Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Fondue + sałatki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Fondue + sałatki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-30 10:04:00

Temat: Fondue + sałatki
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podsyłam Wam dwa interesujące przepisy na fondue, jakie na priva
dostałam od Roberta Piotrowicza. Robert ma czasem kłopoty z pocztą i
"oglądem" grup, więc za jego przyzwoleniem dzielę się z Wami tymi
recepturami, bo moim zdaniem są bardzo ciekawe.

Podsyłam też trzy przepisy na sałatki do fondue - kiedyś Robert
zaoprezentował listę kilku takich dodatków, ale przepisy były w jego
poście tylko dwa. Dziś - za jego zgodą - kontynuacja.

----------------------------------------------------
-----

Fondue serowe z makiem
----------------------


200g grojera,
200g srednio dojrzalej goudy,
200g ementalera,
300g wytrawnego wina bialego,
2 lyzeczki octu z bialego wina,
2 lyzki stolowe z maku,
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
2 lyzki stolowe wisniowki,
bialy pieprz.

Do naczynia natartego czosnkiem wlac wino. Po zagotowaniu dolac ocet,
porcjami dodawac ser krecac drewniana lyzka osemki (moje: chyba to
wazne). Make ziemniaczana rozdrobnic w wisniowce, wlac do fondue,
dodac mak. Zagotowac.

Do maczania podawac:
papryke biala, zolta, czerwona,
cebulki perlowe,
kukurydze (pikle)
ziemniaki ugotowane, pokrojone w kostke.
Dodatek: salata zielona z sosem vinegret.



Fondue serowe z rokietta
------------------------
(chyba jedyna salata ktora jest dobra na goraco)

600g sera leerdamer
300ml wytr wina bialego,
30-40g rokietty,
2 lyzeczki octu z bialego wina
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
2 lyzki stolowe sliwowicy,
bialy pieprz,
galka muszkatolowa.
Do zamaczania:
pieczarki, chleb slonecznikowy.
Robota jak wyzej.
Dodatki:
Salata polna z mango, salata rzymska z sardelami.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::

Sałatki do fondue:

Pomidorowa z bazylia
--------------------

5 lyzek stolowych orzeszkow pini,
750 g pomidorow,
1/2 swiezego ogorka,
150g sera mozzarella,
4 szalotki,
3 lyzki stolowe octu z czerwonego wina,
sol, pieprz,
2-3 lyzeczki ziarnistej musztardy,
1 lyzeczka slodkiej musztardy,
4 lyzki stolowe oliwy z oliwek,
kilka lisci salaty,
peczek swiezej bazylii

Orzeszki pini uprazyc na suchej teflonowej patelni na zloty kolor.
Przelozyc na talerz, zeby wystygly.
Pomidory i ogorek umyc, oczyscic i pokroic w plasterki. Ser mozzarella
odsaczyc i pokroic w plastry. Szalotki obrac i posiekac w drobna kostke.

Ocet wymieszac z obydwoma gatunkami musztardy, sola, pieprzem, szlotka.
Stopniowo wbijać oliwe.
Liscie salaty umyc i dobrze osuszyc z wody. Rozdzielic je potem na 4
talerze. Na lisciach salaty ulozyc w ksztalcie dachowek plastry
pomidorow, ogorka i sera. Calosc skropic sosem.
Bazylie oplukac, osuszyc, poobrywac listki. Udekorowac.


Z papryki i ananasa
-------------------

Salatka:
2 czerwone papryki,
2 zielone papryki,
1/2 malego ananasa,
1 mala cebula
Sos:
3 lyzki stolowe octu z bialego wina,
szczypta papryczki chili
sol, bialy pieprz
2 lyzeczki miodu,
5 lyzek stolowych oleju,
4 lyzki stolowe nasin dyni.

Kazda papryke podzielic na cztery czesci, usunac pestki i biale blonki.
Potem pokroic na kawalki *na jednego gryza*.
Ananasy pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Plastry obrac ze skorki i
powykrawac twardy srodek. Krazki pokroic na kawalki *na jednego gryza*.
Cebule pokroic w drobna kostke.
W duzej misce wymieszac ocet z chili, sola, pieprzem i miodem. Stopniowo
wbijac olej.
Przygotowane skladniki wlozyc do przyrzadzonego sosu i ostoznie
wymieszc. Porcje salatki posypac pestkami dyni.



Selerowo-ziemniaczana z kaparami
--------------------------------

250g malych ziemniakow (nie rozgotowujacych się),
sol
1/2 l rosolu z kury (instant)
1 glowka salaty,
1 seler naciowy,
150g mrozonego groszku,
3-4 lyzki stolowe octu z bialego wina,
bialy pieprz,
szczypta cukru,
2 lyzki stolowe majonezu,
70g kaparow,
10 polowek orzechow wloskich

Ziemniaki ugotowac w lupinach, obrac, pokroic w plastry.
Rosol zagotowac, wlozyc do niego ziemniaki i odstawic do ostygniecia.
Salate umyc, osuszyc, seler pokroic w plastry. Zielone liscie selera
odlozyc na bok.
W niewilkiej ilosci osolonej wody pogotowac ok. 5 min groszek, wylac na
sito, osaczyc.
Dno salaterki wylozyc liscmi salaty. Ziemniaki wymieszac z selerem i
groszkiem.
Ocet, troche soli, pieprzu i cukru wymieszac z majonezem na jednolity
sos. Sos razem z kaparami polaczyc z salatka. Przelozyc ja na liscie
salaty do salaterki.
Posiekac liscie selera i orzechy, posypac salatke.
----------------------------------------------------
------

Tyle przepisy Roberta - a ja dodam, że ślinka mi cieknie, gdy o tym
czytam. :))))))))

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co z kaszy jaglanej??
rogaliki Babuni
zupka sojowa
kasza
Re: sie mie lniane przypomnialo...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »