Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dzik ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dzik ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-17 12:07:34

Temat: Dzik ?
Od: aniab <a...@p...pulawy.pl> szukaj wiadomości tego autora



Moja druga połówka, która raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a
zajadała się dziczyzną pod wszelka postacia na balu myśliwskim ostatnio
zakupiła mięso mrożone z dzika w kawałeczkach -pokrojonego jak na
gulasz
Pomózcie proszęm o ja jako ta lubiąca kulinarne ekpserymnety i usilnie
go do nich przekonując co jakiś czas coś przyrządzając innego niż
schabowy z zasmażaną kapustą i tym razem chciałabym nie zawieść własnego
poczucia że czasami mi się coś udaje no i nie zawieśc mojego męża.
Myśle że powinnam ją obłożyć jakimś warzywami solą i innymi przyprawami
a potem podsmażyć i udusić ale tak za bardzo nie jestem co do tego
pewna. Zanim zacznę kulinarne eksperymenty podrzuććie jakis dobry
przepis - plis
z podziekowaniami i wiosennymi pozdrówkami Aniab
Tak a' propos IDZIE WIOSNA I WIOSENNE GRILOWANIE ALE WCZESNIEJ
OCZYWIŚCIE WIELKANOC !!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-17 14:26:24

Temat: Re: Dzik - pieczeń
Od: "norbix" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Wprawdzie nie uchodzę za autorytet w dziedzinie kuchennych rzeczy niemniej
postaram się zachęcić do zrobienia "klopsa" - pieczeni. Mięso mielone może
być dowolne ja robiłem z dzika. Tak więc do dzieła. Na wstępie wspomnę, że
można taką pieczeń dowolnie wzbogacić dowolnie ja do środka wsadziłem
usmażone pieczarki ówcześnie doprawione ( sól, pieprz i podlane odrobiną
wina) można też wsadzić do środka kosteczki żółtego sera kwestia gustu. No
ale do rzeczy. Na ok. 60 dag mięsa potrzebujemy jedną czerstwą bułkę, którą
moczymy w wodzie i odsączamy . Następnie siekamy cebulkę ( sztuk jedna -
średnia) . Następnie mięso, cebulka, jedno jajko wędruje do miseczki gdzie
dodajemy łyżkę musztardy i dwie oliwy. Do smaku dodajemy pieprz i sól.
Dodajemy wystudzone pieczarki i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy mamy
wyrobioną masę wkładamy ją do formy ( taka jak na babkę) i pieczemy w temp
ok. 180 C przez ok. godzinkę.
Na koniec chce podać trzy warianty podania tej potrawy:
1 Kroimy plaster lub dwa i podajemy to z ugotowaną kaszą gryczaną a na
dodatek ogórek kiszony ( rewelacja )
2 Dorabiamy sos ( myśliwski lub biały) i podajemy plastry z sosem i co sobie
wymyślimy ( wersja delikatniejsza - sos biały )
3 Wyrobioną masę wsadzamy do brytfanny i pieczemy ok. 40 min następnie
dorzucamy do niej np. pokrojony boczek wędzony i warzywa. Całość polewamy
bulionem wołowym. Pieczemy dalej.

Naturalnie wariantów tej potrawy może być tyle ilu kucharzy.
Polecam bardzo smaczne .
PS Co do mięsa czy powinno być "bejcowane". W tym przypadku wydaje mi się,
że nie ma takiej potrzeby. Niemniej jeżeli będzie zapotrzebowanie możemy
wymienić poglądy dotyczące " bejcowania"



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-17 17:06:10

Temat: Re: Dzik ?
Od: "Marian" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "aniab" <a...@p...pulawy.pl> napisał w wiadomości
news:3E75BA86.D65BF08C@poczta.pulawy.pl...

> zakupiła mięso mrożone z dzika w kawałeczkach -pokrojonego jak na
> gulasz
> Myśle że powinnam ją obłożyć jakimś warzywami solą i innymi przyprawami
> a potem podsmażyć i udusić ale tak za bardzo nie jestem co do tego
> pewna. Zanim zacznę kulinarne eksperymenty podrzuććie jakis dobry
> przepis - plis

Mysle, ze Twoj pomysl z gulaszem jest dobry (jesli mieso nie pochodzi ze
zbyt starej sztuki). Cos podobnego zamiescilem na mojej stronie o kuchni
mysliwskiej www.marbo.agnet.pl . Zapraszam!
Marian


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 09:36:50

Temat: Re: Dzik ?
Od: "Iris" <i...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marian <m...@o...pl> napisał(a):
> Mysle, ze Twoj pomysl z gulaszem jest dobry (jesli
mieso
> nie pochodzi ze zbyt starej sztuki). Cos podobnego
> zamiescilem na mojej stronie o kuchni mysliwskiej
> www.marbo.agnet.pl . Zapraszam! Marian

Bardzo sympatyczna strona. I przepisy ciekawe. Slowa
uznania, Marianie:)

Iris




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

40 zabkow czosnku
Zielone piwo (dzis sw.Patryka)
krewetki
Czy ktoś może zna przepis na kurczaka a la KFC.
Czy dobry piekarnik wybrałem ? gorenje 50EP

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »