| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-05 20:07:51
Temat: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może swobodnie pić mleko UHT?
Z informacji podanej na wp wynika, że może je pić do woli, ponieważ mleko
UHT nie ma żadnych wartości odżywczych, w tym (co w świetle opisywanego
problemu najważniejsze) jest całkowicie pozbawione wapnia. Rzecz w tym, że
chciałabym to zweryfikować w bardziej wiarygodnym źródle. Sprawa jest dla
mnie bardzo ważna. Czy ktoś może podać mi link do jakiejś poważnej strony
medycznej, na której kwestia ta byłaby poruszana? Albo może jakiś lekarz
mógłby wypowiedzieć się w tej kwestii.
Podaję link:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=1311340
Pozdrawiam,
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-08-06 04:40:50
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?
> Z informacji podanej na wp wynika, że może je pić do woli, ponieważ mleko
> UHT nie ma żadnych wartości odżywczych, w tym (co w świetle opisywanego
> problemu najważniejsze) jest całkowicie pozbawione wapnia.
mleko UHT jest sterylizowane b. wysoką temperaturą- "porządnie zagotowane".
I to wszystko. Nie jest pozbawione wapnia, witamin itd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-08-06 09:44:43
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?justyp wrote:
>> Z informacji podanej na wp wynika, że może je pić do woli, ponieważ mleko
>> UHT nie ma żadnych wartości odżywczych, w tym (co w świetle opisywanego
>> problemu najważniejsze) jest całkowicie pozbawione wapnia.
> mleko UHT jest sterylizowane b. wysoką temperaturą- "porządnie
> zagotowane". I to wszystko. Nie jest pozbawione wapnia, witamin itd
A czy wszystkie witaminy sa wystarczajaco stabilne i niereaktywne,
zeby w tej "wysokiej temperaturze" sie nie zdegradowac?
--
tomasz k. jarzynka / 601 706 601 / tomee (at) cpi (dot) pl
KADU: http://kadu.net ZTM Search: http://ztm.moo.pl/search
|> android lust - In The Arms Of The Heretic
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-08-06 11:20:02
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?
> A czy wszystkie witaminy sa wystarczajaco stabilne i niereaktywne,
> zeby w tej "wysokiej temperaturze" sie nie zdegradowac?
>
Odpowiedź jak na talerzu:
http://www.wprost.pl/ar/?O=47476&C=57
cytuję:
Surowiec najpierw podgrzewa się do temperatury 135 stopni Celsjusza, potem
dodaje konserwanty. W ten sposób z cieczy wytrąca się witaminę B12, witaminę
C, lizynę, kwas foliowy i inne korzystne dla zdrowia substancje. Tak
powstaje biały mlekopodobny płyn o nazwie UHT.
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-08-06 21:07:38
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?
"Jola" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:bgqo8v$mt$1@news.onet.pl...
> Odpowiedź jak na talerzu:
> http://www.wprost.pl/ar/?O=47476&C=57
Rzecz w tym, że chodziło mi o z w e r y f i k o w a n i e informacji
podanej właśnie w tym źródle.
Mój link odsyła do t e g o s a m e g o artykułu, a dla kogoś, kogo błąd w
tej kwestii może drogo kosztować sam Wprost to jednak za mało. Dlatego
pytałam, czy tę kwestię poruszali już jacyś specjaliści np. na serwisach
medycznych. Dziennikarze w sezonie ogórkowym piszą dużo. Tylko co na to
środowisko medyczne?
Pozdrawiam,
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-08-07 23:22:57
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?
Użytkownik "Marta Wieszczycka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bgrqn8$q7b$1@nemesis.news.tpi.pl...
Tylko co na to
> środowisko medyczne?
Właśnie, też jestem ciekawa. Sama mam kamicę nerkową (szczawiany wapnia) i
lekarze odradzali mi sporo produktów, głównie mlecznych, ale też szczaw,
szpinak i jeszcze kilka warzyw. Ale jestem też wrzodowcem i często mleko
łągodziło moje dolegliwości. Poza tym wychowałam się "na mleku" i mimo, że
nie jestem już dzieckiem bez mleka nie potrafię się obejść. Gdybym mogła
odżywiałabym się prawie samym nabiałem, bo to jest to co bardzo lubię. I
mimo takiej diety już bardzo dawno nie miałam żadnych dolegliwości ze strony
nerek. Dodatkowo codziennie jem pieczywo z obfitym dodatkiem sezamu, który
jest ponoć doskonałym źródłem wapnia i wcale nie uważam, żeby mój stan sie
jakoś pogorszył. W ciągu ostatnich lar zdarzyło mi się, że zaczynały
pobolewać mnie nerki, ale wtedy po prostu spożywałąm dużo więcej płynów:
woda mineralna, czasem jakieś piwko..; i było ok.
Jak to jest więc z tym mlekiem i jego wpływem na nerki?
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-09-19 19:41:54
Temat: Re: Czy osoba ze skłonnością do kamieni wapiennych może pić mleko UHT?>> Z informacji podanej na wp wynika, że może je pić do woli, ponieważ mleko
> UHT nie ma żadnych wartości odżywczych, w tym (co w świetle opisywanego
> problemu najważniejsze) jest całkowicie pozbawione wapnia. > Podaję link:
> http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=1311340
no, wreszcie znalazłam wiarygodny link w obrnie UHT:
http://www.resmedica.pl/zdart79910.html
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |