Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czemu Kuroń zdurniał ???!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czemu Kuroń zdurniał ???!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-21 09:09:51

Temat: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Kasia L." <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9qttbs$3hk$1@news.tpi.pl...
> Bardzo mi przykro ale bistecca alla fiorentina znam tylko, niestety
> teoretycznie. Mięso to rostbef z kością z przylegającym do niej kawałkiem
> polędwicy (Wlosi mają specjalną rasę bydła na ten specjał) powinno być
> koniecznie ze zwierzęcia młodszego niż 18 miesięczne i wisieć co najmniej
> przez 3 tygodnie aby nabrało smaku i delikatności. Jak już to wszystko masz
> to rozpalasz palenisko, rozżarzone węgle wymiatasz z ognia, kładziesz na tym
> ruszt i na tym ruszcie pieczesz mięso ok. 5-7 min z każdej strony (kawałki
> mięsa sa bardz grube na 2 lub 3 palce) gdy jest gotowe, już na talerzu,
> posypuje się tylko solą i grubo zmielonym pieprzem i polewa obficie
> toskańską oliwą z pierwszego tłoczenia oczywiście.

Wygląda smakowicie, jednak faktem jest, że mięso jako takie nie przechodzi
smakiem oliwy podczas obróbki cieplnej - oliwa staje się dodatkiem.

--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-21 13:22:30

Temat: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:9quae0.3vu98kp.1@Konrad.Brywczynski...
> "Kasia L." <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9qttbs$3hk$1@news.tpi.pl...

> Wygląda smakowicie, jednak faktem jest, że mięso jako takie nie
przechodzi
> smakiem oliwy podczas obróbki cieplnej - oliwa staje się dodatkiem.

Masz rację, ale ja przywołałam bisteccę odnosząc się do zdania, że
"befsztyk ma smakować wołem a nie oliwą" bo w tym właśnie przypadku ,
bistecca alla fiorentina, te dwa smaki są ze sobą ściśle związane.
Oczywiście smak mięsa smażonego na oliwie a polanego oliwą już po- to też
dwa różne doznania:)
Pozdrowienia

Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-22 04:30:52

Temat: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:

> "Jerzy" <0...@m...pl> wrote in message
> news:9qn2ct$b27$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Nie badz taki srogi, zapomniales
> > jak dobrze sie bawilismy gdy oblizywal > palce? i gotowal dalej?
>
> Mnie tam oblizywanie palców nie przeszkadza, zw"aszcza jak nie muszę tego
> potem jeść ;-), ale smażenie befsztyka na oliwie owszem - facet się
> skompromitowa" i tyle. Garkuchnie może prowadzić, ale o gotowaniu
> lepiej niech nie mówi, bo się ośmiesza.

ogolnie w kwestii Kuronoa sie zgadzam, ale co wlasciwie masz przeciw
smazeniu befsztykow na oliwie?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-22 19:51:36

Temat: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1f1mjpf.y4e8th189tgsiN%wlos@tele.com.pl...
> ogolnie w kwestii Kuronoa sie zgadzam, ale co wlasciwie masz przeciw
> smazeniu befsztykow na oliwie?

To, że befsztyk powinien smakować przede wszystkim sobą - czyli mięsem.
Natomiast oliwa, posiadając swój dość intensywny smak i zapach,
przedniość wołowiny przyćmiewa.

Ponadto oliwa chyba nie najlepiej nadaje się do szybkiej obróbki
cieplnej w wysokiej temperaturze.

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-23 06:59:24

Temat: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:

> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> > news:1f1mjpf.y4e8th189tgsiN%wlos@tele.com.pl... > ogolnie w kwestii
> > Kuronia sie zgadzam, ale co wlasciwie masz przeciw
> > smazeniu befsztykow na oliwie?
>
> To, że befsztyk powinien smakować przede wszystkim sobą - czyli mięsem.

Tu sie zgadzam. Tez lubie,zeby dobre mieso smakowalo jak mieso

> Natomiast oliwa, posiadając swój dość intensywny smak i zapach,
> przedniość wo"owiny przyćmiewa.

Bede nmusial sprobowac usmazyc befsztyk na oliwie i sprawdzic jak to
jest.

> Ponadto oliwa chyba nie najlepiej nadaje się do szybkiej obróbki cieplnej
> w wysokiej temperaturze.

Oliwa tloczona na goraco wytrzymuje podobno az do 200 stopni. Nie moge
w tej chwili znalezc informacji ile wytrzymuje tloczona na zimno, ale
nie wydaje mi sie, zeby byla to nizsza temperatura niz w przypadku
masla, ktore przeciez stosuje sie do smazenia.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-23 20:46:35

Temat: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1f1pwpu.1dvm1ew1bxnmd0N%wlos@tele.com.pl...
> Bede nmusial sprobowac usmazyc befsztyk na oliwie i sprawdzic jak to
> jest.

Ja kiedyś zrobiłem na oliwie - wolę smażony na Plancie, na maśle też
niezły.

> Oliwa tloczona na goraco wytrzymuje podobno az do 200 stopni. Nie moge
> w tej chwili znalezc informacji ile wytrzymuje tloczona na zimno, ale
> nie wydaje mi sie, zeby byla to nizsza temperatura niz w przypadku
> masla, ktore przeciez stosuje sie do smazenia.

No cóż, coś mi świtało, ale widać się myliłem. :-)

--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-23 21:57:34

Temat: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f1pwpu.1dvm1ew1bxnmd0N%w...@t...com.pl...
> =?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:
>
> Oliwa tloczona na goraco wytrzymuje podobno az do 200 stopni. Nie moge
> w tej chwili znalezc informacji ile wytrzymuje tloczona na zimno, ale
> nie wydaje mi sie, zeby byla to nizsza temperatura niz w przypadku
> masla, ktore przeciez stosuje sie do smazenia.

Wladyslawie, smazenie na ex-vir jest marnowaniem ex-vir... moze i sie da bez
szkody na zdrowiu (co pewne nie jest), ale toto kosztuje zbyt drogo zeby
jako wulgarny smalec to traktowac... poniewaz w wyzszej temperaturze
smazeniowej tluszcze traca specyficzny smak i aromat (przynajmniej
czesciowo), a za ex-vir placimy drozej wlasnie dla smaku i aromatu...

Ewcia
--
Niesz !
(C'est la lutte finale ! Krwawy skonczyl sie trud !
Muzealnicy, archiwisci, bibliotekarze, laczcie sie !)

ewcia - marksistka ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 05:59:14

Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:

> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> news:1f1pwpu.1dvm1ew1bxnmd0N%wlos@tele.com.pl...
> >Bede nmusial sprobowac
> >usmazyc befsztyk na oliwie i sprawdzic jak to
> > jest.
>
> Ja kiedyś zrobi"em na oliwie - wolę smażony na Plancie, na maśle też
> niez"y.

Usmazylem sobie wczoraj befsztyk na oliwie, i owszem "extra vierge".
Usmazyl sie bardzo, ladnie, smakowal jak trzeba wolowina, nie oliwa. Z
drugiej strony nie odznaczal sie zadnymi specjalnymi zaletami smakowymi,
wiekszymi niz befsztyk na masle czy innym tluszczu. Jak kto tak lubi
moze smazyc, nie widze w tym nic zdroznego.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 05:59:15

Temat: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:


>
> Wladyslawie, smazenie na ex-vir jest marnowaniem ex-vir...
> moze i sie da bez
> szkody na zdrowiu (co pewne nie jest), ale toto kosztuje zbyt drogo zeby
> jako wulgarny smalec to traktowac... poniewaz w wyzszej temperaturze
> smazeniowej tluszcze traca specyficzny smak i aromat (przynajmniej
> czesciowo), a za ex-vir placimy drozej wlasnie dla smaku i aromatu...

Boze co to znowu ex-vir? Ze slownika lacinskiego wynikaloby, ze to
"byly maz" i wtedy sie zgadzam, nie nalezy na takim smazyc.
A moze raczej chodzi Ci o "vir.exe" -- jakiego strasznego wirusa
komputerowego?
Jezeli natomiast masz na mysli to, co we Francji zwie sie "huile extra
vierge" a w Polsce "oliwa ekstra wirdzyn", to argument o cenie nie ma
nic do rzeczy. Cena jest wzgledna - dla chlopa na Sycyli bedzei to
oczywisty tluszcz do smazenia. W kuchni wloskiej oliwa jest powszechni
do tego uzywana. W ogladanym czesto przez mnie na kanale Travel
programie Avventura pokazujacym tajniki kuchni wloskiej "olio extra
vergine" jest uzywana czesto do smazenia, ostatnio np. osmiornicy.
W kuchni zreszta argument ceny jest drugorzedny. Uzywac nalezy takich
produktow, ktore zapewnia nam pozadany smak potraw. Wszak nie smazymy
stale na margarynie lub oleju rzepakowym?
Co do utraty smaku -- jezeli w samzonje potrawie chcemy uwydatnic posmak
oliwy, to lepiej chyba uzyc oliwy "ekstra wirdzyn", gdyz ta jednak,
nawet usmazona, zachowa wiecej smaku i aromatu niz oliwa drugiego sortu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 06:12:18

Temat: Re: Re: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: Tomek &quot;Leopard&quot; W. <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisał / wrote:


> nie odznaczal sie zadnymi specjalnymi zaletami smakowymi,
> wiekszymi niz befsztyk na masle czy innym tluszczu. Jak kto tak lubi
> moze smazyc, nie widze w tym nic zdroznego.
>
A ja jednak widzę różnicę (a raczej czuję). Może to kwestia przyzwyczajenia...
Dla mnie befsztyk najlepiej smakuje na klarowanym maśle, albo domowym smalcu.
Oczywiście kwestia gustu...
Po prostu - czuję oliwę w smaku mięsa, co w przypadku befsztyka nie jest dla
mnie miłym doznaniem.

Pozdrawiam
Leopard





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bojoulois Noveu
Re: Snickers
Pizza
wloska szkola kucharzenia
przyprawy swiata

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »