Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czemu Kuroń zdurniał ???!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czemu Kuroń zdurniał ???!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-24 14:21:50

Temat: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1f1rtxq.84c45k1fjewqN%wlos@tele.com.pl...
> Boze co to znowu ex-vir? Ze slownika lacinskiego wynikaloby, ze to
> "byly maz" i wtedy sie zgadzam, nie nalezy na takim smazyc.
> A moze raczej chodzi Ci o "vir.exe" -- jakiego strasznego wirusa
> komputerowego?

:-)
Dobre!

> Jezeli natomiast masz na mysli to, co we Francji zwie sie "huile extra
> vierge" a w Polsce "oliwa ekstra wirdzyn", to argument o cenie nie ma
> nic do rzeczy. Cena jest wzgledna - dla chlopa na Sycyli bedzei to
> oczywisty tluszcz do smazenia. W kuchni wloskiej oliwa jest powszechni
> do tego uzywana.

Włoskiej, to chyba za szeroko powiedziane. Na Północy chyba już bardziej
strefa masła jest, jeśli się nie mylę. W każdym razie zależy to od
regionu.

> Uzywac nalezy takich produktow, ktore zapewnia nam pozadany smak potraw.

Całkowita słuszność! Zresztą jakoś ceny oliwy pierwszego tłoczenie nie
wydają mi się powalające.

--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-25 04:28:14

Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

<Tomek> wrote:

> w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisa" / wrote:
>
>
> > nie odznaczal sie zadnymi specjalnymi zaletami smakowymi,
> > wiekszymi niz befsztyk na masle czy innym tluszczu. Jak kto tak lubi
> > moze smazyc, nie widze w tym nic zdroznego.
> >
> A ja jednak widzę różnicę (a raczej czuję). Może to kwestia
> przyzwyczajenia... Dla mnie befsztyk najlepiej smakuje na klarowanym
> maśle, albo domowym smalcu. Oczywiście kwestia gustu... Po prostu -
> czuję oliwę w smaku mięsa, co w przypadku befsztyka nie jest dla mnie
> mi"ym doznaniem.

Oczywiscie, ze smak oliwy sie czuje. Jednak nie dominuje on nad smakiem
miesa, ani wedlug mnie nie psuje smaku befsztyka. Pomysl zrezsta, ze
gdybys pochodzil z rejonu, gdzie duzo smazy sie naoliwiue, moze by
draznil ci smak smalcu w smazob[nych na nim potrawach.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-25 06:48:29

Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Tomek &quot;Leopard&quot; W. <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisał / wrote:

>
> Oczywiscie, ze smak oliwy sie czuje. Jednak nie dominuje on nad smakiem
> miesa, ani wedlug mnie nie psuje smaku befsztyka. Pomysl zrezsta, ze
> gdybys pochodzil z rejonu, gdzie duzo smazy sie naoliwiue, moze by
> draznil ci smak smalcu w smazob[nych na nim potrawach.
>
To wszystko prawda !! Tak jak powiedziałem - kwestia gustu.
Przyklasnąłem człowiekowi, który obruszył się na stosowanie oliwy
w tym celu - ponieważ ani ja, ani nikt ze nanych mi wielbicieli
tegoż delikatnego specyału z patelni, nie użyłby oliwy.
Być może moje z dziada - pradziada CK kubki smakowe maja zupełnie
inne przyzwyczajenia.

Leopard

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bojoulois Noveu
Re: Snickers
Pizza
wloska szkola kucharzenia
przyprawy swiata

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »