| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-01 10:13:30
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
news:Pine.LNX.4.61.0609011158180.23525@ash.uhc.com.p
l...
> On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>
>>
>> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
>> news:Pine.LNX.4.61.0609010837230.348@ash.uhc.com.pl.
..
>>> On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>>>
>>>>
>>>> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale
>>>> zjadać
>>>> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
>>>> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
>>>
>>> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
>>> kabaczkow.
>>
>> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
>
> Leczo i lecso to ma byc to samo.
> Jesli wrzucasz inne warzywa to wtedy nazywasz to ragu (pisowni nie
> jestem pewien).
Wiem jak się pisze, ale prawdziwa polska nazwa to bigos z cukini
(kabaczków), bo nie musi to być kabaczek Zuccino, ale dowolny inny - byle
młody, ale dynia jako dodatek też jest dobra, co wielokrotnie wypróbowałem.
Podobnie można zrobić / dodać patison jak i oberżynę, zwaną bakłażanem lub
gruszką miłosną (tutaj nie mogłem sprawdzić czy od wzmacniania, czy od
kształtu) bo gdy jadałem byle dostatecznie młody, aby różnic nie czuć. Muszę
teraz sprawdzić)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-01 10:15:26
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
news:Pine.LNX.4.61.0609011200450.23525@ash.uhc.com.p
l...
> On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>>
>> Na początku lat 70 - wtedy, gdy pierwszy raz robilem tę potrawę nazywano
>> "bigos z cukini" i była to nazwa jak najbardziej prawidłowa, ale później,
>> chyba ze względu na zawartość papryki, przechrzczono na leczo...
>>
>
> Na wsi gdzie mieszkam, niektorzy ludzie na samochod osobowy mowia
> taksowka.
> Jest to tak samo mylace.
Masz gablotę (wozidło itd.)? Bigos znasz tylko z kapusty? To zajrzyj na
pl.rec.kuchnia dowiesz się, że istnieją inne bigosy, być może starsze, niż
ten z kapusty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-01 12:16:05
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Panslavista wrote:
> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
A po co psuć węgierskie potrawy?
Pozdrowienia,
Michał
--
Michał Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-01 12:47:03
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> wrote in message
news:9wVJg.90332$Eh1.17036@tornado.ohiordc.rr.com...
> Panslavista wrote:
>
>> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
>
> A po co psuć węgierskie potrawy?
Powstała kolejna..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-01 16:36:05
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl>
> > On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
> >>
> >> Na początku lat 70 - wtedy, gdy pierwszy raz robilem tę potrawę nazywano
> >> "bigos z cukini" i była to nazwa jak najbardziej prawidłowa, ale później,
> >> chyba ze względu na zawartość papryki, przechrzczono na leczo...
Już za to leczo zebrałeś cięgi.
;-)
> > Na wsi gdzie mieszkam, niektorzy ludzie na samochod osobowy mowia
> > taksowka.
> > Jest to tak samo mylace.
>
> Masz gablotę (wozidło itd.)? Bigos znasz tylko z kapusty? To zajrzyj na
> pl.rec.kuchnia dowiesz się, że istnieją inne bigosy, być może starsze, niż
> ten z kapusty.
Największy troll na pl.rec.kuchnia prowadzi reedukacje z bigosu?
:-)))
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-01 18:52:56
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Nie Zmieszany wrote:
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl>
>> > On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>> >>
>> >> Na początku lat 70 - wtedy, gdy pierwszy raz robilem tę potrawę
>> >> nazywano "bigos z cukini" i była to nazwa jak najbardziej prawidłowa,
>> >> ale później, chyba ze względu na zawartość papryki, przechrzczono na
>> >> leczo...
>
> Już za to leczo zebrałeś cięgi.
> ;-)
>
>> > Na wsi gdzie mieszkam, niektorzy ludzie na samochod osobowy mowia
>> > taksowka.
>> > Jest to tak samo mylace.
>>
>> Masz gablotę (wozidło itd.)? Bigos znasz tylko z kapusty? To zajrzyj na
>> pl.rec.kuchnia dowiesz się, że istnieją inne bigosy, być może starsze,
>> niż ten z kapusty.
>
> Największy troll na pl.rec.kuchnia prowadzi reedukacje z bigosu?
> :-)))
Nie przeceniaj Go. On tam robi za takiego co rozśmiesza.
No wiesz takiego ...
Nawet Go za to tam lubią!
--
Pozdrawiam
Dziadek 2
Używaj Linuksa. Bądź legalny.
Czytaj www.linux.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-01 21:00:42
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Janusz Czapski wrote:
> Po dźwięku. Popukać w nią trzeba :-)
> Pozdrawiam ;-)
> Janusz
Fakt, jakoś tak trzeba robić - popukać się w głowę, jak jest pusta to dzwoni
i oznacza że jest dojrzała :-D A może podrapać się w głowę a pukać w dynię,
jakoś tak
--
Pozdrawiam ciepło
Dziadek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |