| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-17 08:03:06
Temat: Re: Czym zastąpić amoniakJini napisał(a):
>>> Amoniak w postaci gazowej?
>>> W proszku a może w płynie?
>> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w
>> butlach gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto
>> dla teściowej?
>
>
> oj chłopaki o co Wy Aniołka posądzacie ;-)
> oczywiście, że w proszku i najpierw sama przetestowałam na sobie ...
> pycha ciasteczka wyszły, mniam :-)))
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
===
Może on działa z opóźnieniem? Lepiej uważaj, bo będziesz wyglądała jak
Juszczenko.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-17 09:17:41
Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Użytkownik "mama kangurzyca" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cprt2m$18e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
> egzotycznym dla mnie produktem.
Radze niczym nie zastepowac tylko go uzyc. Jest wszedzie do kupienia tam,
gdzie i proszek, cukier wanil..., i inne. Uzywam go od pewnego czasu do
ciasta i swietnie sie spisuje. Tylko nie przesadzic z iloscia. Na pol kilo
maki calkiem plaska lyzeczka. I lepiej jak ciasto wystygnie przed
wyjedzeniem. radze wyprobowac.
Pozdrawiam - E.G.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 10:22:55
Temat: Re: Czym zastąpić amoniak> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w butlach
> gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto dla teściowej?
Może chodzi o wodę amoniakalną ??
IMHO to jest chyba w płynie
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 11:04:16
Temat: Re: Czym zastąpić amoniakCiastka mają faktycznie być dla teściowej :) poszukam w jakimś dużym
markecie (tam gdzie zazwyczaj kupuję [Bomi] specyfiki do ciasta ekspedientki
były bardzo zdziwione). Jak osiągnę jakiś efekt kulinarny opowiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 11:11:10
Temat: Re: Czym zastąpić amoniakmama kangurzyca wrote:
> Ciastka mają faktycznie być dla teściowej :) poszukam w jakimś dużym
> markecie (tam gdzie zazwyczaj kupuję [Bomi] specyfiki do ciasta
> ekspedientki były bardzo zdziwione). Jak osiągnę jakiś efekt
> kulinarny opowiem.
Szczerze mówiąc, ja w marketach (Toruń) amoniaku nie widziałam, natomiast na
rynku w jednej z budek są właśnie takie cuda, np. saletra, mąka żytnia i
inne produkty, o które często pojawiają się na grupie pytania.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 00:05:04
Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
"mama kangurzyca" <m...@g...pl> wrote in message
news:cprt2m$18e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
> egzotycznym dla mnie produktem.
>
>
>
>A propos amoniaku, to mam przepis na bardzo dobre ciasteczka Amoniaczki.
>Oczywiscie z amoniakiem. Dzis juz pozno, ale jutro postaram sie wklepac.
Anna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 00:06:02
Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
"Matacz" <m...@w...pl> wrote in message news:41C1DFB6.687C9371@wp.pl...
>
>
> mama kangurzyca wrote:
>
>> Witam,
>> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
>> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
>> egzotycznym dla mnie produktem.
>
> Mozesz uzyc moczu, zawiera sporo amoniaku.
>Stuku-puku w czolo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 03:18:25
Temat: Re: Re: Czym zastąpić amoniakOn Thu, 16 Dec 2004 12:34:21 +0000 (UTC),
"=?ISO-8859-2?Q?Ma=B3gorzata_Leszczy=F1ska?="
<g...@W...gazeta.pl> wrote:
>mama kangurzyca <m...@g...pl> napisał(a):
>
>> Witam,
>> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
>> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
>> egzotycznym dla mnie produktem.
>>
>
>Pod względem chemicznym to kwaśny węglan (wodorowęglan) amonu. Soda
>oczyszczona to kwaśny węglan (wodorowęglan) sodowy. Jako sole słabego kwasu i
>mocnych wodorotlenków, oba związki pod wpływem temperatury ulegają
>rozkładowi, wydzielając dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
Blad. Wodoroweglan amonu jest sola bardzo slabego kwasu i slabej
zasady.
W dodatku w temperaturze rozkladu wszystkie produkty rozkladu
(dwutlenek wegla, moniak, woda) maja postac gazowa.
>Przypuszczam, że mogą być różnice smakowe i w tempie uwalniania gazu. Nie
>jestem jednak chemikiem spożywczym, więc może ktoś z nich się wypowie.
Wodoroweglan sodu pozostawia wodorotlenek sodu - powoduje to wyrazna
zmiane smaku spulchnianego produktu. Na dokladke mniej gazu wydziela -
czyli mniej spulchnia. Z drugiej strony wodoroweglan amonu wydziela
amoniak - gaz o zdecydowanie wyraznym zapachu. W efekcie wodoroweglan
sodu uzyty do wypiekow o delikatnym smaku moze znaczoco wplynac na ich
smak, wodoroweglan amonu uzyty do wypiekow ciezkich, z mocno
pozamykanymi porami i o duzej wilgotnosci moze pozostawic wyrazny
zapach amoniaku (a kto by chcial jesc ciasto starym moczem
zajezdzajace...). W efekcie - wodoroweglanu sodu uzywa sie do wypiekow
ciezkich i wilgotnych w ktorych drobne pozostalosci alkaliczne nie sa
w stanie przebic sie przez pozostale smaki, wodoroweglanu amonu do
wypiekow lekkich - np. biszkoptu, ktore maja duza przepuszczalnosc
powietrza i juz pod koniec pieczenia caly amoniak z nich moze uciec.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 14:23:07
Temat: Re: Czym zastąpić amoniakUżytkownik waldek napisał:
> ===
> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w butlach
> gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto dla teściowej?
To jest kwasny weglan amonu. Przy pieczeniu rozklada sie na amoniak
gazowy i dwutlenek wegla tak, ze nic w ciescie nie zostaje poza
"spulchnieniem"
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |