| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-22 19:11:52
Temat: [Fwd: [LASY-14788] Likier cytrynowy]Ja z kolei znalazłem ten przepis na pewnej z list. Może komuś się przyda:)
Jeśli chodzi onalewki...........
Znaleziony przepis w starych rupieciach.
Likier cytrynowy
Na kwartę likieru skroić z dwóch z dwóch świeżych cytryn żółtą skórkę
,ususzyć w pokojowej temperaturze, a następnie nalać pół kwartą
spirytusu, i pozostawić flaszkę w cieniu na 4 dni, dołożywszy pół laski
wanilji. Zrobić syrop z 2 funtów cukru i pół kwarty wody destylowanej,
zagotować, wyszumować i rozbierać gorący syrop przecedzonym przez muślin
spirytusem z cytryn, dolawszy jeszcze drugie pół kwarty czystego
spirytusu i mieszając szybko. Gdy się leje spirytus w syrop należy
fejerwerkę zakryć, żeby się spirytus nie zapalił. Będzie tak czysty, iż
go nawet filtrować nie potrzeba.
W ogóle wódka cytrynowa jest uważana za pośledniejszą z powodu ciągłego
użycia cytryn, mało więc kto myśli nawet o zrobieniu likieru
cytrynowego, a jednak jeśli dobrze zrobiony, jest wyborny. Do wszystkich
likierów najkorzystniej używać owocu świeżego - jeden likier stanowi tu
wyjątek, gdyż robiony na świeżych skórkach, daje niemiłą , ostrą
goryczkę, której nawet cukier nie łagodzi.
Przepis wg Ćwierczakiewiczowej z początku XX wieku.
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-24 09:46:51
Temat: Re: [LASY-14788] Likier cytrynowy]
Użytkownik "(Na)Lesnik" <n...@n...lubi.spamu> napisał w wiadomości
news:clfens$eb1$1@news.onet.pl...
| Ja z kolei znalazłem ten przepis na pewnej z list. Może komuś się przyda:)
| Likier cytrynowy
|
| Na kwartę likieru skroić z dwóch z dwóch świeżych cytryn żółtą skórkę
| ,ususzyć w pokojowej temperaturze, [ciach]
Ja w kwestii zdrowotnej - czy można stosować skórkę startą z cytryn? O ile
się orientuję, to cytryny zaprawiane są różnymi chemicznymi paskudztwami po
to, by się nie psuły w transporcie. Co Szanowna Grupa robi, mając w
przepisie skórkę cytrynową?
S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-24 09:59:31
Temat: Re: [LASY-14788] Likier cytrynowy]Snigdha wrote:
> Użytkownik "(Na)Lesnik" <n...@n...lubi.spamu> napisał w wiadomości
> news:clfens$eb1$1@news.onet.pl...
> | Ja z kolei znalazłem ten przepis na pewnej z list. Może komuś się przyda:)
>
> | Likier cytrynowy
> |
> | Na kwartę likieru skroić z dwóch z dwóch świeżych cytryn żółtą skórkę
> | ,ususzyć w pokojowej temperaturze, [ciach]
>
> Ja w kwestii zdrowotnej - czy można stosować skórkę startą z cytryn? O ile
> się orientuję, to cytryny zaprawiane są różnymi chemicznymi paskudztwami po
> to, by się nie psuły w transporcie. Co Szanowna Grupa robi, mając w
> przepisie skórkę cytrynową?
Ja myje pod goraca woda i juz. Doszlam do wniosku, ze i tak tyle chemii
pochlaniam, ze ta odrobina skorki nie powinna mnie zabic - uodporniona
jestem ;) A sama zrobilam jakis czas temu nalewke farmaceutow - z
cytryna i mlekiem, mrrrr....
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |