Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Frytki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Frytki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-05-19 06:43:02

Temat: Frytki
Od: "Jackare" <...@s...de.pl> szukaj wiadomości tego autora

Miałem okazję niedawno być w Belgii i jeść prawdziwe frytki. Normalnie mniód
malina - nasze czy inne euroamerykańskie podróby na oleju się nie umywają do
oryginału.
--
Jackare

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-05-19 06:49:22

Temat: Re: Frytki
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <gutkvc$inb$1@nemesis.news.neostrada.pl>,
"Jackare" <...@s...de.pl> wrote:

> Miałem okazję niedawno być w Belgii

Naprawdę? Cóż, nie ty jeden.

> i jeść prawdziwe frytki. Normalnie mniód
> malina - nasze czy inne euroamerykańskie podróby na oleju się nie umywają do
> oryginału.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-05-19 09:00:11

Temat: Re: Frytki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 May 2009 08:43:02 +0200, Jackare napisał(a):

> Miałem okazję niedawno być w Belgii i jeść prawdziwe frytki.

Tam się je prawdziwą czekoladę, a nie frytki.

> Normalnie mniód
> malina - nasze czy inne euroamerykańskie podróby na oleju się nie umywają do
> oryginału.

A gdzie jest ów oryginał/wzorzec? W Sevres pod Paryżem? - musisz tam
spróbować...
:-D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-05-19 09:35:25

Temat: Re: Frytki
Od: "Catalyst" <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1iigqmmuwrebi.13rwtrvsuflbg.dlg@40tude.net...
> A gdzie jest ów oryginał/wzorzec? W Sevres pod Paryżem? - musisz tam
> spróbować...

Tak się składa, że Belgia jest "ojczyzną frytek" więc nie rozumiem, po co te
głupkowate komentarze.

Jak znajdę się w Belgii to frytki będą pierwszą rzeczą jakiej spróbuję

C

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-05-19 10:27:17

Temat: Re: Frytki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 May 2009 11:35:25 +0200, Catalyst napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1iigqmmuwrebi.13rwtrvsuflbg.dlg@40tude.net...
>> A gdzie jest ów oryginał/wzorzec? W Sevres pod Paryżem? - musisz tam
>> spróbować...
>
> Tak się składa, że Belgia jest "ojczyzną frytek" więc nie rozumiem, po co te
> głupkowate komentarze.

Dobre sobie - "ojczyzna frytek". To jakieś lokalne legendy i tyle.
Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu znane były od zarania ich
za-istnienia także i w naszej kuchni.

>
> Jak znajdę się w Belgii to frytki będą pierwszą rzeczą jakiej spróbuję
>

Słusznie: tam niewątpliwie wszystko jest inne, niż gdziekolwiek indziej. A
już cała tajemnica "inności" frytek w Belgii tkwi stricte w wieprzowym
smalcu, na którym się je tam smaży. Faktycznie, trzeba tam specjalnie
pojechać, można nawet wziąć własny smalec i ziemniaki - tam będa smakowac
zupełnie inaczej, niż w Polsce :D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-05-19 10:35:15

Temat: Re: Frytki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3magdwxzds5d$.121ciyl5tqm2g.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 May 2009 11:35:25 +0200, Catalyst napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:1iigqmmuwrebi.13rwtrvsuflbg.dlg@40tude.net...
> >> A gdzie jest ów oryginał/wzorzec? W Sevres pod Paryżem? - musisz tam
> >> spróbować...
> >
> > Tak się składa, że Belgia jest "ojczyzną frytek" więc nie rozumiem, po
co te
> > głupkowate komentarze.
>
> Dobre sobie - "ojczyzna frytek". To jakieś lokalne legendy i tyle.
> Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu znane były od zarania ich
> za-istnienia także i w naszej kuchni.
>
> >
> > Jak znajdę się w Belgii to frytki będą pierwszą rzeczą jakiej spróbuję
> >
>
> Słusznie: tam niewątpliwie wszystko jest inne, niż gdziekolwiek indziej. A
> już cała tajemnica "inności" frytek w Belgii tkwi stricte w wieprzowym
> smalcu, na którym się je tam smaży. Faktycznie, trzeba tam specjalnie
> pojechać, można nawet wziąć własny smalec i ziemniaki - tam będa smakowac
> zupełnie inaczej, niż w Polsce :D

Nie szanujesz koszernych. To obelga rzucona im prosto w.........


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-05-19 10:43:37

Temat: Re: Frytki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Catalyst pisze:
> Tak się składa, że Belgia jest "ojczyzną frytek" więc nie rozumiem, po
> co te głupkowate komentarze.

Spodziewałeś się w tym przypadku innego?

Co do frytek, to w ich ojczyźnie, w Antwerpii jest muzeum im poświęcone,
Frietkotmuseum, założone przez prof. historii sztuki z Royal Academy,
gdzie poza obrazami m.in. Jana Bosschaerta, Guillaume'a Bijla i innych
jest mnóstwo eksponatów poświęconych właśnie frytkom.
"Wzorcowe frytki" są smażone na wołowym łoju, ale i inną, niż stosowana
u nas technologią, odtworzoną z 1860 r., można to obejrzeć i skosztować
w tymże muzeum. I w wielu restauracjach belgijskich. W listopadzie w
Belgii obchodzą Tydzień Frytek.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-05-19 10:50:43

Temat: Re: Frytki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Słusznie: tam niewątpliwie wszystko jest inne, niż gdziekolwiek indziej. A
> już cała tajemnica "inności" frytek w Belgii tkwi stricte w wieprzowym
> smalcu, na którym się je tam smaży. Faktycznie, trzeba tam specjalnie
> pojechać, można nawet wziąć własny smalec i ziemniaki - tam będa smakowac
> zupełnie inaczej, niż w Polsce :D

Tradycyjnie więcej słowotoku, niż wiedzy.
Byłaś w Belgii i jadłaś je?

Otóż smaży się na wołowym łoju, a nie wieprzowym smalcu i inaczej, niż u
nas, w dwóch etapach i zróżnicowanej temperaturze. I smakują też inaczej.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-05-19 11:03:14

Temat: Re: Frytki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 May 2009 12:50:43 +0200, Bbjk napisał(a):

> Ikselka pisze:
>
>> Słusznie: tam niewątpliwie wszystko jest inne, niż gdziekolwiek indziej. A
>> już cała tajemnica "inności" frytek w Belgii tkwi stricte w wieprzowym
>> smalcu, na którym się je tam smaży. Faktycznie, trzeba tam specjalnie
>> pojechać, można nawet wziąć własny smalec i ziemniaki - tam będa smakowac
>> zupełnie inaczej, niż w Polsce :D
>
> Tradycyjnie więcej słowotoku, niż wiedzy.
> Byłaś w Belgii i jadłaś je?
>
> Otóż smaży się na wołowym łoju, a nie wieprzowym smalcu i inaczej, niż u
> nas, w dwóch etapach i zróżnicowanej temperaturze. I smakują też inaczej.

I oczywiście jest to tak wileka sztuka, że nie do odtworzenia w żadnym
innym miejscu, jak niegdyś chińskie porcynele :->

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-05-19 11:07:07

Temat: Re: Frytki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 May 2009 12:50:43 +0200, Bbjk napisał(a):

> Ikselka pisze:
>
>> Słusznie: tam niewątpliwie wszystko jest inne, niż gdziekolwiek indziej. A
>> już cała tajemnica "inności" frytek w Belgii tkwi stricte w wieprzowym
>> smalcu, na którym się je tam smaży. Faktycznie, trzeba tam specjalnie
>> pojechać, można nawet wziąć własny smalec i ziemniaki - tam będa smakowac
>> zupełnie inaczej, niż w Polsce :D
>
> Tradycyjnie więcej słowotoku, niż wiedzy.
> Byłaś w Belgii i jadłaś je?

Byłam, ale przez mysl mi nie przeszło, aby specjalnie tamtejsze ziemniaki
wcinać. Natomiast byłam w fabryce czekolady - i tu przyznaję, że czekolada
belgijska jest fantastic. Ale też już n ie to, co kiedyś - w moim
dzieciństwie zajadałam się ichnią "Pandą", którą można było czasem w Polsce
kupić - dziś już nawet wspomnienia nie ma po tej czekoladzie, cały ten
chłam w sklepach to smętne namiastki. Od czasów zniknięcia "Pandy" nie
smakuje mi żadna czekolada, no, może poza lidl'owską z migdałami.


CZY KTOŚ PAMIĘTA PANDĘ???

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

afirmaţie
DELICIOS
Frytkownica zabrudzona olejem ...
ryz gotowany na parze
szybkowar Fagor i aluminium

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »