« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-15 11:19:42
Temat: Garnki BerghoffWitam
Dostałam w prezencie garnki Berghoff, ale bez polskiej instrukcji. Mam
pytanie czy ktoś z grupowiczów gotuje w takich garnkach ? Czy wszystko można
w nich ugotować, podobno w trzech łyżkach wody ? Ponoć można w nich gotować
"piętrowo" w kilku garnkach jednocześnie na jednym gazie ? Ma ktoś
doświadczenie z tymi garnkami i mógłby mi udzielić kilku wskazówek ?
Pozdrawiam, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-15 12:13:24
Temat: Re: Garnki Berghoff
Agnieszka wrote:
> Witam
> Dostałam w prezencie garnki Berghoff, ale bez polskiej instrukcji. Mam
> pytanie czy ktoś z grupowiczów gotuje w takich garnkach ? Czy wszystko można
> w nich ugotować, podobno w trzech łyżkach wody ? Ponoć można w nich gotować
> "piętrowo" w kilku garnkach jednocześnie na jednym gazie ? Ma ktoś
> doświadczenie z tymi garnkami i mógłby mi udzielić kilku wskazówek ?
mozna w nich ugotowac wszystko (tak jak w normalnych garnkach, bo to sa
normalne garnki).
gotowanie pietrowe, bez wody czy smazenie bez tluszczu jest w nich
mozliwe tyle ze to nie gotowanie i nie smazenie.
wg mnie sa to jednak zabawy dla zepterowskich "sekciarzy" lub osob
ktore musza przestrzegac scislych diet.
smak potraw jest inny, dla mnie gorszy (zwlaszcza smazenie
beztluszczowe - ktore nie jest smazeniem).
instrukcje:
gotowanie z minimalna iloscia wody - mokre warzywa do garnka, przykryc,
na niezbyt duzy gaz.
starac sie ograniczyc ilosc otwieran pokrywki. gotowac az dobre.
gotowanie pietrowe - ustawiasz garnki pietrowo na jednym palniku
zamiast na kilku. dobre dla gotujacych chirurgicznie i ze stoperem w
reku, ja lubie podczas gotowania mieszac, zagladac, probowac.
o gotowaniu z termometrami w pokrywkach zapomnij - zepsuja sie
blyskawicznie o ile wogole dzialaja.
berghoff wymienia je za darmo, ale szkoda wysilku.
ogolnie - dobre, normalne garnki, rownomiernie sie nagrzewaja, trzymaja
dlugo temperature, ergonomiczne, latwe w czyszczeniu.
unikaj kontaktu z garnkow z nozami z ostrzami z wysokiej stali, jezeli
zostawisz noz, tak ze ostrze bedzie dotykalo powierzchni garnka, garnek
moze w tym miejscu miejscowo rdzewiec.
przy gotowaniu na gazie latwo przypalic plastikowe raczki, ale ja nie
mam tego problemu bo gotuje na plytach el.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-15 20:05:55
Temat: Re: Garnki Berghoff
Użytkownik "maciej debski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:1168863204.619322.122220@38g2000cwa.googlegroup
s.com...
Agnieszka wrote:
> Witam
> Dostałam w prezencie garnki Berghoff, ale bez polskiej instrukcji. Mam
> pytanie czy ktoś z grupowiczów gotuje w takich garnkach ? Czy wszystko
> można
> w nich ugotować, podobno w trzech łyżkach wody
Ja mogę dorzucić swoje 3 grosze:
Gotując z małą ilością wody trzeba uważać na sól, bardzo łatwo przesolić.
? Ponoć można w nich gotować
> "piętrowo" w kilku garnkach jednocześnie na jednym gazie ?
Owszem, garnek - z "dziurawym" dnem pasuje nawet do małych garnkow.
Pozatym wszystko jest fajnie dopasowane i można łatwo ze sobą łączyć
poszczególne części. Moim znadniem patelnia jest przeznaczona raczej do
duszenia niż smażenia, no i minusem jest to że te garnki - szczególnie ta
patelnia są strasznie ciężkie, ale za to długo utrzymują temperaturę.
--
Pozdrawiam
Agnieszka Malinowska / AgMa
----------------------------------------------------
----------------------------
Zapraszamy na nasze aukcje:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=456
9001
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-16 07:34:58
Temat: Re: Garnki BerghoffDziękuję za wskazówki, wypróbuję.
Pozdrawiam, Aga
Użytkownik "AgMa" <butonierka@_beztego_butonierka.pl> napisał w wiadomości
news:45abde9a@news.home.net.pl...
>
> Użytkownik "maciej debski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:1168863204.619322.122220@38g2000cwa.googlegroup
s.com...
>
> Agnieszka wrote:
>> Witam
>> Dostałam w prezencie garnki Berghoff, ale bez polskiej instrukcji. Mam
>> pytanie czy ktoś z grupowiczów gotuje w takich garnkach ? Czy wszystko
>> można
>> w nich ugotować, podobno w trzech łyżkach wody
>
> Ja mogę dorzucić swoje 3 grosze:
> Gotując z małą ilością wody trzeba uważać na sól, bardzo łatwo przesolić.
>
>
> ? Ponoć można w nich gotować
>> "piętrowo" w kilku garnkach jednocześnie na jednym gazie ?
>
> Owszem, garnek - z "dziurawym" dnem pasuje nawet do małych garnkow.
>
>
> Pozatym wszystko jest fajnie dopasowane i można łatwo ze sobą łączyć
> poszczególne części. Moim znadniem patelnia jest przeznaczona raczej do
> duszenia niż smażenia, no i minusem jest to że te garnki - szczególnie ta
> patelnia są strasznie ciężkie, ale za to długo utrzymują temperaturę.
>
>
> --
> Pozdrawiam
> Agnieszka Malinowska / AgMa
> ----------------------------------------------------
----------------------------
> Zapraszamy na nasze aukcje:
> http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=456
9001
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |