| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-17 12:07:34
Temat: Dzik ?
Moja druga połówka, która raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a
zajadała się dziczyzną pod wszelka postacia na balu myśliwskim ostatnio
zakupiła mięso mrożone z dzika w kawałeczkach -pokrojonego jak na
gulasz
Pomózcie proszęm o ja jako ta lubiąca kulinarne ekpserymnety i usilnie
go do nich przekonując co jakiś czas coś przyrządzając innego niż
schabowy z zasmażaną kapustą i tym razem chciałabym nie zawieść własnego
poczucia że czasami mi się coś udaje no i nie zawieśc mojego męża.
Myśle że powinnam ją obłożyć jakimś warzywami solą i innymi przyprawami
a potem podsmażyć i udusić ale tak za bardzo nie jestem co do tego
pewna. Zanim zacznę kulinarne eksperymenty podrzuććie jakis dobry
przepis - plis
z podziekowaniami i wiosennymi pozdrówkami Aniab
Tak a' propos IDZIE WIOSNA I WIOSENNE GRILOWANIE ALE WCZESNIEJ
OCZYWIŚCIE WIELKANOC !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-17 14:26:24
Temat: Re: Dzik - pieczeńWitam.
Wprawdzie nie uchodzę za autorytet w dziedzinie kuchennych rzeczy niemniej
postaram się zachęcić do zrobienia "klopsa" - pieczeni. Mięso mielone może
być dowolne ja robiłem z dzika. Tak więc do dzieła. Na wstępie wspomnę, że
można taką pieczeń dowolnie wzbogacić dowolnie ja do środka wsadziłem
usmażone pieczarki ówcześnie doprawione ( sól, pieprz i podlane odrobiną
wina) można też wsadzić do środka kosteczki żółtego sera kwestia gustu. No
ale do rzeczy. Na ok. 60 dag mięsa potrzebujemy jedną czerstwą bułkę, którą
moczymy w wodzie i odsączamy . Następnie siekamy cebulkę ( sztuk jedna -
średnia) . Następnie mięso, cebulka, jedno jajko wędruje do miseczki gdzie
dodajemy łyżkę musztardy i dwie oliwy. Do smaku dodajemy pieprz i sól.
Dodajemy wystudzone pieczarki i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy mamy
wyrobioną masę wkładamy ją do formy ( taka jak na babkę) i pieczemy w temp
ok. 180 C przez ok. godzinkę.
Na koniec chce podać trzy warianty podania tej potrawy:
1 Kroimy plaster lub dwa i podajemy to z ugotowaną kaszą gryczaną a na
dodatek ogórek kiszony ( rewelacja )
2 Dorabiamy sos ( myśliwski lub biały) i podajemy plastry z sosem i co sobie
wymyślimy ( wersja delikatniejsza - sos biały )
3 Wyrobioną masę wsadzamy do brytfanny i pieczemy ok. 40 min następnie
dorzucamy do niej np. pokrojony boczek wędzony i warzywa. Całość polewamy
bulionem wołowym. Pieczemy dalej.
Naturalnie wariantów tej potrawy może być tyle ilu kucharzy.
Polecam bardzo smaczne .
PS Co do mięsa czy powinno być "bejcowane". W tym przypadku wydaje mi się,
że nie ma takiej potrzeby. Niemniej jeżeli będzie zapotrzebowanie możemy
wymienić poglądy dotyczące " bejcowania"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-17 17:06:10
Temat: Re: Dzik ?Użytkownik "aniab" <a...@p...pulawy.pl> napisał w wiadomości
news:3E75BA86.D65BF08C@poczta.pulawy.pl...
> zakupiła mięso mrożone z dzika w kawałeczkach -pokrojonego jak na
> gulasz
> Myśle że powinnam ją obłożyć jakimś warzywami solą i innymi przyprawami
> a potem podsmażyć i udusić ale tak za bardzo nie jestem co do tego
> pewna. Zanim zacznę kulinarne eksperymenty podrzuććie jakis dobry
> przepis - plis
Mysle, ze Twoj pomysl z gulaszem jest dobry (jesli mieso nie pochodzi ze
zbyt starej sztuki). Cos podobnego zamiescilem na mojej stronie o kuchni
mysliwskiej www.marbo.agnet.pl . Zapraszam!
Marian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 09:36:50
Temat: Re: Dzik ?Marian <m...@o...pl> napisał(a):
> Mysle, ze Twoj pomysl z gulaszem jest dobry (jesli
mieso
> nie pochodzi ze zbyt starej sztuki). Cos podobnego
> zamiescilem na mojej stronie o kuchni mysliwskiej
> www.marbo.agnet.pl . Zapraszam! Marian
Bardzo sympatyczna strona. I przepisy ciekawe. Slowa
uznania, Marianie:)
Iris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |