| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-10 09:26:12
Temat: Re: Odp: Gotowanie przed grilowaniemOn Sun, 9 Apr 2000, Grzegorz Lewszyk wrote:
> Fajnie Wam macie grila. Ja mieszkam malutkim mieszkamku wraz z dziecmi i nie
> pracujaca zona. Milo jest poczytac o smacznych potrawach - ja to moge tylko
> o nich pomazyc.
E, marudzisz. Ja mieszkam w akademiku, z dwoma kuchenkami na całe
piętro (24 pokoje). Obiady gotuję prawie codziennie (chyba że bardzo mi
się nie chce i idziemy z mężem do knajpki jakiejś) i mnóstwo przepisów od
czytelników grupy wypróbowałam z niezłym skutkiem. Samo posiadanie grilla
wiosny nie czyni - można kupić malutki elektryczny grill pokojowy, z
pokryweczkami. Znajoma ma, szaszłyki fantastyczne wychodzą.
Zuzanka
--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... http://www.pawnhearts.eu.org/~zuzanka/
Wolę być durniem, niż śledziem. Od durnia przynajmniej nie czuć rybą.
-- Automatiks
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-10 12:26:27
Temat: Odp: Gotowanie przed grilowaniemUżytkownik Feliks <f...@p...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8cqht0$c450$1@newssvr03-
> Obgotowywanie zeberek przed grilowaniem to zdaje sie chinski wynalazek, bo
> spotkalem sie z tym w chinskiej ksiazce kucharskiej ( po angielsku
> oczywiscie..)... Zaleta tego to takze pozbywanie sie pewnej ilosci
> tluszczu..wystarczy popatrzec na warstwe tluszczu na "rosole" z
gotowania...
> F.
A na wywarze z żeberek robimy krupnik, dodając na koniec skwareczki z
wędzonej słoninki. Mniam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 18:22:19
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniem
dzieciol wrote:
> A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
Nie chodzi o te plotowe zeberka, tylko takie prostokatne kawaly poprzerastanej
wieprzowiny, mozna dostac z koscia czy bez, nazywaja sie country ribs. Kosztuja
malo, bo to dosc podly kawal miecha, ale jakie dobre, gdy dobrze zrobione. W
kazdym supermarkecie, np. Pathway, dostaniesz.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 18:39:18
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniem
"dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
news:38F15938.10E02A30@puszcza.net...
> Feliks wrote:
>
> > dzieciol wrote in message <3...@p...net>...
> > >Magdalena Bassett wrote:.............
> > >
> > >. . . zeberka, takie grubekawaly miesa z maciupka koscia,
> > >bardziej to wygladalo na tluste schabowez koscia niz na zeberka.
> > >
> > >
> > >A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
> >
> > Sprzedaja w kazdym sklepie, nazywa sie to country ribs, ale niepodobne
to do
> > zeberek w naszym pojeciu... Bron Boze nie kupuj baby back ribs,,,same
> > kosci...
> > F.
>
> No to zyjemy, kazdy w innym NY, bo w moim same kosci. Tylko prosze
> mnie nie wysylac do sklepow gdzie funt plotow kosztuje wiecej niz $2.49
> To jest gorna granica ceny jaka jestem gotowy zaplacic za funt tego
> gatunku scierwa.
>
Zyjemy kazdy w innym stanie, tyle, ze rozbieranie miesa jest regulowane
federalnymi przepisami ( Departament of Agriculture tym chyba zarzadza... )
i taki sam New York steak jest w NY jak w Kalifornii...Country ribs tez....
Funt zeberek za 2.49 to calkiem przyzwoita cena... Trudno kupic za tyle
zeberka, nawet kosciste, w Ralphs w Los Angeles....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 18:48:11
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniem
>
> > > >Magdalena Bassett wrote:.............
> > > >
> > > >. . . zeberka, takie grubekawaly miesa z maciupka koscia,
> > > >bardziej to wygladalo na tluste schabowez koscia niz na zeberka.
> > > >
> > > >
> > > >A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
> > >
> > > Sprzedaja w kazdym sklepie, nazywa sie to country ribs, ale niepodobne
>to do
> > > zeberek w naszym pojeciu... Bron Boze nie kupuj baby back ribs,,,same
> > > kosci...
> > > F.
> >
> > No to zyjemy, kazdy w innym NY, bo w moim same kosci. Tylko prosze
> > mnie nie wysylac do sklepow gdzie funt plotow kosztuje wiecej niz $2.49
> > To jest gorna granica ceny jaka jestem gotowy zaplacic za funt tego
> > gatunku scierwa.
> >
>Zyjemy kazdy w innym stanie, tyle, ze rozbieranie miesa jest regulowane
>federalnymi przepisami ( Departament of Agriculture tym chyba zarzadza... )
>i taki sam New York steak jest w NY jak w Kalifornii...Country ribs tez....
>Funt zeberek za 2.49 to calkiem przyzwoita cena... Trudno kupic za tyle
>zeberka, nawet kosciste, w Ralphs w Los Angeles....
>F.
>
to, co w Washington DC nazywa sie country style spare ribs odpowiada
dokladnie opisowi Magdaleny, sa to wielkie i grube kawaly miecha niekiedy w
ogole bez kosci, swietne na geste i zawiesiste zupy w stylu grochowa
(oczywiscie + cos wedzonego), czy fasolowa, albo wlasnie na grilla. A co do
ceny to zazwyczaj kole 2$ za funt, choc gdy sa w sieci sklepow Giant, albo
Safeway przecenione, to za 99c.......jak kto lubi tlustawe miesko, to
niezle sa tez dobrze doprawione i podduszone z cebulka.
aga
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 21:22:10
Temat: Przepis na wieprzowine.Bylo:Gotowanie przed grilowaniemCo do tych zeberek, czy taniej wieprzowiny, to przypomnial mi sie jeden przepis
na slodko-kwasne zeberka, ktory robilam nagminnie w "biednych" czasach, bo
szybko, duzo, tanio i dobrze.
Kawalki taniej wieprzowiny (w Stanach country ribs bez kosci) albo kury
obsmazyc na patelni czy grilu. Przelozyc do brytfanki, zalac sosem, przykryc,
piec w 160C/325F przez 2 godziny, odtluscic sos, podac z ryzem, ziemniakami lub
chlebem.
Sos:
1 szklanka ketchupu
1 duza puszka posiekanych ananasow z sokiem
pol szklanki cukru, najlepiej brazowego
1/4 szklanki octu
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka startego swiezego imbir albo rozrobiony proszek
2 zabki czosnku
1 lyzeczka oleju sezamowego
Wymieszac, doprowadzic do wrzenia, zalac mieso, piec 2 godziny.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 22:44:51
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniemMagdalena Bassett wrote:
> dzieciol wrote:
>
> > A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
>
> Nie chodzi o te plotowe zeberka, tylko takie prostokatne kawaly poprzerastanej
> wieprzowiny, mozna dostac z koscia czy bez, nazywaja sie country ribs. Kosztuja
> malo, bo to dosc podly kawal miecha, ale jakie dobre, gdy dobrze zrobione. W
> kazdym supermarkecie, np. Pathway, dostaniesz.
> Magdalena
Malo? Pochodzilem za tym dzisiaj. To tu nazywa sie 'short ribs' i wolaja
za funt cztery dolce z hakiem!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 00:34:44
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniem
"dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
news:38F3AAE5.C0DBBDA9@puszcza.net...
> Magdalena Bassett wrote:
>
> > dzieciol wrote:
> >
> > > A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > > > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
> >
> > Nie chodzi o te plotowe zeberka, tylko takie prostokatne kawaly
poprzerastanej
> > wieprzowiny, mozna dostac z koscia czy bez, nazywaja sie country ribs.
Kosztuja
> > malo, bo to dosc podly kawal miecha, ale jakie dobre, gdy dobrze
zrobione. W
> > kazdym supermarkecie, np. Pathway, dostaniesz.
> > Magdalena
>
> Malo? Pochodzilem za tym dzisiaj. To tu nazywa sie 'short ribs' i wolaja
> za funt cztery dolce z hakiem!
>
Qurdeeeeee......short ribs to wolowe zebra..... Ale po obgotowaniu tez sa
calkiem niezle z grilla....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 02:32:36
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniemFeliks wrote:
> "dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
> news:38F3AAE5.C0DBBDA9@puszcza.net...
> > Magdalena Bassett wrote:
> >
> > > dzieciol wrote:
> > >
> > > > A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > > > > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
> > >
> > > Nie chodzi o te plotowe zeberka, tylko takie prostokatne kawaly
> poprzerastanej
> > > wieprzowiny, mozna dostac z koscia czy bez, nazywaja sie country ribs.
> Kosztuja
> > > malo, bo to dosc podly kawal miecha, ale jakie dobre, gdy dobrze
> zrobione. W
> > > kazdym supermarkecie, np. Pathway, dostaniesz.
> > > Magdalena
> >
> > Malo? Pochodzilem za tym dzisiaj. To tu nazywa sie 'short ribs' i wolaja
> > za funt cztery dolce z hakiem!
> >
> Qurdeeeeee......short ribs to wolowe zebra..... Ale po obgotowaniu tez sa
> calkiem niezle z grilla....
> F.
Mysle, ze masz racje, ze wolowe-sztachety w tym jakies plaskie i bardzo
szerokie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 03:18:40
Temat: Re: Gotowanie przed grilowaniem
"dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
news:38F3E047.DBF78CA2@puszcza.net...
> Feliks wrote:
>
> > "dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
> > news:38F3AAE5.C0DBBDA9@puszcza.net...
> > > Magdalena Bassett wrote:
> > >
> > > > dzieciol wrote:
> > > >
> > > > > A gdzie takie mozna nabyc, bo te co sprzedaja w Nowym Yorku,
> > > > > > >fakt-nie poludnie, przypominaja plot zwiniety w rulon.
> > > >
> > > > Nie chodzi o te plotowe zeberka, tylko takie prostokatne kawaly
> > poprzerastanej
> > > > wieprzowiny, mozna dostac z koscia czy bez, nazywaja sie country
ribs.
> > Kosztuja
> > > > malo, bo to dosc podly kawal miecha, ale jakie dobre, gdy dobrze
> > zrobione. W
> > > > kazdym supermarkecie, np. Pathway, dostaniesz.
> > > > Magdalena
> > >
> > > Malo? Pochodzilem za tym dzisiaj. To tu nazywa sie 'short ribs' i
wolaja
> > > za funt cztery dolce z hakiem!
> > >
> > Qurdeeeeee......short ribs to wolowe zebra..... Ale po obgotowaniu tez
sa
> > calkiem niezle z grilla....
> > F.
>
> Mysle, ze masz racje, ze wolowe-sztachety w tym jakies plaskie i bardzo
> szerokie.
>
Jak lubisz rosol z wolowiny, to sie tez na to nadaja ..... Gotowane z rosolu
z chrzanem sa calkiem calkiem..
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |