| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-05 06:38:48
Temat: Czosnek w zalewie - jak zrobić?No własnie: jak? By był mniamusny :-))))). Na słoiczku mam napisane:
czosnek, olej roslinny, ocet, zioła prowansalskie, papryka, cukier, sól.
Zalewa jest czerwona (chyba od papryki). Robiliscie cos podobnego z
czosnkiem?
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
(miejsce dwie linijki sygnaturki)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-05 10:12:08
Temat: Re: Czosnek w zalewie - jak zrobić?
Użytkownik "Gosia Zaleska-Gajc" <z...@h...pl> napisał w wiadomości
news:3CD4D378.D078AA75@hot.pl...
> No własnie: jak? By był mniamusny :-))))). Na słoiczku mam napisane:
> czosnek, olej roslinny, ocet, zioła prowansalskie, papryka, cukier, sól.
> Zalewa jest czerwona (chyba od papryki). Robiliscie cos podobnego z
> czosnkiem?
> --
> Gosia
Wlasnie kilka dni temu zadalem pytanie odnosnie czosnku w zalewie tylko
troche innej tresci.
Co do przepisu to ja zrobilem bardzo prostacko: woda +ocet +sol +cukier
+pieprz.
A co do do tego co podalas ze jest na sloiczku to w zasadzie juz masz
przepis tylko troche wlasnej inwencji i Ci cos wyjdzie.
A co do przepisu to podaje Ci znaleziony na stronie :
____________________________________________________
_____
1 kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Czosnek podzielić na ząbki, obrać , sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć
ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować
zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.
Przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a
także mniej pachnie.
____________________________________________________
_______
Pozdrawiam.
Dominik.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 11:49:04
Temat: Re: Czosnek w zalewie - jak zrobić?Domin wrote:
>
> Wlasnie kilka dni temu zadalem pytanie odnosnie czosnku w zalewie tylko
> troche innej tresci.
Serio? Nie zauważyłam, ale pewnie dlatego, że dopiero od 2 dni jestem w
domciu :-).
> Co do przepisu to ja zrobilem bardzo prostacko: woda +ocet +sol +cukier
> +pieprz.
Tak. Ale mnie chodziło raczej o czosnek w zalewie oliwowej/olejowej.
A za przepis dziękuję. Może wykorzystam, gdy będę miała duże zasoby
czosnku ;-).
> A co do do tego co podalas ze jest na sloiczku to w zasadzie juz masz
> przepis tylko troche wlasnej inwencji i Ci cos wyjdzie.
Wiem. Cos na pewno ;-).
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-09 06:34:37
Temat: Re: Czosnek w zalewie - jak zrobić?> Domin wrote:
> >
> > Wlasnie kilka dni temu zadalem pytanie odnosnie czosnku w zalewie tylko
> > troche innej tresci.
>
> Serio? Nie zauważyłam, ale pewnie dlatego, że dopiero od 2 dni jestem w
> domciu :-).
>
> > Co do przepisu to ja zrobilem bardzo prostacko: woda +ocet +sol +cukier
> > +pieprz.
>
> Tak. Ale mnie chodziło raczej o czosnek w zalewie oliwowej/olejowej.
> A za przepis dziękuję. Może wykorzystam, gdy będę miała duże zasoby
> czosnku ;-).
>
> > A co do do tego co podalas ze jest na sloiczku to w zasadzie juz masz
> > przepis tylko troche wlasnej inwencji i Ci cos wyjdzie.
>
> Wiem. Cos na pewno ;-).
> --
> Gosia
Ja sie chcialam dolaczyc do tego pytania - a szczegolnie chodzi mi o ziola,
jakie tam mozna wrzucic :)
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-09 06:48:30
Temat: Re: Czosnek w zalewie - jak zrobić?e...@t...net.pl wrote:
>
> Ja sie chcialam dolaczyc do tego pytania - a szczegolnie chodzi mi o ziola,
> jakie tam mozna wrzucic :)
>
> Ewa
U mnie na słoiczku widnieją prowansalskie, czyli mieszanka: bazylii,
rozmarynu, tymianku, szałwi, mięty pieprzowej, cząbru, lebiodki i
majeranku.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |