Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dziwne naleśniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dziwne naleśniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-21 11:34:40

Temat: Dziwne naleśniki
Od: v...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

Cześć
Nazywam się Monika i lubię sobie poczytać mniamuśne przepisy. Mam nadzieją, że
nie zostanę zaatakowana od razu na początku. Ciągle tylko widzę - archiwum,
google, itp. a ja wolę się spytać tu!
Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne, czasem
na amerykańskich filmach wcinają je na śniadanie. To są omlety z białek, że
takie grube, czy może insza inszość?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-21 11:41:40

Temat: Re: Dziwne naleśniki
Od: "slonko" <slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne,
czasem
> na amerykańskich filmach wcinają je na śniadanie. To są omlety z białek,
że
> takie grube, czy może insza inszość?
>

Przeczytaj post pt. 'Dobre sniadanie (na slodko)' - kilka linijek nizej.
Krysia podaje tam przepis na nie :)

--
Magda - Slonko (Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 11:48:44

Temat: Re: Dziwne naleśniki
Od: v...@w...pl szukaj wiadomości tego autora


> Przeczytaj post pt. 'Dobre sniadanie (na slodko)' - kilka linijek nizej.
> Krysia podaje tam przepis na nie :)
>
> --
> Magda - Slonko (Wroclaw)


O rany! Było tyle odpowiedzi, że nie doczytałam wszystkich. Moja wina!!
Dzięki za łagodne potraktowanie :)))))))

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 12:15:28

Temat: Re: Dziwne naleśniki
Od: v...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

> Cześć
> Nazywam się Monika i lubię sobie poczytać mniamuśne przepisy. Mam nadzieją,
że
> nie zostanę zaatakowana od razu na początku. Ciągle tylko widzę  - archiwum,
> google, itp. a ja wolę się spytać tu!
> Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne,
czasem
> na amerykańskich filmach wcinają je na śniadanie. To są omlety z białek, że
> takie grube, czy może insza inszość?

Ha! Po ciężkich próbach poszukiwawczych mam nawet 2 przepisy.
Podaję dla wszystkich, którym leci ślinka na te naleśniki:

Naleśniki
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki maślanki
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
Smażyk Knorra
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj na małych obrotach. Patelnia
najlepiej teflonowa spryskana delikatnie Smażykiem. Smażyć na średnim ogniu na
złoty kolor.
Smacznego.

Puszyste pancakes

2 szklanki maki
2 lyzki cukru
2 jajka
szczypta soli
2 lyzki proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
5 lyzek kwasnej smietany
4 lyzki roztopionego masla

Wymieszac suche skladniki w duzej misce. Rozbic jajka z mlekiem i smietana.
Dodac do suchych skladnikow mieszajac, dodac maslo i dobrze wymieszac. Smazyc
na natluszczonej patelni, podawac cieple z syropem klonowym (moze byc
jakikolwiek slodki syrop, ktory lubisz).
Dobra miarka na jednego pancake to 1/4 szklanki, czyli okolo 4 lyzek. Ciasto z
reguly nie jest slodkie, po podaje sie z czyms slodkim. Moja rodzina bardzo
lubi pancakes podane ze smazonymi jablkami zamiast syropu.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 12:49:41

Temat: Re: Dziwne naleśniki
Od: "Ewa" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


. > 2 lyzki proszku do pieczenia
> 2 szklanki mleka
> 5 lyzek kwasnej smietany
> 4 lyzki roztopionego masla

Witaj, chyba dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 13:56:26

Temat: Re: Dziwne naleśniki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 21 Feb 2003 12:41:40 +0100, "slonko"
<slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> wrote:

>> Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne,
>czasem
>> na amerykańskich filmach wcinają je na śniadanie. To są omlety z białek,
>że
>> takie grube, czy może insza inszość?
>>
>
>Przeczytaj post pt. 'Dobre sniadanie (na slodko)' - kilka linijek nizej.
>Krysia podaje tam przepis na nie :)


ja tam zdaje sie o mleku nie napisalam ;(

pierz
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 15:39:42

Temat: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)
Od: "alla" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <v...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3a38.0000014a.3e560ecf@newsgate.onet.pl...
> Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne,
czasem

Witam!
A dzieki mojej babci, ktora to do II wojny mieszkala na dzisiejszej
Zachodniej Ukrainie, stosuje czesto ciasto gesciejsze od nalesnikowego do
smazenia tzw.chlebkow (to juz nazwa mojego syna jak dziecieciem byl:)
Robie ciasto i w nim maczam kromki czerstwego chleba.
Smaze na oleju. mozna je jesc:z keczupem, dzemem, mozna na gorace polozyc
cienki plaster sera zoltego itp...
"Chlebki" na 2 osoby
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
1 jajko
szczypta soli

Postepowac jak z ciastem nalesnikowym,
warunek:
nie moze ciasto splynac z chleba:)))

Do tego pije mleko, kakao bo tak mi smakuje.
Alla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-21 16:11:30

Temat: Re: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)
Od: b...@g...pl (Katarzyna Nowak) szukaj wiadomości tego autora

------ Wiadomość oryginalna ------
Od: alla <a...@t...pl>
Data: 2003-02-21 16:39
Temat: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)


> Witam!
> A dzieki mojej babci, ktora to do II wojny mieszkala na
dzisiejszej
> Zachodniej Ukrainie, stosuje czesto ciasto gesciejsze od
nalesnikowego do
> smazenia tzw.chlebkow (to juz nazwa mojego syna jak dziecieciem
byl:)
> Robie ciasto i w nim maczam kromki czerstwego chleba.
> Smaze na oleju. mozna je jesc:z keczupem, dzemem, mozna na gorace
polozyc
> cienki plaster sera zoltego itp...
> "Chlebki" na 2 osoby
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
> 1 jajko
> szczypta soli
>
> Postepowac jak z ciastem nalesnikowym,
> warunek:
> nie moze ciasto splynac z chleba:)))

To ejst fajny przepis. Ja dotad robilam tak: rozbeltalam w misce
mleko z jajkiem, maczalam w tym chleb tostowy i na patelnie.
rzekomo ma to nazwe french toast;-) I ja to lubie z konfiturami:-)


------------ R E K L A M A ------------
Wez udzial w konkursie Oracla!
http://www2.gazeta.pl/firma/0,42246,0.html
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co to takiego?
Kasza manna, gruba
Re: Wiosna idzie...czas na odchudzanie
Re: Wiosna idzie...czas na odchudzanie
Re: Nienawidzę TEGO jeść

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »