Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie kukurydzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gotowanie kukurydzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-26 17:30:54

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominika R" <n...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cj6gna$hdr$1@nemesis.news.tpi.pl...

> I nie wlewasz zadnej wody do woreczka tylko zamykasz kukurydze i juz?

Opłukuję kukurydzę, wkładam do woreczka, ale worka nie zamykam. Jest ok!

Pozdr. Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-26 19:37:23

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dominika R napisał:

> I nie wlewasz zadnej wody do woreczka tylko zamykasz kukurydze i juz?

Tak. Zamiast do woreczka można też włożyć kukurydzę do szklanego
naczynia (z pokrywką!). Mój przepis: 1 kolba = 7 minut (przy 800W), 2
kolby = 14 minut itd. Po wyjęciu z mikrofalówki można jeszcze pozwolić
jej postać przez 2-3 minuty pod przykryciem i dopiero wtedy zabierać się
za papu :-)

Pozdrawiam
PWZ

--
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 09:45:05

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "K A" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Laik" <e...@m...pl.wywal.to> napisał w wiadomości
news:xsvon7k8d5f2.dlg@mikrosoft.kom...
> Cześć Nisia*
> Sun, 26 Sep 2004 09:55:22 +0200 napisałeś:
>
> >> Jak najlepiej ugotować kolbę kukurydzy ?
> > do wrzacej wody wrzucasz na 20 minut :)
>
> kurcze, a ja zawsze gotuje 40 minut... :)
> warto dodac do wody lyzeczke cukru. soli dopiero na talerzu.

a nie pomyśleliście że czas gotowania, miękkość, odchodzenie od kolby
to zależy gatunku kukurydzy????

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 11:52:51

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "Roki" <r...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Woreczek w mikrofalowce sie nie rozpusci??
Naczynie szklane tez mozna wlozyc bez obaw do mikrofali??

ps- a ja kiedys gotowalem kukurydze chyba ze 4 godziny......:).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 12:48:55

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: Laik <e...@m...pl.wywal.to> szukaj wiadomości tego autora

Cześć K A
Mon, 27 Sep 2004 11:45:05 +0200 napisałeś:

> >> do wrzacej wody wrzucasz na 20 minut :)
>>
>> kurcze, a ja zawsze gotuje 40 minut... :)
>> warto dodac do wody lyzeczke cukru. soli dopiero na talerzu.
>
> a nie pomyśleliście że czas gotowania, miękkość, odchodzenie od kolby
> to zależy gatunku kukurydzy????

a ty je potrafisz rozroznic?!
moje gratulacje.
--
Laik

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 13:15:17

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "Krzysiek.b" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zgadzam sie z Jasti ja też kiedyś gotowałem długo teraz wrzucam na 10 do 15min
na wrząca wode ijest pyszna potem można gotować do "wiecie do czego" słodzić
wody nie trzeba bo ta kukurydza jest cukrowa ,czyli sama w sobie jest
słodka,solimy potem na talerzu i oczywiście prawdziwe masło.mniam

krzysiek.b

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 16:16:43

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Roki" <r...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cj8uve$gkm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Woreczek w mikrofalowce sie nie rozpusci??
> Naczynie szklane tez mozna wlozyc bez obaw do mikrofali??
>

Akurat plastik i szkło to materiały najbardziej odpowiednie do mikofalówki:)

Pozdr. Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 20:01:03

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

STS <m...@g...home.pl> napisał(a):

> Witam serdecznie
>
> Mam jedno krótkie pytanie.
>
> Jak najlepiej ugotować kolbę kukurydzy ?
> Taką prosto z pola lub kupioną na rynku.

Mozna takze upiec na grillu. Albo w lupinie (tak to sie chyba po polsku
nazywa) albo obrana a nawet obrana z lupin i pokrojona w duze kawalki.
Lupina sie ladnie przypieka i zostaje cudownie soczysta, lekko opieczona
kolba.
Mniam mniam...

><eM eL><Washington, D.C.><


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 22:14:00

Temat: Re: Gotowanie kukurydzy
Od: "Nisia*" <s...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cj68p3$kt$1@phone.provider.pl...
>
> Użytkownik "Nisia*" <s...@W...pl> napisał w wiadomości
> news:cj5sjb$pkr$1@news.dialog.net.pl...
>> do wrzacej wody wrzucasz na 20 minut :)
>> mozesz pozniej polozyc na talerzyk i rozpuscic lyzeczke maselka :)
>>
>> ewentualnie 20 minut na parze :) jest smaczniejsza niz z wody
>> Nisia*
>
>
> To wydaje mi się za krótko. Ostatnio gotowałam ponad godzinę w lekko
> posłodzonej wodzie. Wyszła świetna. Sądzę, że po 20 minutach byłaby
> jeszcze
> z lekka surowa i ciężko by odchodziła od kolby.
> Ewa
>

wiesz 20 minut to i tak duzo :) od kolby odchodzi idealnie...niezaleznie od
tego czy jest mala czy duza gotuje 20 minut


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

prosba o przepis
komunia
Wanillia do powideł ??
Polędwiczki z indyka
smażenie powideł w kapieli wodnej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »