| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-12 09:14:33
Temat: Do Herbatki, choc moze nie tylko - w sprawie krolikaHerbatko, opisywalas ostatnio rague(?) z krolika i przy okazji wspomnialas
cos o smazonym kroliku. W pewnym sklepie lezy troche czesci z tego
zwierzatka i mam ochote zrobic cos szybkiego i prostego - a do tego mieska
jeszcze sie nie zabieralem.
Jezeli masz (macie) inne przepisy, to wdzieczny bede za podzielenie sie
nimi.
Z gory dzieki
GP
mailto:G...@c...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-12 19:39:52
Temat: Re: Do Herbatki, choc moze nie tylko - w sprawie krolikanews.chip.pl wrote in message <3...@n...vogel.pl>...
>Herbatko, opisywalas ostatnio rague(?) z krolika i przy okazji wspomnialas
>cos o smazonym kroliku. (ciach)
>Jezeli masz (macie) inne przepisy, to wdzieczny bede za podzielenie sie
>nimi.
>
>Z gory dzieki
>GP
Kurcze o króliku to ja mogę długo, bo twarda jestem i nic mnie futrzak nie
wzrusza tymi swoimi ślepkami Zajadam chętnie i często. Jeśli ma być smażony
to najprościej jest podzielonego na porcje posolonego królika usmażyć na
maśle z dodatkiem oliwy z oliwek na rumiano a nastęnie dodać rozmaryn i
podlać odrobinę białym wytrawnym winem. Gdy mięsko zmięknie dodajemy
śmietanki. Super jest też królik sote z czosnkiem. Na oliwie podsmażamy na
rumiano małe kawałki królika, nastęnie solimy, posypujemy pieprzem i
suszonym tymiankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym. Smażymy stale
mieszając, tak żeby się mięsko ładnie zrumieniło a przyprawy zbytnio nie
przywarły. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki
wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny (to się zdaje się
nazywa gremolada - włoski wynalazek oczywiście). Mniam. Mamy również
wszelkie kombinacje smażonego królika z sosikami i królika pieczonego. Ale
to już inna bajka i na inne spotkanie :-)
Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |