Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czeskie knedliki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czeskie knedliki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-24 19:02:03

Temat: Czeskie knedliki
Od: "basia" <b...@z...polsl.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak się je robi?

Basia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-25 16:21:25

Temat: Re: Czeskie knedliki
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

(4-5 porcji)
1. czeskie knedle
40 dag maki
2 czerstwe bulki
2,5 dag masla
1 jajko lub 2 zoltka
1 szklanka przegotowanego zimnego mleka lub 1 szklanka wody sosowej
3 g proszku do pieczenia
3 dag tartej bulki
6 dag tluszczu
sol

Bulki otrzyj ze skorki, pokroj w kostke i zrumien na masle. Przesiana make
wsyp do miski, dodaj mleko lub wode sodowa, rozmieszane jajko lub zoltka,
proszek do pieczenia i sol. Mieszaj drewniana lyzka tak dlugo, az powstanie
gladkie ciasto odchodzace od lyzki. Do wyrobionego ciasta wsyp zrumieniona
bulke, oprosz ciacho maka i odstaw na 30 minut (przykryj przedtem jakas
sciereczka). Stolnice wysyp maka i uformuj na niej z ciasta gruby walek,
wloz go do odpowiednio duzego garnka z wrzaca lekko osolone woda i gotuj na
malutkim ogniu przez 30 minut. Po 15 minutach gotowania odwroc knedel
drewniana lyzka. Po wyjeciu z wody pokroj w plastry i polej tluszczem ze
zrumieniona tarta bulka.

2. knedel -gigant
4 czerstwe bulki
5 dag wedzonego boczku
8 dag cebuli
5 jajek
pol szklanki mleka
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
3 dag masla do wysmarowania serwetki
galka muszkatolowa
pieprz
sol

Bulki pokroj w kostke i zrumien w piekarniku. pokrojony w kostke boczek
stop, a w wytopionym tluszczu podrumien obrana i pokrojona w kostke cebule.
Jajka rozkloc, wymieszaj z mlekiem, dodaj sol, pieprz, galke muszkatolowa.
Wlej do miski, dodaj kostki bulki, zrumieniona cebule z boczkiem i natke,
wszystko razem dokladnie wymieszaj. Czysta, lniana serwetke lekko nasmaruj
stopionym maslem, aby masa nie przywarla do serwety. Ta serweta wyloz miske
(zeby uformowac okragly knedel) i naloz mase. Zbierz rogi serwety i zwiaz
nicmi tak, zeby latwo bylo rozwiazac goraca serwete. Knedel wloz do duzego
naczynia z wrzaca osolona woda i gotuj ok. godziny. Ugotowany zsun z serwety
na polmisek, pokroj w plastry.

3. Dla odpornych - knedle bulczano-watrobiane

4 czerstwe bulki
20 dag watroby wieprzowej
3/4 szklanki mleka
4 dag smalcu
1 jajko
5 dag maki
maka ziemniaczana do obtaczania
sol

Watrobe z cebula zmiel i wymieszaj z pokrojona w kostke bulka, dodajac
stopiony smalec. Make wymieszaj z mlekiem i rozbitym jajkiem, zalej mase
bulczana i zostaw w przykrytym naczyniu na 20 minut. Z tej masy formuj
knedle, obtaczajac je w mace ziemniaczanej. W odpowiedniej wielkosci
naczyniu zagotuj osolona wode, wloz knedle i gotuj 15 minut na malym ogniu.
Zrodlo: Tadeusz Olszanski 'Podroze z lyzka i widelcem", WATRA 1994
Smacznego
Herbatka


basia wrote in message <893v7e$ivk$1@zeus.polsl.gliwice.pl>...
>Jak się je robi?
>
>Basia.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

płyn do mycia naczyń 0,95 zł +VAT / litr
Jak tam jest????
Pilnie potrzebne pyzy
O co tutaj chodz?
Wedzone ryby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »