| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-02 08:49:06
Temat: "Sucha" salatkaWitam!
Po wielu perypetiach z majonezem udalo mi sie opracowac wreszcie jako
taka recepture robienia i wychodzi calkiem niezly, ale... Moze ktos ma
pomysl co zrobic, zeby salatka, typu: tunczyk w sosie wlasnym z puszki +
ryz/makaron + majonez wlasnej roboty + sol, pieprz + dodatki
(wybiorczo z listy: cebulka, szczypiorek, czasem ananas, papryka
kolorowa), nie byla sucha? Im wiecej oleju w majonezie tym jest bardziej
gesty. Dodawanie samego oleju do salatki robi ja tlusta potwornie.
Probowalam z mlekiem, ale wtedy robi sie taka zupelnie nijaka w smaku.
Jeszcze mam w planach proby z jogurtem i ze smietana, ale moze ktos juz
rozwiazal ten problem i nie musze eksperymentowac?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
--
Agnieszka + Marcin + Tula The Cat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-02 09:32:13
Temat: Re: "Sucha" salatka
"Agnieszka" <a...@b...org.nospam> wrote in message
news:21jji3-e76.ln1@scarlet.sby.abo.fi...
> Witam!
> Po wielu perypetiach z majonezem udalo mi sie opracowac wreszcie jako
> taka recepture robienia i wychodzi calkiem niezly, ale... Moze ktos ma
> pomysl co zrobic, zeby salatka, typu: tunczyk w sosie wlasnym z puszki +
> ryz/makaron + majonez wlasnej roboty + sol, pieprz + dodatki
> (wybiorczo z listy: cebulka, szczypiorek, czasem ananas, papryka
> kolorowa), nie byla sucha? Im wiecej oleju w majonezie tym jest bardziej
> gesty. Dodawanie samego oleju do salatki robi ja tlusta potwornie.
> Probowalam z mlekiem, ale wtedy robi sie taka zupelnie nijaka w smaku.
> Jeszcze mam w planach proby z jogurtem i ze smietana, ale moze ktos juz
> rozwiazal ten problem i nie musze eksperymentowac?
> Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
>
> --
> Agnieszka + Marcin + Tula The Cat
Ryż na sypko, tuńczyk w sosie własnym, groszek i kukurydza z puszki +
częściowo ich zalewy, majonez...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-02 09:59:30
Temat: Re: "Sucha" salatkaCześć
Ja mieszam zawsze majonez z mlekiem i do tego dodaje przyprawy a potem
wlewam do sałatki.
Jeśli jest za sucha to dolewam mleka lub śmietany, zalezy co mam i do jakiej
sałatki mi pasuje.
Zwykle sałatki na gotowanych jarzynach i makaronowe po na przykład odstanej
nocy wymagaja domiesznia czegoś mokrego.To normalne.
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-02 10:12:29
Temat: Re: "Sucha" salatka
"Katarzyna" <k...@w...pl> wrote in message
news:e37at5$jr9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Cześć
> Ja mieszam zawsze majonez z mlekiem i do tego dodaje przyprawy a potem
> wlewam do sałatki.
> Jeśli jest za sucha to dolewam mleka lub śmietany, zalezy co mam i do
> jakiej
> sałatki mi pasuje.
> Zwykle sałatki na gotowanych jarzynach i makaronowe po na przykład
> odstanej
> nocy wymagaja domiesznia czegoś mokrego.To normalne.
> Katarzyna
Lepiej ryż lekko rozkleić niż zrobić zbyt sypki, który pochłonie więcej
"soków' z sałatki.
Porady Marudy: ryż gotować w dużej ilości wody do miękkosci, gdy gotowy
odcedzić na sitku, dawać tuńczyka w oleju, a nie w sosie własnym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-06 22:17:40
Temat: Re: "Sucha" salatka
Użytkownik "Agnieszka" <a...@b...org.nospam> napisał w wiadomości
news:21jji3-e76.ln1@scarlet.sby.abo.fi...
> Witam!
> Po wielu perypetiach z majonezem udalo mi sie opracowac wreszcie jako
> taka recepture robienia i wychodzi calkiem niezly, ale... Moze ktos ma
> pomysl co zrobic, zeby salatka, typu: tunczyk w sosie wlasnym z puszki +
> ryz/makaron + majonez wlasnej roboty + sol, pieprz + dodatki
> (wybiorczo z listy: cebulka, szczypiorek, czasem ananas, papryka
> kolorowa), nie byla sucha? Im wiecej oleju w majonezie tym jest bardziej
> gesty. Dodawanie samego oleju do salatki robi ja tlusta potwornie.
> Probowalam z mlekiem, ale wtedy robi sie taka zupelnie nijaka w smaku.
> Jeszcze mam w planach proby z jogurtem i ze smietana, ale moze ktos juz
> rozwiazal ten problem i nie musze eksperymentowac?
> Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
>
> --
> Agnieszka + Marcin + Tula The Cat
Nigdy nie robię sałatek z samym majonezem, bo - tak, jak napisałaś - są
suche i raczej tłuste. Zawsze mieszam majonez z jogurtem naturalnym i gorąco
polecam tą metodę - taki sos jest mniej mdły i lżejszy. Wagowo to nie wiem,
ale na pewno kalorycznie ;o)
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |