich kuchnia rozni sie od
polnocno
> > hinduskiej (np. jest mniej kremowa i do zageszczania uzywa sie mleka
> kokosowego
> > a nie smietany czy jogurtu).
> > Jak na razie zastartowalam z tlumaczeniem przepisow, ktorych skladniki
> > mam nadzieje sa dostepne w Polsce.
> > Iza
>
> Kochana Izuniu!
> dzieki, dzieki, dzieki wielkie:))))
> wnioslas tym nowy powiew do Naszej Kuchni:))) prawda, ludziska ?
> .Nawet to o mleku kokosowym jest dla mnie nowoscia. Niedawno Waldus Krzok
> polecal zageszczenie sosu przy jakims konkretnym przepisie bananem. A tu
> prosze - mleczko kokosowe. Z tym curry bede startowac.Serdeczne dzieki.
> Usciski dla Kai i Antosia.
>
> Jola
L-L
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 21:46:50
Temat: Re: Curry przepisy dla Jolo L-L
> Nie rozumiem tylko dlaczego dla Joli? One miały być dla mnie...
Jak zdobede nastepne przepisy, to zadedykuje je Tobie;-))
I napisz, czy Twoj swiatowy maz zasmakowal w ktorejs z potraw
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 06:55:37
Temat: Re: Curry przepisy dla Joli L-Lmoze pojechal do wod?
Mam nadzieje, ze odporny on na rzucajacych sie nie-kucharzy...
Krysia
>A gdzie sie podzal Waldek Krzok ?
>
>Ktos go ostatnio widzial ?
>Jezeli dobrze pamietam, to sie sie na niego jakis "nie-kucharz"
>upolityczniony rzucil... i potem Waldek znikl... buuuu....
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 08:57:08
Temat: Re: Curry przepisy dla Joli L-L
<Użytkownik Ewa (siostra Ani Nieszkowskiej) N.
<n...@p...com
> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:9mh2lh$q40$...@n...noos.net...
> A gdzie sie podzal Waldek Krzok ?
> Niesz !
Waldus urlopuje i zbiera dla nas nowe przepisy:)) (mam taka nadzieje)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |