| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-14 19:08:05
Temat: Czas na grilla .....marynata i bejcaSpotkałem w książkach i Necie mnóstwo przepisów
na grillowanie. Niestety wszystkie z poważnymi mankamentami.
Nie wystarczy bowiem dobra polędwica, skrzydełka kurczaka,
czy karkówka, by potrawy z grilla miały wyborny smak.
Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
Jestem przekonany, że na grupie jest szerokie grono smakoszy
i wielbicieli Medoc90 pod grillowaną poledwicą, którzy dodadzą
swoje uwagi, a może nawet własne przepisy.
Będę zobowiązany, a i niektórzy grupowicze zapewne z
zainteresowaniem przeczytają.
Dobry grill ....to trzystopniowy etap przygotowań w zakresie :
1. Obróbki mechanicznej i termicznej wstępnej
2. Marynaty i marynowania
3. Procesu pieczenia z użyciem tzw. "bejcy"
ad 1.Oto przygotowanie tradycyjnego mixu szaszłykowego:
Składniki
Dwa kawałki polędwicy wołowej. (około 0,6 kg)
Boczek gotowany 0,3 kg
Pierś kurczaka (2 połówki)
Schab wieprzowy (0,5 kg)
Pieczarki małe 20 szt.
Cebula 3 szt.
Papryka żółta i zielona ( po 1 szt)
Kroimy boczek i cebulę na plastry cienkie (0,5) cm, schab,
polędwicę i pierś kurczaka w kostkę (np 3 x 3 cm grubość 2 cm)
Paprykę na kawałki podobne do cebuli.
Nadziewamy naprzemiennie na bambusowe patyki długie
(około 30 cm)
W głębokiej brytwannie (najlepsza ceramika żaroodporna)
przeprowadzamy wstepną obróbkę termiczną . Układamy nasze
nadziane już na patyki szaszłyki i zalewamy marynatą. Wstawiamy
na kilka godzin lub dzień (o ile mamy tyle czasu) do lodówki.
Potem dolewamy około 0,3 l Oliwexu ( Oliwa z oliwek mieszana
z olejem słonecznikowym i rzepakowym) i gotujemy na gazie
przez około 10-15 minut nie dopuszczając do wrzenia.
Wyjmujemy szaszłyki na tacki grillowe ( folia aluminiowa gruba
ryflowana z otworami w dnie) do obcieknięcia.
I już możemy zaczynać.
Potrzebujemy tylko "bejcy" do smarowania podczas pieczenia.
Paliwo brykiety zmieszane z węglem drzewnym ( dłużej trzymają żar)
Na stole winny juz stać ...sok pomarańczowy (dla kierowców)
Strong Warecki i Książęce Tyskie
"Krupnik" , "Jarzębiak" , oraz wspomniany Medoc 90.
Pieczywo może być tradycyjna kajzerka lub czosnkowe
plastramy opiekane na grillu.
Zapomiałem o czymś ?
Może ktoś poda teraz swój skład marynaty i bejcy ?
I uzupełni to o czym zapomniałem ?
Moze inne piwo ?
Acha ! Można nie stosować wstępnej obróbki termicznej,
ale piec trzeba wtedy szaszłyki w foli aluminiowej obficie
zwilżone "bejcą". Inaczej bedą twarde i mało aromatyczne.
Pozdrowienia dla grupy po powrocie do Kraju
Jerzy Jaworski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-14 21:20:22
Temat: Re: Czas na.....nemezis wrote:
> Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
> kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
Wlasnie obraziles kilka, a moze i wiecej, osob na tej grupie. Nie zdziw
sie, jesli potraktuja cie tu jak trolla, ktory szuka tematu do prowokacji.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-14 21:26:32
Temat: Re: Czas na.....
Le dimanche 14 mai 2006 ŕ 23:20:22, dans <4...@b...com> vous
écriviez :
> nemezis wrote:
>> Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
>> kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
>> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
>> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
> Wlasnie obraziles kilka, a moze i wiecej, osob na tej grupie. Nie zdziw
> sie, jesli potraktuja cie tu jak trolla, ktory szuka tematu do prowokacji.
> MB
Taaam, to tylko maly fragment poteznego steku (przepraszam steki...)
bzdur ktore udalo mu sie napisac w jednym jedynym poscie nt.
grila ;)
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-15 06:15:27
Temat: Re: Czas na.....Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Taaam, to tylko maly fragment poteznego steku (przepraszam steki...)
> bzdur ktore udalo mu sie napisac w jednym jedynym poscie nt.
> grila ;)
100% racji. Dodatkowo nudny i namolny styl + charakterystyczne błędy
ortograficzne wskazują na niezbyt lotnego, a upierdliwie czepiającego
się tej grupy trolla.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-15 08:46:03
Temat: Re: Czas na.....
Dziewczyny, coscie tak na niego wjechaly ?
Cos mi umknelo, bo na klona Panslavisty to on nie wyglada.
Dudus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-15 10:39:40
Temat: Re: Czas na.....Dudus Podpiszczaczek napisał(a):
>
> Dziewczyny, coscie tak na niego wjechaly ? Cos mi umknelo, bo na klona
> Panslavisty to on nie wyglada.
Stek z dżdżownicy? Dobre, cekawe z której strony ma d...
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-15 10:43:46
Temat: Re: Czas na.....Jerzy Nowak napisał(a):
> Dudus Podpiszczaczek napisał(a):
>>
>> Dziewczyny, coscie tak na niego wjechaly ? Cos mi umknelo, bo na klona
>> Panslavisty to on nie wyglada.
>
> Stek z dżdżownicy? Dobre, cekawe z której strony ma d...
Chociaż można i w plastry kroic, ciekawe ile ich ma [gorzej: ile może
mieć] bo ja jak na razie doliczyłem się 33 "pierscieni".
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-15 14:40:51
Temat: Re: Czas na.....
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e49m1r$3p$3@atlantis.news.tpi.pl...
> Jerzy Nowak napisał(a):
>>
>> Stek z dżdżownicy? Dobre, cekawe z której strony ma d...
>
> Chociaż można i w plastry kroic, ciekawe ile ich ma [gorzej: ile może
> mieć] bo ja jak na razie doliczyłem się 33 "pierscieni".
Yezus!
Ale wielbiciel mi się trafił :-)*
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-15 18:54:37
Temat: Re: Czas na.....Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:44679F16.5020700@bluemoonlavender.com...
> nemezis wrote:
>> Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
>> kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
>> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
>> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
>
> Wlasnie obraziles kilka, a moze i wiecej, osob na tej grupie. Nie zdziw
> sie, jesli potraktuja cie tu jak trolla, ktory szuka tematu do
> prowokacji.
Szanowna Pani !
Nie przypominam sobie abyśmy byli sobie przedstawieni.
Proszę też darować sobie uwagi, że tu panują takie zwyczaje
aby do osób nieznanych zwracać się "TY"
Obrażona nie musi się Pani czuć. Moja była teściowa interesuje
się modą i od wielu lat nie przebywa w kraju. Nie jest więc
Pani nią na pewno.
A juz z całą pewnością nie obraziłem wiele osób na tej
grupie ponieważ miałem tylko jedną żonę, która nie
żyje od 8 lat. ( nowotwór). Nie mam więc wielu teściowych.
To tytułem wyjaśnienia. A ewentualne frustracje z tytułu
bycia teściową proszę załatwiać w rodzinie.
Jerzy Jaworski <Orion>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-15 19:12:43
Temat: Re: Czas na.....nemezis wrote:
> Obrażona nie musi się Pani czuć. Moja była teściowa interesuje
> się modą i od wielu lat nie przebywa w kraju. Nie jest więc
> Pani nią na pewno.
Logika powalajaca na kolana. Trolle to tak juz maja, ze nigdy swojej
wlasnej glupoty nie widza, choc jest ona tak oczywista dla wszystkich
narazonych na ich obecnosc. Do KF z toba, filozofie, razem z setka
innych wcielen.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |