« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-21 21:59:37
Temat: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do posilku
sorowki?
Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat temu.
Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo sie
warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).Owszem bywaly
jarzyny na surowo jak pomidory, mizeria, salata zielona ale nie wylacznie.
Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka szparagowa,
kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w zadnej restauracji,
barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-21 22:41:52
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?Tomasz pisze:
> Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do posilku
> sorowki?
>
Oczywiscie, głownie surówka z białej kapusty, podawana często do dań mięsno-ryzowych,
Biała kapusta, sól, cukier, ocet, marchew, czosnek, curry i ewentualnie oliwa
Kapuste posiekać drobno nozem lub na szatkownicy, Dodac soli i cukru (najlepiej
fifty-fifty),
nastepnie sporą szczyptę curry, skropić nieco octem (moze byc spirytusowy, ale
najlepszy winny)
dodac czosnek rozgnieciony na prasce, marchew zetrzec na tarce i dodac, dokladnie
wymieszac, skropić
lekko oliwą, mozna dodac odrobine jakiegos ostrego sosu - ja dodaje tylko 2-3 krople
tabasco, moim
zdaniem najlepiej smakuje wtedy kiedy surówka jest słodka, a danie główne ostre
Mozna jeszcze dorzucic drobno pokrojonej cebuli, ale wtedy surówka powinna postac
troche w lodówce
zeby sie 'przegryzło'
Z tą surówką najlepiej smakuje żółty ryż z wolowina
Pozdrawiam,
--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-22 00:11:06
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat
temu.
Nieeeee, surówki są w Polsce dużo dłużej. A surowe - raczej nie z
Ameryki tylko z basenu MŚ.
> Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo
sie
> warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).
No nie! A surówka z marchwi? Białej kapusty? Kiszonej kapusty? Młodego
groszku? Selera z jabłkiem? W moim dzieciństwie do obiadu zawsze były
co najmniej 3 surówki. Surówki, nie sałatki!
> Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka
szparagowa,
> kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w zadnej
restauracji,
> barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
Jasne, że nie. Bo trzeba je mieć przygotowane wcześniej. A posiekać
surowiznę można w kilka minut i natychmiast podać.
P.S. Marchew zasmażana? Ćwikła na gorąco?
A odpowiedź na pytanie zawarte w tytule sam sobie daj: a widziałeś
kiedy, żeby surówki kaszlały?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-22 03:13:07
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do
posilku
> sorowki?
> Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat temu.
> Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo sie
> warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).Owszem bywaly
> jarzyny na surowo jak pomidory, mizeria, salata zielona ale nie wylacznie.
> Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka szparagowa,
> kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w zadnej
restauracji,
> barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
Ha! Bo tego nie przywiozą jako półproduktu - wożą jedynie ziemniaki z
obieralni. A to znaczy, że potrzebny sprzęt i miejsce oraz paru ludziów do
arbeitowania...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-22 03:16:25
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:h45lf0$fna$1@inews.gazeta.pl...
> P.S. Marchew zasmażana? Ćwikła na gorąco?
Owszem, jest marchew zasmażana tylko nazywa się duszona i nie musi być z
groszkiem. Podobnie podawano kalarepę i brukiew, a nawet buraczki zasmażane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-22 04:26:56
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?In article <h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl>,
"Tomasz" <t...@w...pl> wrote:
> Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do posilku
> sorowki?
A skąd to pytanie?
> Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat temu.
Moda na surówki i propagowanie surówek jako bardziej wartościwoego
sposobu podawania warzyw niż po ugotowaniu, zaczęła się w Polsce przed
II wojną.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-22 06:56:51
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do
> posilku sorowki?
> Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat temu.
> Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo sie
> warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).Owszem bywaly
> jarzyny na surowo jak pomidory, mizeria, salata zielona ale nie wylacznie.
> Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka szparagowa,
> kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w zadnej
> restauracji, barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
>
Zmien bary :-))
zmien restauracje...
stoluj sie w domu...
pisz poprawnie (sUrówki)...
W Polsce jadalo sie zawsze surowki (marchewka tarta z jablkiem, surowka z
kiszonej kapusty, mylnie zane salatki z surowych warzyw.. to przeciez tak na
prawde surowki), jak i rowniez warzywa duszone i gotowane. Aktualnie w
szanopwanych restauracjach jak i w wielu barach podaje sie warzywa gotowane
na parze (zdrowe hehehe), ale i kapuste zasmazana, kalafiora gotowanego
(trudno o dobrze ugotowanego... lubia rozgotowywac na potege), brokuly,
szpinak duszony, machewke z groszkiem duszona, kapuste zasmazana, buraczki
na cieplo i wiele wiele innych. Obok nich "kruluja" niesmiertelne zestawy
surowek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-07-22 07:02:26
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h46dbp$51t$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do
>> posilku sorowki?
>> Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat temu.
>> Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo sie
>> warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).Owszem bywaly
>> jarzyny na surowo jak pomidory, mizeria, salata zielona ale nie
>> wylacznie. Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka
>> szparagowa, kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w
>> zadnej restauracji, barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
>>
>
> Zmien bary :-))
> zmien restauracje...
> stoluj sie w domu...
> pisz poprawnie (sUrówki)...
> W Polsce jadalo sie zawsze surowki (marchewka tarta z jablkiem, surowka z
> kiszonej kapusty, mylnie zane salatki z surowych warzyw.. to przeciez tak
> na prawde surowki), jak i rowniez warzywa duszone i gotowane. Aktualnie w
> szanopwanych restauracjach jak i w wielu barach podaje sie warzywa
> gotowane na parze (zdrowe hehehe), ale i kapuste zasmazana, kalafiora
> gotowanego (trudno o dobrze ugotowanego... lubia rozgotowywac na potege),
> brokuly, szpinak duszony, machewke z groszkiem duszona, kapuste zasmazana,
> buraczki na cieplo i wiele wiele innych. Obok nich "kruluja" niesmiertelne
> zestawy surowek...
>
królują miało być oczywiście hehehe
sorki za blad
i kapusta zasmazana sie 2 razy pojawila z rozpedu :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-07-22 08:02:19
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?> ...Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo sie
> warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco)....
Pewnie miałeś dostęp do surowizny w innej formie, np. prosto z kszaka itp.
Po co coś specjalnie podawać, jak można zjeść tak po prostu.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-07-22 08:23:07
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:h46h2k$9fv$1@news.onet.pl...
>> ...Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo
>> sie warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco)....
>
> Pewnie miałeś dostęp do surowizny w innej formie, np. prosto z kszaka itp.
> Po co coś specjalnie podawać, jak można zjeść tak po prostu.
>
>
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Jesteś niekonsekwentna :-)))
Powinnaś - zgodnie z twoim motto_ napisać:
" Ortografia to NAWYK, czensto nielogiczny, ktury lódzie ocienrzali
ómysłowo, narzucajom bezmyślnie nastempnym pokoleniom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |