« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-21 12:53:46
Temat: Definicja wloszczyzny
Dzien dobry
Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
wloszczyzne.
W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-21 13:01:22
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
Przeciwnie - kapusta wloska, w zaleznosci od wielkosci okolo 1/8 do 1/4
glowki, do listy dopisz - zabek lub dwa czosnku (nie zawsze)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-21 13:16:36
Temat: Re: Definicja wloszczyznyWitam!
Bo wiesz sa dwie szkoly, pruszkowska i otwocka, jedna karze dodawac
kapuste, a druga nie, ja nie dodaje, moja Babcia dodawala, ale dwa
zabjki czosnku bardzo dobrze rosolowi robia!
Czasem jak nie mam korzenia pietruszki to dodaje peczek natki obwiazany
nitka,moze natke dostaniesz?
pozdrawiam
pol_cia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-21 13:18:29
Temat: Re: Definicja wloszczyznyIn article <ehd5re$h6d$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>
> > Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
> > pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
> > Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>
> Przeciwnie - kapusta wloska, w zaleznosci od wielkosci okolo 1/8 do 1/4
> glowki, do listy dopisz - zabek lub dwa czosnku (nie zawsze)...
Cyosnek do włoszczyzny? Co za bzdura.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-21 13:37:59
Temat: Re: Definicja wloszczyznyIn article <8058791847$20061021145347@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Dzien dobry
>
> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
> wloszczyzne.
Wg. jakiej szkoły?
> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
> zostalo usuniete w 2003.
Ależ skąd?!
> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
Dodawanie kapusty do włoszczyzny na rosół jest w ogóle kwestią
indywidualnego upodobania.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-21 13:38:17
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Le samedi 21 octobre 2006 ŕ 15:16:36, dans
<1...@i...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> Witam!
> Bo wiesz sa dwie szkoly, pruszkowska i otwocka, jedna karze dodawac
> kapuste, a druga nie, ja nie dodaje, moja Babcia dodawala,
Byla tylko kapusta czerwona, i biala...
> ale dwa
> zabjki czosnku bardzo dobrze rosolowi robia!
> Czasem jak nie mam korzenia pietruszki to dodaje peczek natki obwiazany
> nitka,moze natke dostaniesz?
To dam na koniec :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-21 13:43:06
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Le samedi 21 octobre 2006 ŕ 15:37:59, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>> wloszczyzne.
> Wg. jakiej szkoły?
A czy istnieja szkoly w tej materii ? Wszedzie wloszczyzna sie wydaje
czyms ewidentnym... stad moj problem.
>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>> zostalo usuniete w 2003.
> Ależ skąd?!
http://minilien.com/?E28RupnGpS
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-21 13:45:22
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Le samedi 21 octobre 2006 ŕ 15:16:36, dans
<1...@i...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> Witam!
> Bo wiesz sa dwie szkoly, pruszkowska i otwocka, jedna karze dodawac
> kapuste, a druga nie, ja nie dodaje, moja Babcia dodawala, ale dwa
> zabjki czosnku bardzo dobrze rosolowi robia!
Raczej w moim wypadku chyba nie, bo skrzyzowalam troche przepis na
rosol z przepisem na francuska "poule au pot", i dodalam kilka
gozdzikow. Czosnek mi do tego wiec nie bardzo pasuje.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-21 13:48:24
Temat: Re: Definicja wloszczyznyEwa (siostra Ani) N. schrieb:
> Le samedi 21 octobre 2006 ŕ 15:37:59, dans
<w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
>>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>>> wloszczyzne.
>
>> Wg. jakiej szkoły?
>
> A czy istnieja szkoly w tej materii ? Wszedzie wloszczyzna sie wydaje
> czyms ewidentnym... stad moj problem.
>
>
>>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>>> zostalo usuniete w 2003.
>
>> Ależ skąd?!
>
> http://minilien.com/?E28RupnGpS
>
nie zostało usunięte, tylko wloszczyzna pewnie usunięta. Idź po tym sznurku
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82oszczyzna
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-10-21 13:50:42
Temat: Re: Definicja wloszczyznyIn article <8425126676$20061021154307@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le samedi 21 octobre 2006 ŕ 15:37:59, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
> >> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
> >> wloszczyzne.
>
> > Wg. jakiej szkoły?
>
> A czy istnieja szkoly w tej materii ? Wszedzie wloszczyzna sie wydaje
> czyms ewidentnym... stad moj problem.
>
>
> >> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
> >> zostalo usuniete w 2003.
>
> > Ależ skąd?!
>
> http://minilien.com/?E28RupnGpS
Czytaj uważnie. Usunięto zawartość strony "Wloszczyzna" nie "Włoszczyzna"
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |