Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czym zastąpić amoniak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czym zastąpić amoniak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-17 08:03:06

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini napisał(a):
>>> Amoniak w postaci gazowej?
>>> W proszku a może w płynie?
>> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w
>> butlach gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto
>> dla teściowej?
>
>
> oj chłopaki o co Wy Aniołka posądzacie ;-)
> oczywiście, że w proszku i najpierw sama przetestowałam na sobie ...
> pycha ciasteczka wyszły, mniam :-)))
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
===
Może on działa z opóźnieniem? Lepiej uważaj, bo będziesz wyglądała jak
Juszczenko.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-17 09:17:41

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "egol" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mama kangurzyca" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cprt2m$18e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
> egzotycznym dla mnie produktem.
Radze niczym nie zastepowac tylko go uzyc. Jest wszedzie do kupienia tam,
gdzie i proszek, cukier wanil..., i inne. Uzywam go od pewnego czasu do
ciasta i swietnie sie spisuje. Tylko nie przesadzic z iloscia. Na pol kilo
maki calkiem plaska lyzeczka. I lepiej jak ciasto wystygnie przed
wyjedzeniem. radze wyprobowac.
Pozdrawiam - E.G.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-17 10:22:55

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "DuzyMis" <D...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w butlach
> gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto dla teściowej?

Może chodzi o wodę amoniakalną ??
IMHO to jest chyba w płynie

Pozdrawiam

Duży Miś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-17 11:04:16

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "mama kangurzyca" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciastka mają faktycznie być dla teściowej :) poszukam w jakimś dużym
markecie (tam gdzie zazwyczaj kupuję [Bomi] specyfiki do ciasta ekspedientki
były bardzo zdziwione). Jak osiągnę jakiś efekt kulinarny opowiem.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-17 11:11:10

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

mama kangurzyca wrote:
> Ciastka mają faktycznie być dla teściowej :) poszukam w jakimś dużym
> markecie (tam gdzie zazwyczaj kupuję [Bomi] specyfiki do ciasta
> ekspedientki były bardzo zdziwione). Jak osiągnę jakiś efekt
> kulinarny opowiem.

Szczerze mówiąc, ja w marketach (Toruń) amoniaku nie widziałam, natomiast na
rynku w jednej z budek są właśnie takie cuda, np. saletra, mąka żytnia i
inne produkty, o które często pojawiają się na grupie pytania.

--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-19 00:05:04

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "AniaM" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"mama kangurzyca" <m...@g...pl> wrote in message
news:cprt2m$18e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
> egzotycznym dla mnie produktem.
>
>
>
>A propos amoniaku, to mam przepis na bardzo dobre ciasteczka Amoniaczki.
>Oczywiscie z amoniakiem. Dzis juz pozno, ale jutro postaram sie wklepac.
Anna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-19 00:06:02

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "AniaM" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Matacz" <m...@w...pl> wrote in message news:41C1DFB6.687C9371@wp.pl...
>
>
> mama kangurzyca wrote:
>
>> Witam,
>> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
>> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
>> egzotycznym dla mnie produktem.
>
> Mozesz uzyc moczu, zawiera sporo amoniaku.
>Stuku-puku w czolo.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-19 03:18:25

Temat: Re: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 16 Dec 2004 12:34:21 +0000 (UTC),
"=?ISO-8859-2?Q?Ma=B3gorzata_Leszczy=F1ska?="
<g...@W...gazeta.pl> wrote:

>mama kangurzyca <m...@g...pl> napisał(a):
>
>> Witam,
>> w paru przepisach spotkałam amoniak jako składnik. Czy ktoś może wie czym
>> można go zastąpić? i czy wogóle można? Nie spotkałam się wcześniej z tym
>> egzotycznym dla mnie produktem.
>>
>
>Pod względem chemicznym to kwaśny węglan (wodorowęglan) amonu. Soda
>oczyszczona to kwaśny węglan (wodorowęglan) sodowy. Jako sole słabego kwasu i
>mocnych wodorotlenków, oba związki pod wpływem temperatury ulegają
>rozkładowi, wydzielając dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.

Blad. Wodoroweglan amonu jest sola bardzo slabego kwasu i slabej
zasady.
W dodatku w temperaturze rozkladu wszystkie produkty rozkladu
(dwutlenek wegla, moniak, woda) maja postac gazowa.
>Przypuszczam, że mogą być różnice smakowe i w tempie uwalniania gazu. Nie
>jestem jednak chemikiem spożywczym, więc może ktoś z nich się wypowie.

Wodoroweglan sodu pozostawia wodorotlenek sodu - powoduje to wyrazna
zmiane smaku spulchnianego produktu. Na dokladke mniej gazu wydziela -
czyli mniej spulchnia. Z drugiej strony wodoroweglan amonu wydziela
amoniak - gaz o zdecydowanie wyraznym zapachu. W efekcie wodoroweglan
sodu uzyty do wypiekow o delikatnym smaku moze znaczoco wplynac na ich
smak, wodoroweglan amonu uzyty do wypiekow ciezkich, z mocno
pozamykanymi porami i o duzej wilgotnosci moze pozostawic wyrazny
zapach amoniaku (a kto by chcial jesc ciasto starym moczem
zajezdzajace...). W efekcie - wodoroweglanu sodu uzywa sie do wypiekow
ciezkich i wilgotnych w ktorych drobne pozostalosci alkaliczne nie sa
w stanie przebic sie przez pozostale smaki, wodoroweglanu amonu do
wypiekow lekkich - np. biszkoptu, ktore maja duza przepuszczalnosc
powietrza i juz pod koniec pieczenia caly amoniak z nich moze uciec.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 14:23:07

Temat: Re: Czym zastąpić amoniak
Od: "Radek K." <radek678@wywal_to.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldek napisał:

> ===
> Też się nad tym głowię. W normalnej temperaturze powinien być w butlach
> gazowych sprzedawany. Poza tym chyba jest trujący. Ciasto dla teściowej?

To jest kwasny weglan amonu. Przy pieczeniu rozklada sie na amoniak
gazowy i dwutlenek wegla tak, ze nic w ciescie nie zostaje poza
"spulchnieniem"

Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zapiekanki w fast foodach
a moze jakies ciasto z konfitur?
Czy jest tu jakaś gospodyni z Niemiec
Wino
czy znacie takie nietypowe miejsca?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »