| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-24 14:21:50
Temat: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!! "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1f1rtxq.84c45k1fjewqN%wlos@tele.com.pl...
> Boze co to znowu ex-vir? Ze slownika lacinskiego wynikaloby, ze to
> "byly maz" i wtedy sie zgadzam, nie nalezy na takim smazyc.
> A moze raczej chodzi Ci o "vir.exe" -- jakiego strasznego wirusa
> komputerowego?
:-)
Dobre!
> Jezeli natomiast masz na mysli to, co we Francji zwie sie "huile extra
> vierge" a w Polsce "oliwa ekstra wirdzyn", to argument o cenie nie ma
> nic do rzeczy. Cena jest wzgledna - dla chlopa na Sycyli bedzei to
> oczywisty tluszcz do smazenia. W kuchni wloskiej oliwa jest powszechni
> do tego uzywana.
Włoskiej, to chyba za szeroko powiedziane. Na Północy chyba już bardziej
strefa masła jest, jeśli się nie mylę. W każdym razie zależy to od
regionu.
> Uzywac nalezy takich produktow, ktore zapewnia nam pozadany smak potraw.
Całkowita słuszność! Zresztą jakoś ceny oliwy pierwszego tłoczenie nie
wydają mi się powalające.
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-25 04:28:14
Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!<Tomek> wrote:
> w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisa" / wrote:
>
>
> > nie odznaczal sie zadnymi specjalnymi zaletami smakowymi,
> > wiekszymi niz befsztyk na masle czy innym tluszczu. Jak kto tak lubi
> > moze smazyc, nie widze w tym nic zdroznego.
> >
> A ja jednak widzę różnicę (a raczej czuję). Może to kwestia
> przyzwyczajenia... Dla mnie befsztyk najlepiej smakuje na klarowanym
> maśle, albo domowym smalcu. Oczywiście kwestia gustu... Po prostu -
> czuję oliwę w smaku mięsa, co w przypadku befsztyka nie jest dla mnie
> mi"ym doznaniem.
Oczywiscie, ze smak oliwy sie czuje. Jednak nie dominuje on nad smakiem
miesa, ani wedlug mnie nie psuje smaku befsztyka. Pomysl zrezsta, ze
gdybys pochodzil z rejonu, gdzie duzo smazy sie naoliwiue, moze by
draznil ci smak smalcu w smazob[nych na nim potrawach.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-25 06:48:29
Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!! w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisał / wrote:
>
> Oczywiscie, ze smak oliwy sie czuje. Jednak nie dominuje on nad smakiem
> miesa, ani wedlug mnie nie psuje smaku befsztyka. Pomysl zrezsta, ze
> gdybys pochodzil z rejonu, gdzie duzo smazy sie naoliwiue, moze by
> draznil ci smak smalcu w smazob[nych na nim potrawach.
>
To wszystko prawda !! Tak jak powiedziałem - kwestia gustu.
Przyklasnąłem człowiekowi, który obruszył się na stosowanie oliwy
w tym celu - ponieważ ani ja, ani nikt ze nanych mi wielbicieli
tegoż delikatnego specyału z patelni, nie użyłby oliwy.
Być może moje z dziada - pradziada CK kubki smakowe maja zupełnie
inne przyzwyczajenia.
Leopard
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |