« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-02 09:41:37
Temat: Dlaczego ciasto krzywo rosnie?Murzynek - w kwadratowej foremce, wyszedł w postaci Kilimandżaro!
Taka góra lekko spękana na środku! Co zrobic żeby takie ciasto wyrosło równo ???
pozdr. turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-02 09:50:35
Temat: Re: Dlaczego ciasto krzywo rosnie?
"turecky " <t...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:e379gh$1ei$1@inews.gazeta.pl...
> Murzynek - w kwadratowej foremce, wyszedł w postaci Kilimandżaro!
> Taka góra lekko spękana na środku! Co zrobic żeby takie ciasto wyrosło
> równo ???
>
> pozdr. turecky
Zbyt gorący piekarnik, zapieczona skórka z boków nie pozwoliła na wzrost,
zaś mniej nagrzany środek został wysoko wypchnięty i popękał pod ciśnieniem.
Sprawdzić termometr w piekarniku lub obniżyć temperaturę w/g jego wskazań.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-02 09:54:32
Temat: Re: Dlaczego ciasto krzywo rosnie?Cześć
Przy wylewanych zwartych ciastah trzeba zawsze rozprowadzić mase łopatka na
boki, wylanie i samowyrównanie sie ciasta to ułuda. W babce na przykład
którą sie piecze bez tego środka w formie, tez sie tak dzieje i robię zawsze
dołek w srodku a i tak potem jest troche górzyste.
Katarzyna
Użytkownik "turecky " <t...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:e379gh$1ei$1@inews.gazeta.pl...
> Murzynek - w kwadratowej foremce, wyszedł w postaci Kilimandżaro!
> Taka góra lekko spękana na środku! Co zrobic żeby takie ciasto wyrosło
równo ???
>
> pozdr. turecky
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-02 21:59:58
Temat: Re: Dlaczego ciasto krzywo rosnie?turecky wrote:
> Murzynek - w kwadratowej foremce, wyszedł w postaci Kilimandżaro!
> Taka góra lekko spękana na środku! Co zrobic żeby takie ciasto wyrosło równo ???
>
> pozdr. turecky
>
Jesli w przepisie jest soda, ciasto zawsze urosnie z gorka. Przewaznie
ciasta z soda pieke w formie z kominkiem, co zapobiega gorce na srodku.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |