Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
Date: Fri, 1 Sep 2006 12:13:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <ed919d$82m$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ed72q4$irf$1@inews.gazeta.pl> <ed75l4$3g2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<P...@a...uhc.com.pl>
<ed8lsq$63t$1@atlantis.news.tpi.pl>
<P...@a...uhc.com.pl>
NNTP-Posting-Host: abcz105.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1157105777 8278 83.6.241.105 (1 Sep 2006 10:16:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 1 Sep 2006 10:16:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-3, 2006-08-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:197800
Ukryj nagłówki
"Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
news:Pine.LNX.4.61.0609011158180.23525@ash.uhc.com.p
l...
> On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>
>>
>> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
>> news:Pine.LNX.4.61.0609010837230.348@ash.uhc.com.pl.
..
>>> On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>>>
>>>>
>>>> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale
>>>> zjadać
>>>> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
>>>> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
>>>
>>> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
>>> kabaczkow.
>>
>> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
>
> Leczo i lecso to ma byc to samo.
> Jesli wrzucasz inne warzywa to wtedy nazywasz to ragu (pisowni nie
> jestem pewien).
Wiem jak się pisze, ale prawdziwa polska nazwa to bigos z cukini
(kabaczków), bo nie musi to być kabaczek Zuccino, ale dowolny inny - byle
młody, ale dynia jako dodatek też jest dobra, co wielokrotnie wypróbowałem.
Podobnie można zrobić / dodać patison jak i oberżynę, zwaną bakłażanem lub
gruszką miłosną (tutaj nie mogłem sprawdzić czy od wzmacniania, czy od
kształtu) bo gdy jadałem byle dostatecznie młody, aby różnic nie czuć. Muszę
teraz sprawdzić)...
|