| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-10-27 21:13:48
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?No ludzie, żadnej właściwej odpowiedzi na postawione pytanie. Człowiek
nie może jechać na chwilę na urlop, bo przecież nikt nie odpowie :-).
A więc udzielam.
Odpowiedź jest na podstawie spostrzeżeń poczynionych przez Sanepid
podczas kontroli różnych restauracji typu fast food.
Taki kebab musi najpierw zostać wypieczony, a więc to mięso pichci się
tam dość długo, a później po wypieczeniu jest podgrzewany przez nie
wiadomo jaką ilość razy. O ile z wierzchu temperatura jest wysoka i to
się dezynfekuje, to w środku może nie być już wysoka (wtedy się
rozwijają bakterie), a poza tym restauratorzy oszczędzają na gazie
(albo innym ogrzewaniu) i ta temperatura wcale nie musi być wysoka -
byle by podgrzać. Bakterie rozkwitają. Wszystko zależy teraz od tego,
jak długo to mięso jest wykorzystywane, a więc jak duży jest obrót w
takiej restauracji i czy restauracja dba o zdrowie swoich klientów.
Jeśli mięso jest używane długo, to prawdopodobieństwo zepsucia jest
większe.
A najgorsze jest to, że podpsutego i przypieczonego w ten sposób mięsa
nie sposób rozpoznać smakiem. Wręcz odwrotnie - podpsute może być
smaczniejsze, na wzór skruszenia mięsa...
I przykład z życia codziennego - mój kolega kupił sobie kebaba, a ja
nie, bo już o tych kebabach wiedziałem. Tą historię mu oczywiście
opowiedziałem, ale się nie posłuchał, i tak kupił. Skończyło się na
jednym dniu ostrych wymiotów. Ale przeżył - dodam dla pocieszenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-10-28 08:43:42
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?Moje posty się nie pojawiają, nie wiem czemu, więc próbuję jeszcze
raz.
To, co opisuję, zostało oparte na wynikach kontroli sanepidu w fast
foodach.
Szczególnie kebaby zostały "zjechane" podczas tej kontroli.
Chodzi o to, że taki kebab. gdy się piecze (tzn. mięso), to
temperatura zabijająca bakterie jest po wierzchu, niekoniecznie w
środku. Później mięso jest podgrzewane (wiele razy), niekoniecznie do
temperatury zabijającej bakterie (ze względów oszczędnościowych
oczywiście). A w takiej temperaturze, to bakterie błyskawicznie się
namnażają. Gdzieś w tym mięsie zapanuje temperatura idealna do rozwoju
bakterii.
Najgorsze jest to, że takiego zepsutego mięsa nie sposób rozpoznać
smakiem, a właściwie to popsute smakuje lepiej, na wzór kruszenia
mięsa...
Tak więc w fast foodach, które mają mały obrót lub nadmiernie
oszczędzają na podgrzewaniu, można się struć mięsem z bakteriami.
Na koniec historia z życia wzięta. Mój kolega kupił sobie kebab, mimo
moich ostrzeżeń, bo już wtedy wiedziałem o tym wiedziałem. Skończyło
się na jednym dniu wymiotów, ale przeżył - dodam dla pocieszenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-10-28 09:49:50
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?Kebab jest tylko 1 z Jagnieciny !
To tak jak ktos je mielone mieso z kurczaka wypelnione maka i mowi ze
to szynka ;)
Niestety jakby dawali w Polsce oryginalnego kebaba to nikt by tego nie
jadl bo Polacy jagnieciny nie lubia.
W Polsce jadlem kebaby w roznych miejscach i mieso w nich to
przewaznie:
Scinki z drobiu
Scinki z miesa wolowo wieprzowego.
Czy to jest zdrowe ? na pewno nie mniej niz ''wedlina'' w marketach i
wiekszosci masarniach gdzie szynka
ma czerwony kolor.
Problem tylko jest jeden ze mieso do produkcji kebabow czesto nie jest
poddane dostatecznej obrobce cieplnej
szczegolnie w wypadku duzego ruchy gdzie scina sie mieso szybko i
kladzie czesto pol surowe na bule.
Mieso jest z roznych zrodel w wypadku gdy jest skazone jakims
pasozytem i niedostatecznie ''wypieczone'' pasozyt nie gine i
przedostaje sie do organizmu czlowieka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-10-28 17:07:03
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?p...@i...pl pisze:
> Kebab jest tylko 1 z Jagnieciny !
> To tak jak ktos je mielone mieso z kurczaka wypelnione maka i mowi ze
> to szynka ;)
> Niestety jakby dawali w Polsce oryginalnego kebaba to nikt by tego nie
> jadl bo Polacy jagnieciny nie lubia.
Nie wszyscy. Mów za siebie.
> W Polsce jadlem kebaby w roznych miejscach i mieso w nich to
> przewaznie:
> Scinki z drobiu
> Scinki z miesa wolowo wieprzowego.
Z dodatkiem bu?ki tartej, pani9eru i kilku innych rzeczy
> Problem tylko jest jeden ze mieso do produkcji kebabow czesto nie jest
> poddane dostatecznej obrobce cieplnej
> szczegolnie w wypadku duzego ruchy gdzie scina sie mieso szybko i
> kladzie czesto pol surowe na bule.
Tatarem jeszcze sie; nikt nie otru? a jest przeciez. z surowego mie;sa
> Mieso jest z roznych zrodel w wypadku gdy jest skazone jakims
> pasozytem i niedostatecznie ''wypieczone'' pasozyt nie gine i
> przedostaje sie do organizmu czlowieka.
>
Przy za?oz.eniu z.e wielkie sieci nie badaja; mie;sa to juz. sie; boje; jes'c' w
mac donaldzie kfc czy doner istanbul i inne...
Pozdrawiam
Leszek Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-10-29 12:31:46
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?> tak sie zastanawiam... przeciez kebab to bułka, mięso (przewaznie
> cielęcina) i zdrowe surówki. Dlaczego więc jest niezdrowy?
Rozpisalem kiedys kebaba w programie zywieniowym (bialka, tluszcze,
witaminki, mikroskaldniki itp). Wnioski : jak wezmiesz kebaba z mala iloscia
sosu i miesem drobiowym to "jest zdrowy". W kazdym innym przypadku
(wieprzowina, tona sosu majonezowato/musztardowego) to niezdrowa bomba
kaloryczna.
Tu jest watek ktory kiedys pociagnalem
http://groups.google.pl/group/pl.regionalne.szczecin
/browse_thread/thread/54d30f60d57c6c6f/256c544f83694
c09?hl=pl&q=fantom+kebab&lnk=ol&
I nie liczac tego, ze do niektorych nie przemawiaja fakty to mozna tam
zerknac na niektore liczby itp.
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-10-29 12:37:05
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?> tak sie zastanawiam... przeciez kebab to bułka, mięso (przewaznie
> cielęcina) i zdrowe surówki. Dlaczego więc jest niezdrowy?
Tak swoja droga jak juz jesc (mniam) to nie takiego tureckiego cietego z
jednej rozpuszcznej paly miesa a z normalnych kawalkow miesa. Moze mniej
"tradycejnie" ale to przynajmniej 90 % miesa. A w tych drugich to ... mam
znajomego co to produkuje - nie radze nikomu. Tableka E sie konczy
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-10-29 15:28:38
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?> Rozpisalem kiedys kebaba w programie zywieniowym (bialka, tluszcze,
> witaminki, mikroskaldniki itp). Wnioski : jak wezmiesz kebaba z mala
> iloscia sosu i miesem drobiowym to "jest zdrowy". W kazdym innym przypadku
> (wieprzowina, tona sosu majonezowato/musztardowego) to niezdrowa bomba
> kaloryczna.
a co niezdrowego widzisz w wieprzownie? (przynajmniej tej krajowej a nie
chińskiej),
bo jeśli idzie o kurczaki to rynek jest zapchany genetycznie modyfikowanymi,
a o genetycznie mogyfikowanej wieprzowinie jeszcze nie słyszałem (no, ale
czasem karmią ją genetycznie modyfikowaną soją, czy kukurydzą:O(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-10-29 20:23:31
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?gargamel wrote:
> a co niezdrowego widzisz w wieprzownie? (przynajmniej tej krajowej a
> nie chińskiej),
> bo jeśli idzie o kurczaki to rynek jest zapchany genetycznie
> modyfikowanymi, a o genetycznie mogyfikowanej wieprzowinie jeszcze
> nie słyszałem (no, ale czasem karmią ją genetycznie modyfikowaną
> soją, czy kukurydzą:O(
Masz jakąś paranoję na punkcie genetycznie modyfikowanej żywności ?
Ja rozumiem, że faszerowanie antybiotykami czy inną chemią jest
niezdrowe, ale co ma do tego modyfikowanie genetyczne ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2008-10-29 21:07:44
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?gargamel wrote:
> a co niezdrowego widzisz w wieprzownie?
każde jedno badanie statystyczne, które weźmiesz do ręki stwierdza
jednoznacznie:
Jedzenie mięsa jest główną przyczyną chorób nowotworowych i układu krążenia.
przejrzyj MedLine. I nie, to nie ma nic wspólnego z modyfikacjami
genetycznymi.
ps. drobiu też to dotyczy
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2008-10-29 21:52:55
Temat: Re: Dlaczego kebab jest niezdrowy?"
>
> Z dodatkiem bu?ki tartej, pani9eru i kilku innych rzeczy
"
O czym ty piszesz ?
Ty widziles kiedykolwiek na oczy i miales w ustach Kebaba z Tureckiej
knajpy ?
Ale nie Tureckiej z nazwy tylko takiej prawdziwej z turkami ktorzy sa
praktykujacymi muzulmanami ?
Kebab przygotowany jest dzien wczesniej lub w ten sam dzien ze swiezego
miesa i takowe jest podgrzewane na grillu.
Tak powinien wygladac :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/D
oner_kebap_Istanbul_20071026.JPG
Jesli wyglada tak jak ten to omijaj z daleka bo ten ma pewnie i bulke
tarta w srodku i wiele innych niespodzianek:
http://nazarfrites.com/francais/images/doner/doner2.
jpg
http://www.sydneykebab.com.au/doner.jpg
Nie znam w polsce ani jednego miejsca w ktorym mozna by kupic Doner
Kebab za to polecam Berlin gdzie zjesc mozna to cudo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |