Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Date: Wed, 24 Oct 2001 07:59:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <1f1rtxq.84c45k1fjewqN%wlos@tele.com.pl>
References: <9qjinr$r3p$1@i26.srv.wp-sa.pl>
<1f1ffn1.1vzu31f1l1tylyN%wlos@tele.com.pl>
<9qn2ct$b27$1@sunsite.icm.edu.pl> <9...@K...Brywczynski>
<1f1mjpf.y4e8th189tgsiN%wlos@tele.com.pl>
<9...@K...Brywczynski>
<1f1pwpu.1dvm1ew1bxnmd0N%wlos@tele.com.pl>
<nAlB7.305$W3.9044@tengri.easynet.fr>
NNTP-Posting-Host: pq23.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1003903219 17760 217.99.0.23 (24 Oct 2001 06:00:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Oct 2001 06:00:19 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76191
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
> Wladyslawie, smazenie na ex-vir jest marnowaniem ex-vir...
> moze i sie da bez
> szkody na zdrowiu (co pewne nie jest), ale toto kosztuje zbyt drogo zeby
> jako wulgarny smalec to traktowac... poniewaz w wyzszej temperaturze
> smazeniowej tluszcze traca specyficzny smak i aromat (przynajmniej
> czesciowo), a za ex-vir placimy drozej wlasnie dla smaku i aromatu...
Boze co to znowu ex-vir? Ze slownika lacinskiego wynikaloby, ze to
"byly maz" i wtedy sie zgadzam, nie nalezy na takim smazyc.
A moze raczej chodzi Ci o "vir.exe" -- jakiego strasznego wirusa
komputerowego?
Jezeli natomiast masz na mysli to, co we Francji zwie sie "huile extra
vierge" a w Polsce "oliwa ekstra wirdzyn", to argument o cenie nie ma
nic do rzeczy. Cena jest wzgledna - dla chlopa na Sycyli bedzei to
oczywisty tluszcz do smazenia. W kuchni wloskiej oliwa jest powszechni
do tego uzywana. W ogladanym czesto przez mnie na kanale Travel
programie Avventura pokazujacym tajniki kuchni wloskiej "olio extra
vergine" jest uzywana czesto do smazenia, ostatnio np. osmiornicy.
W kuchni zreszta argument ceny jest drugorzedny. Uzywac nalezy takich
produktow, ktore zapewnia nam pozadany smak potraw. Wszak nie smazymy
stale na margarynie lub oleju rzepakowym?
Co do utraty smaku -- jezeli w samzonje potrawie chcemy uwydatnic posmak
oliwy, to lepiej chyba uzyc oliwy "ekstra wirdzyn", gdyz ta jednak,
nawet usmazona, zachowa wiecej smaku i aromatu niz oliwa drugiego sortu.
Wladyslaw
|